SiolNET. Novice Slovenija
0,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je ustanovitelj Radia Ognjišče Franc Bole

0,86

termometer

V 88. letu starosti je umrl ustanovitelj Ognjišča in Radia Ognjišče Franc Bole, so danes sporočili z Radia Ognjišče. Bil je prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj, piše STA.

Franc Bole je bil prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj. Franc Bole je bil prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj. Foto: STA Bole se je rodil 9. avgusta leta 1932 v Koritnicah pri Ilirski Bistrici. Po duhovniškem posvečenju leta 1958 je postal župnijski upravitelj v Postojni, kjer je v letu 1965 izšla prva številka župnijskega lista Farno Ognjišče, ki je pomenila začetek revije Ognjišče. Ta je v nekaj letih postala najbolj razširjen slovenski mesečnik. Pridružile so se mu tudi knjižne izdaje, ob tem pa še kasete, videokasete in zgoščenke, piše STA.

Bole je bil prvi direktor Slovenske karitas, že leta 1968 je začel organizirana romanja bolnikov in invalidov na Brezje. Leta 1994 je uresničil še eno svojih zamisli, začel je oddajati Radio Ognjišče. Poskušal je izpeljati tudi projekt katoliške televizije, ki je sicer zaživela, a jo je kasneje prepustil drugim, piše STA.

Papež ga je odlikoval z nazivom monsignor

Bil je prejemnik več cerkvenih in družbenih odlikovanj. Med drugim ga je papež Janez Pavel II. odlikoval z nazivom monsignor. Slovenska škofovska konferenca mu je podelila odličje svetega Cirila in Metoda. Prejel je tudi državno odlikovanje red za zasluge za prispevek pri oblikovanju odprtega in demokratičnega slovenskega medijskega prostora.

Združenje novinarjev in publicistov mu je podelilo častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. Bole je vedno iskal nove načine za oznanjevanje evangelija, zlasti med mladimi. Pisma, na katera je odgovarjal v Ognjišču, so zbrana v dveh knjigah, še piše STA.

V Združenju novinarjev in publicistov so novico o smrti Boleta sprejeli z obžalovanjem, "da se je poslovil nekdo, ki je tako veliko naredil za slovenski medijski prostor, predvsem njegovo raznovrstnost". Ob tem so izrekli sožalje njegovim bližnjim in sodelavcem.

"Za Franca Boleta bi lahko rekli, da je bil pionir krščanskega medijskega prostora in pionir resničnega pluralizma v slovenskih medijih. Težko bi v Sloveniji našli človeka, ki je toliko naredil in žrtvoval za svobodo medijev kot ravno on. Brez njega Radio Ognjišče in drugi mediji, ki jih je soustvarjal, danes verjetno tudi ne bi bili to, kar so," so po poročanju STA zapisali v združenju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin