Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
15.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

23

Natisni članek

Inna Demchenko Fröhlich Ukrajina Vladimir Putin Ruska kapelica Rusija

Nedelja, 15. 5. 2016, 15.30

6 let, 7 mesecev

Ukrajinci v Sloveniji: Putin Slovenijo uporablja za svoje geopolitične načrte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

23

protest pred ruskim veleposlaništvom | Foto Osebni arhiv sogovornikov

Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Katerakoli navidezno nedolžna medijska kampanja, ki je povezana s Putinom, v ruskih medijih služi za potrebe nadzora nad prebivalstvom in ruskim javnim mnenjem. Torej tudi vsak obisk Putina katerekoli države služi v enake namene, opozarja ukrajinska skupnost v Sloveniji.

Ukrajinska diaspora v Sloveniji se je odzvala na napoved prihoda ruskega predsednika Vladimirja Putina na slovesnost ob stoti obletnici Ruske kapelice na Vršiču. Ob tem bodo na ljubljanskih Žalah odkrili tudi obeležje padlim ruskim in sovjetskim vojakom. Po prvih namerah naj bi šlo za desetmetrski spomenik z rdečo zvezdo v čast Rdeči armadi, na kar slovenski državni vrh vendarle ni pristal.

"Rusija okupirala del Ukrajine in pobila skoraj deset tisoč ljudi"

V izjavi so spomnili, da si je Rusija prisvojila ukrajinsko avtonomno republiko Krim in izvedla "psevdoreferendum, ki ga je varovala z ruskimi strojnicami". Trdijo, da je s tem kršila vse mednarodne pogodbe in sporazume.

Navajajo, da je bilo v vojaški agresiji na vzhodu Ukrajine ubitih že 9.800 Ukrajincev, skoraj 20 tisoč pa je bilo ranjenih. "Oborožene sile Ruske federacije neposredno delujejo proti Ukrajinski vojski in so spremenile vzhodno Ukrajino v poligon za preizkus sodobnega orožja, tudi prepovedanega."

"Spoštujemo želje Slovenije in njene pravice, da deluje kot posrednica za rešitev politične krize, ki je nastala v svetu, vendar želimo opozoriti, da pietetno dejanje, kot je odkritje spomenika padlim vojakom Ruske federacije, ni tako nedolžna zadeva, kot si to morda razlagajo slovenski uradniki," opozarjajo Ukrajinci.

"Rusija se je naenkrat spomnila Slovenije in začela uporabljati to državo kot vzvod za svoje povsem razumljive geopolitične načrte. Gre za uničevanje Evropske unije," opozarjajo Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji. | Foto: Matej Leskovšek "Rusija se je naenkrat spomnila Slovenije in začela uporabljati to državo kot vzvod za svoje povsem razumljive geopolitične načrte. Gre za uničevanje Evropske unije," opozarjajo Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji. Foto: Matej Leskovšek

"Rusija poskuša uničiti EU"

"Rusko javnost zavajajo s propagando. V medijih, ki so na strani Kremlja, podpirajo in upravičujejo katerokoli vojno (npr. vojno v Ukrajini, Siriji). Vse to v Rusiji prikažejo kot zmago na mednarodnem prizorišču. Na ta način se v medijih ustvarjajo sovražniki, med njimi so prvih vrstah ZDA, Ukrajina in tako imenovani Zahod."

Trdijo, da se Rusija za Rusko kapelico na Vršiču ni zanimala več desetletij. Nanjo se je spomnila šele "v zadnjih petih ali desetih letih, ko se je pri ruski vladi znašel nekdanji uslužbenec KGB Vladimir Putin. Rusija se je naenkrat spomnila Slovenije in to državo začela uporabljati kot vzvod za svoje povsem razumljive geopolitične načrte. Gre za uničevanje Evropske unije. Slovenija je pomembna zaradi tega, ker ima zelo dober geopolitični položaj (središče Evrope, Balkana itd.)," so prepričani.

"Zavedati se je treba, da Ruska federacija ne bo nikoli nič naredila brez svojih političnih interesov."

"Putin zlorablja žrtve nesreč in vojne za promocijo svojih idej"

Poleg tega se ruske oblasti vse pogosteje obračajo na Pravoslavno cerkev, v kateri so našli svoje podpornike in zaveznike, pravijo. "Kombinacija vojaškega uspeha in verskega fanatizma je zelo nevarna. Uporaba žrtev nesreč in žrtev vojne za promocijo idej ruskega sveta je cinizem, ki ga Evropejci zelo težko razumemo, ampak prav to je tisto, kar nam dela zdajšnja ruska oblast."

Inna Demchenko Fröhlich je Ukrajino zapustila pred desetimi leti. Udeležila se je oranžne revolucije, a ko je bil Viktor Janukovič ponovno izvoljen, je odšla iz države. Na fotografiji je ob spomeniku velikemu ukrajinskemu pesniku Tarasu Ševčenku v Štanjelu. | Foto: Osebni arhiv sogovornikov Inna Demchenko Fröhlich je Ukrajino zapustila pred desetimi leti. Udeležila se je oranžne revolucije, a ko je bil Viktor Janukovič ponovno izvoljen, je odšla iz države. Na fotografiji je ob spomeniku velikemu ukrajinskemu pesniku Tarasu Ševčenku v Štanjelu. Foto: Osebni arhiv sogovornikov

Verjamejo, da bodo v Rusiji prej ali slej prišli na oblast pravi demokrati in da bo nekoč novi ruski predsednik povabil predsednika Slovenije v Rusijo k odkritju spomenikov padlih demokratov Rusije (Boris Nemcov, Ana Politkovska, Galina Pustovojtova in na stotine drugih).

"Takrat bo to zares sporočilo dobre volje in pripravljenosti, da se priznajo pretekle napake notranje in zunanje politike. Zdaj pa Rusija še naprej vodi politiko zavezanih oči, oživlja mite iz preteklosti in včasih celo neobstoječe mite."

"Slovenska politika je včasih bolj proruska kot proevropska"

Ena od teh, ki so pripravljali izjavo, je tudi Inna Demchenko Fröhlich, ki živi v Ljubljani. "Ne le ukrajinska skupnost, tudi veliko ruskih državljanov, ki so prišli v Slovenijo, ne podpira tega povabila."

Pripoveduje, da je v zadnjih dveh letih več tisoč ljudi, ki imajo denar in dobre službe, odšlo iz Rusije, ker ne morejo svobodno izražati svojega mnenja in se v tisti družbi ne počutijo dobro. Iz Ukrajine pa odhajajo predvsem zaradi strahu pred vojno in nestabilno prihodnostjo države.

Demchenko Fröhlichova je Ukrajino zapustila pred desetimi leti. Udeležila se je oranžne revolucije, a ko je bil Viktor Janukovič ponovno izvoljen, je odšla iz države. Pred kratkim je v Sloveniji srečala znanega novinarja iz ene od republik Severnega Kavkaza, ki je sodeloval tudi v projektih Radia Svoboda (radijska postaja, ki poroča o novicah iz držav, kjer je prost pretok informacij ali prepovedan ali nerazvit) in so ga ruske varnostne službe "povabile na razgovor", kar ni pomenilo nič dobrega. Zato je zbežal iz države in je zdaj politični begunec v Sloveniji. Pravi, da ga glede na prijateljske vezi med Slovenijo in Rusijo skrbi, da bi ga Slovenija izročila ruskim oblastem, če bi te to zahtevale.

"V drugih državah Putina bolj podpirajo desničarji. Ve se, da Kremelj recimo finančno podpira Marine Le Pen v Franciji, v Sloveniji pa Putinov režim podpirajo levičarji. To je presenetljivo," pravi Demchenko Fröhlichova. "Slovensko prebivalstvo – vsaj ljudje, s katerimi sem v stiku – in izjave nekaterih politikov se mi zdijo včasih celo bolj proruske kot proevropske," ocenjuje Ukrajinka.

Ne spreglejte