SiolNET. Novice Slovenija
0,78

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Petkovo dogajanje v očeh uprave za izvrševanje kazenskih sankcij

Uprava: Ni šlo za organiziran upor, pač pa za upor ene osebe #video

0,78

termometer

Upor v zaporu na Povšetovi ulici v Ljubljani.
Foto: Bojan Puhek

Protestov, kot so mu bili v petek priča v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici, ni mogoče v celoti preprečiti, pravi generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj. Kot so še sporočili na novinarski konferenci, ni šlo za organiziran upor, pravosodni policisti pa so ukrepali v skladu z načeloma postopnosti in sorazmernosti, saj nihče od vpletenih ni bil huje poškodovan.

V petek popoldne se je v zaporu na Povšetovi ulici v Ljubljani zgodil upor. Po poročanju Večera naj bi upor sprožil albanski državljan Valon Hoxhaj. Ta je osumljen v policijski akciji Kobra, ki so jo začeli koprski kriminalisti. Več dejstev o petkovem dogajanju so na ponedeljkovi novinarski konferenci predstavili predstavniki uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Protest na Povšetovi se je zgodil v petek okoli 16. ure. Pol ure pred tem so, kot je to v navadi, na sprehod izpustili skupino pripornikov, v kateri je bilo 23 oseb. Nekaj pred 16. uro je na nadstrešek nad vrati priporniškega sprehajališča splezal prvi pripornik, je potek dogajanja opisal generalni direktor uprave.

Sledil je ukaz o prekinitvi sprehoda, a ga priporniki niso upoštevali. Vodstvo zapora je zato aktiviralo dodatne pravosodne policiste, ki jih takrat ni bilo v službi oziroma so opravljali druge dolžnosti. Ob 17.40 se je na nadstrešek povzpel še en pripornik, malo pozneje še tretji.

[video: 65500 / UUpor v zaporu na Povšetovi ulici v Ljubljani.]

UUpor v zaporu na Povšetovi ulici v Ljubljani.

Poskušali so jih prepričati na miren način

Podržaj je zatrdil, da je protest do tedaj potekal mirno, zato so skušali pripornike na miren način prepričati, naj se vrnejo v svoje sobe. Po ponovnem pozivu nekaj pred 18. uro jih je 12 upoštevalo navodilo in do 22.18 so prostovoljno odšli v svoje prostore.

Po odhodu zadnjega je vodja oddelka za varnost ponovno ukazal, naj se v sobe vrnejo še preostali, a ga niso upoštevali. Zoper osem preostalih so zato odredili prisilno odstranitev, pri čemer so uporabili telesno silo in sredstva za vklepanje.

[video: 65533 / ]

Enemu preti ovadba

Trije priporniki, ki so splezali na nadstrešek, so ob 22.37 prostovoljno odšli v svoje sobe. Enega izmed njih bodo verjetno tudi ovadili zaradi napada na uradno osebo, saj je z nadstreška na pravosodnega policista odvrgel kovinski pepelnik.

Do takrat so bili torej v svojih sobah že vsi priporniki z izjemo enega, ki so ga zaradi njegovih groženj izločili v poseben prostor. Trije so bili iz varnostnih razlogov čez noč premeščeni na druge zaporske lokacije. Upor naj bi bil plod enega človeka, ki je v zaporniški subkulturi dovolj močan, da je na svojo stran pridobil še nekaj drugih. Upor naj bi bil plod enega človeka, ki je v zaporniški subkulturi dovolj močan, da je na svojo stran pridobil še nekaj drugih. Foto: Ana Kovač

Ob pol polnoči zdravniški pregled

Ob pol polnoči se je na klic odzvala služba nujne medicinske pomoči, ki je pregledala pripornike in udeležene pravosodne policiste. Zdravstveni delavci so pregledali štiri pripornike, preostali so pregled odklonili in podpisali ustrezno izjavo. Pregledali so tudi dva pravosodna policista, ki sta bila lažje poškodovana. Nihče od udeleženih v konfliktu ni bil huje poškodovan, je zagotovil Podržaj.

Upor ene osebe z dovolj veliko močjo, da na svojo stran pridobi druge

Po zbranih informacijah v petek ni šlo za organiziran protest, pač pa za protest enega od pripornikov, ki je nezadovoljen z ugodnostmi, ki mu jih ponujajo, a je obenem v tej zaporniški subkulturi dovolj močan, da je na svojo stran pridobil še nekaj drugih.

Kadrovski primanjkljaj

Čeprav v konkretnem primeru število pravosodnih policistov ni bilo problematično, je Podržaj ob tej priložnosti znova opozoril na kadrovski primanjkljaj v pazniških vrstah. Potrdil je, da je vlada pred kratkim že sprejela sklep o 30 dodatnih zaposlitvah, a opomnil, da bodo nanje lahko računali šele proti koncu prihodnjega leta, ko bodo primerno usposobljeni.

Sum nepooblaščenega snemanja

Območje zapora je tudi na petkov večer preletaval brezpilotni letalnik. Podržaj je potrdil, da so policiji v zvezi s tem prijavili sum nepooblaščenega snemanja, a več od tega glede na svoje pristojnosti niso mogli storiti. Pravosodnim policistom so posebej naročili, naj bodo pozorni, če bi letalnik karkoli odvrgel na območje zapora, vendar se to po zagotovilih Podržaja ni zgodilo.

Petkovo dogajanje bo analizirala še posebna komisija. Petkovo dogajanje bo analizirala še posebna komisija. Foto: Bojan Puhek

Nezadovoljni s hrano, sprejemom TV-programov

Podržaj je potrdil, da zaprti izražajo nezadovoljstvo, med drugim zaradi hrane, slabih pogojev za rekreacijo, visokih cen telefonskih pogovorov, nekoliko slabšega sprejema TV-programov, vendar je šlo v konkretnem primeru za nezadovoljstvo posameznika. "Tudi če je šlo za organiziran protest, je bila ta organizacija slaba," je še dejal Podržaj, ki je posebni komisiji naložil analizo dogodka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin