Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
18.13

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87

Natisni članek

noad smrt veleposlanik Karl Bonutti

Nedelja, 29. 10. 2023, 18.13

6 mesecev

Umrl nekdanji veleposlanik Karl Bonutti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,87
Karl Bonutti | Po osamosvojitvi Slovenije je bil Bonutti nekaj časa njen častni konzul v Ohiu, med letoma 1998 in 2002 pa veleposlanik v Vatikanu. | Foto STA

Po osamosvojitvi Slovenije je bil Bonutti nekaj časa njen častni konzul v Ohiu, med letoma 1998 in 2002 pa veleposlanik v Vatikanu.

Foto: STA

V 96. letu starosti je danes umrl slovenski ekonomist in nekdanji veleposlanik Slovenije v Vatikanu Karl Bonutti, je sporočil njegov odvetnik. Bonutti, ki si je akademsko kariero ustvaril v ZDA, je lani prejel državno odlikovanje red za zasluge za osebni prispevek k mednarodnemu priznanju Slovenije in njenemu ugledu v ZDA.

Bonutti se je po podatkih Slovenskega biografskega leksikona po maturi vpisal na univerzo v švicarskem Fribourgu. Po magisteriju se je preselil v New York, nato pa v Cleveland, kjer je bil med drugim redni profesor ekonomije na državni univerzi. Ta mu je leta 1994 podelila naziv zaslužnega profesorja. V Clevelandu je bil izjemno dejaven tudi v slovenski skupnosti.

Karl Bonutti maja lani na posebni slovesnosti ob 30-letnici mednarodnega priznanja RS, ki jo je  priredil takratni predsednik republike Borut Pahor. | Foto: Matic Prevc/STA Karl Bonutti maja lani na posebni slovesnosti ob 30-letnici mednarodnega priznanja RS, ki jo je priredil takratni predsednik republike Borut Pahor. Foto: Matic Prevc/STA

Po osamosvojitvi Slovenije je bil nekaj časa njen častni konzul v Ohiu, med letoma 1998 in 2002 pa veleposlanik v Vatikanu.

Predlagal je ustanovitev mednarodne evropske univerze na Goriškem, več let se je zavzemal tudi za prenos posmrtnih ostankov škofa Gregorija Rožmana iz ZDA v Slovenijo in njihov pokop v ljubljanski stolnici.

Adam Johnson
Sportal Za nekdanjega člana lige NHL usodna nesreča med tekmo
Matthew Perry
Trendi Umrl je igralec Matthew Perry
Ne spreglejte