SiolNET. Novice Slovenija
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Upravno sodišče zavrnilo Muženičevo zahtevo za zadržanje razrešitve

0,59

termometer

Darko Muženič | Muženič lahko zoper odločitev sodišča v treh dneh vloži pritožbo. | Foto: STA
Muženič lahko zoper odločitev sodišča v treh dneh vloži pritožbo. Foto: STA

Upravno sodišče je zavrnilo zahtevo nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, naj do končne odločitve zadrži izvajanje odločbe o njegovi razrešitvi. Ocenilo je, da Muženič ni v zadostni meri izkazal težko popravljive škode, ki naj bi mu nastala, če začasna odredba ne bo sprejeta. Muženič je napovedal pritožbo.

Darko Muženič Novice Direktor NPU razrešen s položaja. Ostri odzivi opozicije. #video

Darko Muženič je v zahtevi za zadržanje izvrševanja odločbe o razrešitvi zapisal, da želi s tem do končne odločitve upravnega sodišča o sami zakonitosti razrešitve preprečiti imenovanje novega direktorja NPU. Ob tem je zapisal, da je bilo z odločbo o razrešitvi "poseženo v obstoječe pravno razmerje, katerega vzpostavitev, če bo imenovan nov direktor NPU, ne bo več mogoča", poroča STA. Z izdajo začasne odredbe je treba po njegovem mnenju tudi onemogočiti nezakonito razrešitev direktorja NPU in preprečiti težko popravljivo škodo, ki bi mu lahko osebno nastala.

Upravno sodišče presodilo, da Muženič ni v zadostni meri izkazal višine škode

Upravno sodišče v odločitvi, ki jo je danes objavilo na svoji spletni strani, navaja, da je treba glede na sodno prakso vrhovnega sodišča zahtevo za izdajo začasne odredbe obravnavati restriktivno. Tisti, ki jo zahteva, mora zato že v sami zahtevi konkretno navesti vse okoliščine, s katerimi utemeljuje nastanek in višino škode, ter pri tem navedeno stopnjo verjetnosti nastanka škode tudi izkazati. Tega Muženič po mnenju sodišča ni naredil v zadostni meri, zato je njegovo zahtevo za izdajo začasne odredbe zavrnilo, navaja STA.

Iz odvetniške pisarne LMR, ki zastopa Muženiča, so za STA napovedali, da bodo v predpisanem roku vložili pritožbo. To je sicer mogoče vložiti v treh dneh.

Muženič je bil s položaja razrešen 6. maja

V. d. generalnega direktorja policije Anton Travner je namreč 6. maja Muženiča razrešil s položaja direktorja NPU, za v. d. direktorja pa imenoval Igorja Lambergerja.

Ob razrešitvi so na policiji navedli, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Muženič temu oporeka in odločitev izpodbija na upravnem sodišču. Meni, da je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih. Ta naj bi namreč veljal za politične uradnike, kar pa direktor NPU ni, zatrjuje, še piše STA.

Darko Muženič Novice Muženič zaradi razrešitve z vrha NPU s tožbo na upravno sodišče

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin