SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Muženič zaradi razrešitve z vrha NPU s tožbo na upravno sodišče

0,35

termometer

Darko Muženič
Foto: STA

Nekdanji direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič je na upravno sodišče vložil tožbo zoper odločbo o razrešitvi, je za STA potrdil njegov odvetnik. V tožbi navajajo, da je bil zanj nepravilno uporabljen postopek nekrivdne razrešitve po zakonu o javnih uslužbencih, ki velja za politične uradnike, kar pa direktor NPU ni.

Darko Muženič Novice Vodenje Nacionalnega preiskovalnega urada prevzel Darko Muženič

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je Darka Muženiča s položaja direktorja NPU razrešil 6. maja in tedaj za vršilca dolžnosti imenoval Igorja Lambergerja, ki je bil v preteklosti tudi namestnik predsednika protikorupcijske komisije Borisa Štefaneca.

Ob Muženičevi razrešitvi so na policiji navedli, da lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu, piše STA.

Zakon ne dovoljuje uporabe posebnega razloga za razrešitev

Navedli so tudi 49. člen zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki določa, da direktorja NPU imenuje in razrešuje generalni direktor policije. Omenjeni člen še navaja, da se za postopek imenovanja in razrešitve direktorja NPU uporabljajo določbe zakona o javnih uslužbencih o imenovanju in razrešitvi direktorja organa v sestavi.

Muženičev odvetnik Uroš Leben pa je za STA poudaril, da je NPU le ena od notranjih organizacijskih enot policije, zato direktor urada ne zapade pod določbe zakona o javnih uslužbencih, ki govorijo o prenehanju položaja za politične uradnike.

Darko Muženič Foto: STA

Podobno je pred dnevi za portal 24ur.com razmišljal pravnik Rajko Pirnat. "Mislim, da zakon, ki ureja Nacionalni preiskovalni urad, ne dovoljuje uporabe posebnega razloga za razrešitev, po katerem lahko minister nekrivdno predlaga vladi razrešitev generalnega direktorja policije tudi za to, da generalni direktor policije nekrivdno razreši direktorja NPU. Kar pomeni, da razrešitev ni skladna z zakonom," je povedal Pirnat, poroča STA.

Darko Muženič Novice Edini kandidat za direktorja NPU naj bi bil Darko Muženič

Muženičeva zamenjava je precej odmevala

Iz opozicijskih vrst je bilo mogoče slišati kritike, da si vlada podreja ključne ustanove v državi za zaščito svojih interesov. Z anonimnim javnim pismom so se na dan razrešitve oglasili tudi zaposleni na NPU. Muženičevo razrešitev so ocenili kot nedopustno ter zunaj zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja. Muženič je po njihovem mnenju od nastopa mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno.

Menili so tudi, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, vzbuja sum o političnem vmešavanju v delo strokovnega organa. To pa dolgoročno pripomore k razgradnji struktur varnosti in učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v državi, so poudarili. Da ima Muženič polno podporo zaposlenih, so tedaj za STA potrdili v Policijskem sindikatu Slovenije. Po razrešitvi z vrha NPU je Muženič zdaj zaposlen v policiji, je še pojasnil njegov odvetnik, še navaja STA.

Novice Muženič na čelo urada za preprečevanje pranja denarja

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin