Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
16. 11. 2017,
18.44

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije zdravstvo UKC Ljubljana

Četrtek, 16. 11. 2017, 18.44

6 let, 5 mesecev

UKC Ljubljana krši dogovor o operacijah v tujini. In nihče mu nič ne more.

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Konzilij UKC Ljubljana je za strokovno mnenje o izvedbi otroške srčne operacije v tujini potreboval kar dva meseca in pol, trdijo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Zavod je zato posledično kršil določila upravnega postopka, po katerih mora na podlagi mnenja konzilija o vlogi staršev odločiti najkasneje v dveh mesecih.

"Kot starš se za pokritje stroškov operacije v tujini obrneš na Zavod za zdravstveno zavarovanje, ta pa za mnenje zaprosi konzilij UKC Ljubljana. Jaz sem 14. avgusta zaprosil zavod, da zaprosi konzilij za mnenje, ki pa ga do danes še nisem dobil. Brez mnenja zavod ne more kriti stroškov operacije. V Izraelu so bili prepričani, da je treba poseg opraviti čim prej, zato smo morali na operacijo samoplačniško," nam je 9. novembra pripovedoval Mark Žitnik Strle, oče otroka, ki je bil zaradi prirojene srčne napake večkrat operiran v Izraelu. 

Na odgovor čakal skoraj tri mesece

Mark Žitnik Strle je torej zaradi dolgotrajnega odločanja zdravniškega konzilija UKC Ljubljana skoraj tri mesece čakal na odziv Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Ko ga je končno dobil, je ugotovil, da so vlogo za zdravljenje njegovega otroka v tujini zavrnili, zato se bo na odločitev pritožil.

Jutri zvečer bo na Planet TV ob 20.05 na sporedu posebna oddaja, ki bo razgalila težave v slovenskem zdravstvu. Novinarji Planet TV bodo razkrili tragične zgodbe ljudi, voditelj Mirko Mayer pa bo v studiu soočil odgovorne za krizo v zdravstvenem sistemu.

 

Dogovor za nespoštovanje rokov ne določa sankcij

Zakonodaja ne določa roka, v katerem mora konzilij ZZZS podati mnenje o operaciji v tujini. Dogovor med partnerji v zdravstvu določa, da so pristojne klinike oziroma inštituti na zahtevo ZZZS dolžne podati svoje mnenje v 15 dneh, toda dogovor za nespoštovanje rokov ne določa sankcij, so nam sporočili iz ZZZS, ki konziliju v zaprosilu za podajo mnenja praviloma postavi 14-dnevni rok za odgovor oziroma manj, če gre za nujen primer.

"Če zdravljenje v tujini indicira konzilij zdravnikov klinike, pri kateri se otrok zdravi, mnenje prejmemo najkasneje v tednu dni. Ko pa se starši otrok sami odločijo za srčno operacijo ali pregled otroka v tujini, na mnenje čakamo v povprečju od enega do dveh mesecev. V zelo redkih primerih pa tudi daljši čas," so izpostavili.

Trdijo, da ni bil ogrožen noben pacient

ZZZS izda odločbo o napotitvi na zdravljenje v tujino povprečno v treh dneh po prejemu mnenja konzilija, v nujnih primerih pa še isti dan. Časovno obdobje od vložitve vloge za napotitev na zdravljenje v tujino oziroma povračila stroškov že opravljenega zdravljenja pa lahko preseže dvomesečni rok ravno zaradi pozne podaje strokovnega mnenja ustrezne klinike, poudarjajo.

"Ob tem je potrebno poudariti, da v vseh primerih, ko gre za prekoračitev postavljenega roka, tedensko urgiramo pri vodstvu UKC Ljubljana. Ocenjujemo, da zaradi prekoračitve roka za podajo strokovnega mnenja ni bil ogrožen noben pacient. V teh primerih je namreč praviloma šlo za vloge za povračilo stroškov že opravljenega zdravljenja v tujini," so pojasnili.

Dva meseca in pol čakali na mnenje UKC Ljubljana

Eden izmed takšnih primerov se je po njihovih besedah zgodil tudi letos, ko so se starši sami odločili za zdravljenje otroka v tujini ter nato zahtevali povračilo stroškov zdravljenja, potovanja in bivanja.

Kot opisujejo, je bila načrtovana operacija v tujini izvedena, postopek glede pravice do povračila stroškov pa se je zavlekel zato, ker konzilij UKC Ljubljana strokovnega mnenja ni podal dva meseca in pol, in to kljub šestim pisnim urgencam ZZZS. A tudi v konkretnem primeru po njihovih besedah zdravje otroka zaradi predolgega odločanja o povračilu stroškov ni bilo ogroženo. 

"Več kot očitno je, da izigravajo sistem, saj ni nobene kazenske sankcije, če mnenja ne podajo takoj. Administrativne postopke zavlačujejo in tako kaznujejo neposlušne starše. Si predstavljate, da bi bilo to za mojega otroka preveč? Pravno-formalno pa niso nič krivi, ker zakon ne govori, kako hitro morajo odgovoriti," o delovanju konzilija na UKC Ljubljana pravi Mark Žitnik Strle, čigar otrok je bil že večkrat na operaciji v tujini. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Več kot očitno je, da izigravajo sistem, saj ni nobene kazenske sankcije, če mnenja ne podajo takoj. Administrativne postopke zavlačujejo in tako kaznujejo neposlušne starše. Si predstavljate, da bi bilo to za mojega otroka preveč? Pravno-formalno pa niso nič krivi, ker zakon ne govori, kako hitro morajo odgovoriti," o delovanju konzilija na UKC Ljubljana pravi Mark Žitnik Strle, čigar otrok je bil že večkrat na operaciji v tujini. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"Prekoračitev nikakor ne pomeni kršitve zakonodaje"

ZZZS je torej kršil določila upravnega postopka, po katerem mora o vlogi odločiti najkasneje v dveh mesecih. Na ZZZS glede tega zatrjujejo, da:

- gre pri tem v pravni teoriji za tako imenovani instrukcijski rok,

- v primeru njegove prekoračitve ne nastopijo nobene procesno pravne posledice in

- prekoračitev nikakor ne pomeni kršitve zakonodaje.

Na vprašanje, ali je šlo opisanem primeru za vlogo Marka Žitnika Strleta, nam zaradi varstva osebnih podatkov niso odgovorili.

Sprememba zakonodaje uvaja denarne kazni

Dodali so, da je v predlogu novega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predviden rok za podajo strokovnega mnenja konzilija. Rok, kot predvideva predlog, določi ZZZS, pri čemer pa ta rok ne sme biti krajši od 14 dni, razen če to narekuje nujnost zadeve, ko rok ne sme biti krajši od sedmih dni. Če izvajalec zdravstvenih storitev ne poda zahtevanega strokovnega mnenja v tem roku, se to šteje kot prekršek izvajalca, predvidene pa so tudi denarne kazni, če bi bil rok zamujen.

Na UKC Ljubljana smo se obrnili za pojasnilo, zakaj odločanje konzilija o operacijah otrok traja tudi tako dolgo. Odgovora nismo prejeli.

 

Ne spreglejte