Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 10. 2011,
22.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pediatrična klinika

Torek, 11. 10. 2011, 22.01

8 let

UKC v prvem polletju s 5,6 milijona evrov minusa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je na seji obravnaval predvsem vidik realizacije programov UKC za prvo polletje in prvih osem mesecev.

"Rebalans bo težko doseči" Kot je po seji dejala predsednica sveta Elda Gregorič Rogelj, so zadovoljni z realizacijo večine programov UKC in zdravljenja več bolnikov, vendar pa so toliko manj zadovoljni s poslovnimi rezultati. UKC je namreč v prvem polletju posloval z izgubo v vrednosti 5.6 milijona evrov. Ta izguba pa se je po besedah Gregorič Rogeljeve v skoraj enaki višini pojavila tudi pri poslovanju v prvih osmih mesecih. Na seji so obravnavali tudi rebalans finančnega načrta, s katerim sicer načrtujejo izravnan rezultat, a ob tem predsednica sveta opozarja, da ga bo ob sedanji višini izgube težko doseči do konca leta. Kot so še ugotovili na seji, je vodstvo zavoda uspešno obvladovalo stroške dela, pri stroških materiala pa so bili ti višji od načrtovanih. "Zato smo vodstvo zavoda zadolžili, da do konca leta z vsemi ukrepi skrbneje uravnava te stroške," je še povedala Gregorič Rogeljeva. Dodala je, da gre predvsem za stroške nezdravstvenega materiala in nezdravstvene storitve. Predvidena uporaba rezerv Po mnenju Gregorič Rogeljeve bi sicer ukrepi za nov rebalans finančnega načrta, ki ga mora pripraviti Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), morali predvideti uporabo rezerv v višini 18,7 milijona evrov, ki jih ima še zavod, vsi ostali ukrepi pa bi morali biti "enakomerno in uravnoteženo usmerjeni v vse vrste odhodkov zdravstvene blagajne in ne samo na en segment zdravstvenih storitev". Svet UKC se je ponovno posvetil tudi čakalnim dobam in kot je povedal generalni direktor UKC Simon Vrhunec, se čakalne dobe v UKC Ljubljana skrajšujejo.

"Stanje kljub vsemu ni tako kritično" V okviru analize stanja na ljubljanski pediatrični kliniki, kar so prav tako obravnavali na seji, pa je klinika po besedah njenega strokovnega direktorja Rajka Kende svetu zavoda predstavila sanacijske ukrepe klinike. "Povedali smo, da z racionalizacijo procesa dela, varčevanjem in reorganizacijo lahko prihranimo nekaj 100.000 evrov in očitno je svet zavoda spoznal, da so storitve na pediatrični kliniki dejansko podcenjene," je poudaril. Dodal je, da sedaj pričakujejo dodaten denar, ali pa bodo še naprej v izgubi.

Kot je namreč povedal Vrhunec, je šlo od petih milijonov evrov izgube UKC 3,2 milijona na račun pediatrije. "Pričakujemo, da bomo določen poslovni rezultat UKC še popravili, a ne na račun pediatrične klinike," pravi.

Vrhunec je še opozoril, da se stroški pediatrične klinike skoraj nič niso povečali s preselitvijo na novo lokacijo. Resda so se povečali stroški čiščenja in vzdrževanja dražje opreme, vendar gre za povečanje na ravni približno pol milijona na leto. Vse ostalo je po njegovih ocenah posledica tega, da financiranje te dejavnosti v Sloveniji ni korektno ovrednoteno.

Letošnje leto pa po njegovi oceni kljub vsemu ni tako kritično, kot se ga v javnosti skuša generalno prikazati. Ob tem Vrhunec meni, da ni najbolj odgovorno strašiti "javnost in bolnike, da storitve ne bodo opravljene in da zaposleni ne bodo dobili plač".

Ne spreglejte