Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
12.45

Osveženo pred

5 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06

Natisni članek

inšpekcija odvzem živali govedo Slovenija

Petek, 24. 11. 2023, 12.45

5 mesecev, 2 tedna

Leta 2017 na istem gospodarstvu izdana ureditvena odločba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,06
Govedo | Kmetu so odvzeli 24 glav goveda.  | Foto STA

Kmetu so odvzeli 24 glav goveda.

Foto: STA

Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos je dal izjavo za medije o splošnih okoliščinah glede inšpekcijskega postopka v povezavi s primerom odvzema goveda na kmetiji v Leskovcu pri Krškem.

"Z namenom podaje objektivnih informacij bom kot direktor inšpekcije pojasnil splošne okoliščine glede inšpekcijskega postopka. Uprava je 10. novembra 2023 prejela prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji pri Krškem. Prijava je bila takoj podana krajevnemu območnemu uradu, nato pa uradni veterinarki Območnega urada Novo mesto. V okviru inšpekcijskega nadzora je videla takšne okoliščine in je 14. novembra 2023 z ustno odločbo na zapisnik odvzela živali dosedanjemu skrbniku. Glede na informacije, da so živali odvzeli zaradi nedavno sprejetega zakona, ne drži, saj tak zakon velja že od leta 2013," je dejal Kos. Prav tako je zanikal, da bi pri odvzemu sodelovala nevladna organizacija.

"Na tem istem gospodarstvu je bila leta 2017 izdana ureditvena odločba. Ugotovljene so bile nepravilnosti pri registraciji živali in neskladja v zvezi s higieno. Koncesionar je skrbniku izdal pisno opozorilo, da odpravi nepravilnosti," je še dodal Kos. Kasneje je Kos povedal, da je skrbnik nepravilnosti odpravil. 

Poleg tega je veterinar veterinarske ambulante letos septembra opravil letni pregled, v okviru katerega je ugotovil neskladja v zvezi z zagotavljanjem pravočasne veterinarske oskrbe živali in zagotavljanjem ustreznih higienskih razmer v hlevu. Glede na ugotovljeno je koncesionar skrbniku izdal pisno navodilo za odpravo nepravilnosti.

Inšpekcija je na podlagi ustne odločbe inšpektorice odvzela 24 glav goveda 

Pravilnost vodenja bo upravna inšpekcija preverila na pobudo Dnevnika. Veterinarska inšpekcija je namreč 14. novembra na podlagi ustne odločbe inšpektorice na kmetiji odvzela 24 glav goveda. Kot poroča Dnevnik, inšpektorica Danuša Štiglic v zapisniku na kraju ni napisala, koliko in katere živali je odvzela, navedla ni niti konkretnih razlogov za odvzem. V zapisniku tudi ni nobene izjave vpletenih, prav tako ne piše, ali obstajajo fotografije odvzetih živali. Inšpektorica je sicer napovedala, da bo zapisnik z vsemi temi podatki dopolnila pozneje v pisarni, kar je storila šele čez šest dni.

Na Dnevniku so zato na upravno inšpekcijo naslovili vprašanje, ali lahko inšpektorica zapisnik, ki ga je podpisala na kmečkem dvorišču, pozneje v službenih prostorih dopolni z manjkajočimi konkretnimi podatki. Prosili so jih tudi za oceno, ali zapisnik, pripravljen ob odvzemu, vsebuje vse potrebne elemente.

Konkretnih odgovorov niso prejeli, so pa z upravne inšpekcije sporočili, da v tej zadevi niso prejeli še nobene prijave suma kršitve inšpekcijskega postopka, zato bodo navedbe časopisa obravnavali kot prijavo.

Odvzete živali
Novice Uprava: Odvzem govedi ni posledica zakonske novele
Marjan Šarec
Novice Šarec napovedal interni nadzor nad postopkom odvzema goveda
Ne spreglejte