Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2020,
12.43

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

67

Natisni članek

NPU Anton Travner Darko Muženič

Sreda, 6. 5. 2020, 12.43

3 leta, 11 mesecev

Direktor NPU razrešen s položaja. Ostri odzivi opozicije. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

67

Darko Muženič | Darko Muženič je NPU vodil od junija 2019, zdaj pa je premeščen v vodstvo policije. | Foto STA

Darko Muženič je NPU vodil od junija 2019, zdaj pa je premeščen v vodstvo policije.

Foto: STA

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je razrešil direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča. Za vršilca dolžnosti direktorja preiskovalnega urada je imenoval Igorja Lambergerja.

Generalni direktor policije lahko na podlagi Zakona o organiziranosti in delu v policiji in Zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu, je policija sporočila javnosti. Muženič je NPU vodil od junija 2019, zdaj pa so ga premestili v vodstvo policije.

LMŠ: Gre za hudo vmešavanje politike v neodvisne organe

Poslanka LMŠ Jerca Korče je danes dejala, da je po njihovem mnenju ta menjava zunaj zakonodaje. "Gre za hudo vmešavanje politike v neodvisne organe, ki izvajajo preiskave, tudi poslov stranke, ki točno te menjave izvaja. V LMŠ smo zelo zaskrbljeni, kako nemo določene koalicijske partnerice te vlade opazujejo ta politični stampedo stranke SDS." Dodala je, da smo bili včeraj priče temu, da so opoziciji vzeli možnost, da suvereno odvodi parlamentarno preiskavo, danes pa so še obglavili NPU. "To niso normalne prakse in je hudo skrb vzbujajoče," je dodala.

Poslanska skupina LMŠ je po današnji zamenjavi vložila zahtevo za nujno sejo odbora DZ za notranje zadeve. Po njihovem mnenju je menjava v vrhu NPU nezakonita.

Kordiš pozval na proteste pred DZ

Miha Kordiš iz Levice pa je dejal, da si je vlada Janeza Janše, da se zaščiti pred posledicami svojega kriminala, že od začetka zadala nalogo, da bi obvladovala celotno represivno vertikalo. Dejal je, da so začeli z zamenjavo prvega policista v državi, nadaljevali z menjavo prvega kriminalista v državi, zdaj pa to pot nadaljujejo še z menjavo vodje NPU. "Samo zato, da pod preprogo pomedejo svojo kriminalno preteklost in sedanjost. To je nesprejemljivo. In očitno jih bo zelo težko poklicati na odgovornost skozi mehanizme pravne države, ravno zato, ker izvajajo udar po madžarsko na vse, kar je v tej državi demokratičnega. Na tej točki lahko samo ugotovim, da so se z zelo dobrim razlogom zbrali protestniki pred stavbo DZ, in pozovem, naj bo ta petek protestnikov še več. Ker na tej točki je videti, da nas lahko reši le še državljanska nepokorščina," je povedal Kordiš. 

Nemec: Resnico pišejo le posamezniki z izkaznico SDS

Matjaž Nemec iz SD pa je povedal, da so se pridružili iniciativi treh poslanskih skupin, da skličejo izredno sejo, ki je prepotrebna, in se dotaknejo ene izmed nevralgičnih točk naše družbe. "V zadnjih desetletjih smo si kot država želeli vse državne stebre zgraditi neodvisno od politike. Skozi različne vlade, leve ali desne, smo se tega v različnih odtenkih kolikor toliko držali. V zadnji Janševi vladi pa se ustvarja občutek, da je resnica le ena in edina. Tista, ki jo žal pišejo posamezniki in posameznice s strankarsko izkaznico SDS," je dejal. Po njegovih besedah gre za politično dogajanje kot prekrivanje tistega, kar bi lahko razgalilo zdajšnjo vlado – nečedno početje pri nabavi zaščitne opreme. 

Muženiča podpirajo tudi zaposleni na NPU

Dosedanji direktor Muženič ima polno podporo zaposlenih, so za STA zagotovili v Policijskem sindikatu Slovenije. V drugem, Sindikatu policistov Slovenije, menjave ne komentirajo.

Z anonimnim javnim pismom so se oglasili tudi zaposleni na NPU, ki so poudarili, da je NPU specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki deluje in mora delovati zakonito, strokovno in neodvisno od katere koli politične opcije.

Po njihovem mnenju je Muženič od nastopa mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejejo kot nedopustno. Kot so zapisali, je izven zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja.

Da Muženič uživa polno podporo zaposlenih, so sicer za STA potrdili v enem od dveh policijskih sindikatov.

V omenjenem pismu sicer ocenjujejo, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, zbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa. To pa na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti in učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v državi, so izpostavili. (STA)

Zunanji minister Anže Logar, ki se je v poslanskih klopeh ukvarjal s preiskavo sanacije bank, je danes na družbenem omrežju Twitter navedel, da je Muženič, ko je bil direktor Urada za preprečevanje pranja denarja, na zaprosila tujih uradov za preprečevanje pranja denarja v zvezi z zgodbo domnevnega pranja iranskega denarja pošiljal lažne informacije. To je, kot navaja Logar, vse z listinami dokazano v poročilu parlamentarne preiskovalne komisije, ki je romalo na NPU. Vprašal se je, le kdo je Muženiča "s takim bremenom" postavil za šefa NPU.

Janša: Kako je lahko ena od ključnih figur v zgodbi s pranjem iranskega denarja sploh zaposlena v policiji

V odzivu na torkovo poročanje POP TV oz. njenega spletnega portala glede domnevnih pritiskov na Muženiča se je oglasil predsednik vlade Janez Janša in na Twitterju vprašal, kako je lahko ena od ključnih figur v zgodbi s pranjem iranskega denarja sploh zaposlena v policiji.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Danes je Janša na Twitterju navedel, da na NPU dela 70 preiskovalcev, mnogi med njimi so verjetno sposobni in profesionalni. Po njegovih navedbah pa zaradi politikantskega vodenja ni rezultatov pri zgodbah, kot so "oprana milijarda evrov za teroriste, milijardna kraja iz državnih bank, stotine milijonov pokradenih prek dobav v zdravstvu", piše STA.

Podobno je v torkovi izjavi novinarjem dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Motilo ga je, kot je dejal, da je Muženič v času, ko je vodil urad za preprečevanje pranja denarja, gledal stran, ko se je "v NLB prala milijarda evrov". "Potem pa je postal šef NPU. Zakaj? Zato, da se ne bi pranja denarja preiskovalo," je povedal Horvat.

Šarec: Direktorja NPU menjajo, ker želijo ustaviti preiskave

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je vodil vlado v času, ko je Muženič prevzel vodenje NPU: "Ko se bo vlada spraševala, zakaj je vsak teden več kolesarjev, bo to zgolj sprenevedanje. Direktorja NPU menjajo, ker želijo ustaviti preiskave. Pri boju z bolezenskim virusom jim je narod pomagal, pri prikrivanju kaznivih dejanj jim ne bo," je po navedbah STA prepričan Šarec. Že okoli dva tedna namreč nekateri na kolesih protestirajo proti vladi Janeza Janše.

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA ,

Kdo je Igor Lamberger

Igor Lamberger je med letoma 2014 in 2019 delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. | Foto: STA , Igor Lamberger je med letoma 2014 in 2019 delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Foto: STA , Igor Lamberger, novi v. d. direktorja NPU, je doktor ekonomskih znanosti, ki je deset let delal na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete v kriminalistični policiji. Bil je tudi predavatelj ekonomije, kriminalistike, organizirane in gospodarske kriminalitete na Policijski akademiji in Fakulteti za varnostne vede.

Trenutno je namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije in zunanji sodelavec – docent na Visoki šoli za računovodstvo in finance.

Ne spreglejte