SiolNET. Novice Slovenija
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrla pionirka slovenske pediatrije Zora Konjajev

0,57

termometer

Zora Konjajev
Foto: STA

Umrla je zdravnica Zora Konjajev, pionirka slovenske pediatrije, prejemnica srebrnega častnega znaka svobode Republike Slovenije za prispevek na področju neonatologije in častna meščanka Ljubljane, ki bi letos dopolnila 99 let, poročajo mediji. Organizirala in vodila je prvi regionalni center za nedonošenčke v Jugoslaviji.

Konjajeva se je rodila leta 1921 na Ptuju. Leta 1943 so jo italijanski okupatorji zaprli skupaj z devetmesečno hčerko, od februarja 1944 do marca 1945 pa je bila instrumentarka v civilni bolnišnici OF Kanižarica pri Črnomlju, piše STA.

Leta 1948 je diplomirala na medicinski fakulteti v Ljubljani. Specialistični izpit iz pediatrije je opravila leta 1954 v Zagrebu, poroča Delo. Strokovno pa se je iz perinatologije izpopolnjevala v Parizu, Zürichu, Pragi in Moskvi. Po poročanju Televizije Slovenija je Konjajeva leta 1974 v Ljubljani zagovarjala doktorsko disertacijo in bila šest let pozneje izvoljena za redno profesorico na ljubljanski medicinski fakulteti. V svoji karieri je objavila okoli 50 strokovnih in znanstvenih člankov, so še dodali.

Posvečala se je problematiki nedonošenčkov

V svojem raziskovalnem delu se je posvetila proučevanju težav neonatologije, bolnišničnih okužb in problematiki nedonošenčkov. Uvedla je aseptično tehniko nege novorojencev in nedonošenčkov, ki jo je kot vodja neonatalne službe v Sloveniji posredovala vsem porodnišnicam. Prva je uvedla tudi specifično nevrološko preiskovalno metodo za novorojence, ki je omogočala najzgodnejše odkrivanje razvojnih odklonov in pravočasno ukrepanje.

Leta 2001 je Zora Konjajev za pionirski strokovni in organizacijski prispevek na področju neonatologije prejela srebrni častni znak svobode Republike Slovenije. Leta 2015 je postala tudi častna meščanka Mestne občine Ljubljana, še piše STA.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin