Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2019,
10.18

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

9

Natisni članek

ugrabitev Policija Bela krajina

Petek, 10. 5. 2019, 10.18

4 leta, 11 mesecev

Osumljencem ugrabitve Belokranjca preiskovalni sodnik odredil pripor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

9

Belokranjc | Foto Siol.net

Foto: Siol.net

Trojici ugrabiteljev, ki so v sredo več ur v vozilu vozili zvezanega 79-letnika, je preiskovalni sodnik danes po zaslišanju odredil pripor, so potrdili na novomeški policijski upravi. Gre za 25-letnega državljana Maroka in 18-letna Alžirca, ki so jih po dogodku prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo.

Avtomobil, ugrabljen v Beli krajini
Novice Ugrabitev v Beli krajini: tri ugrabitelje prijeli, enega še iščejo #video #foto

Policisti so včeraj prijeli tri moške, ki jih sumijo, da so v bližini Bele krajine ugrabili 79-letnika, medtem ko je delal v vinogradu. Sumijo jih kaznivega dejanja ugrabitve in odvzema vozila.

Vsi trije osumljenci so v Slovenijo prišli nezakonito, 29. aprila pa so jih vrnili na Hrvaško, vendar so še enkrat nezakonito vstopili v Slovenijo.

Tri osumljence so danes popoldne s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je po poročanju medijev pripor odredil zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Tožilec Srečko Hočevar je za medije dejal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila.

Kaj se je zgodilo?

Avtomobil, v katerem je trojica več ur vozila 79-letnika. | Foto: Vitomir Petrović Avtomobil, v katerem je trojica več ur vozila 79-letnika. Foto: Vitomir Petrović Državljana Maroka in dva Alžirca so po pojasnilih policije ugrabili 79-letnika v vinogradu. Najprej so zaprosili za vodo, nato pa mu zagrozili z nožem in mu vzeli avtomobilske ključe ter ga zvezali. Potisnili so ga v prtljažnik in ga po približno šestih urah spustili pred italijansko mejo v vasi Prelože pri Lokvi.

Osumljenci so nato pot peš nadaljevali v Italijo, kjer pa so jih prijeli tamkajšnji policisti. V policijski akciji so sodelovali tudi slovenski policisti, ki so aktivirali vse svoje enote in tudi helikopter.

Za zdaj še tudi ni jasno, ali so bili ugrabitelji trije ali štirje, kot trdi 79-letnik, zato še vedno iščejo morebitnega četrtega ugrabitelja.

Domačini zelo razburjeni

Dogodek je razburil domačine, zaradi očitkov, da država premalo varuje mejo s Hrvaško pred nezakonitimi prehodi, pa je v soboto v Črnomlju napovedan protest.

Zadeva je razgrela tudi predvolilno kampanjo pred volitvami v Evropski parlament. Policija, pristojni minister Boštjan Poklukar in predsednik vlade Marjan Šarec zagotavljajo, da Slovenija ostaja varna država in da se policija na nezakonite prehode meje primerno odziva.

Pravno-informacijski center zavrača očitke o pomoči migrantom pri prehajanju meje

Pravno-informacijski center zavrača vnovične očitke nekaterih strank, da nevladne organizacije migrantom pomagajo pri prehajanju meje. Kot so opozorili, bi bila policija prva poklicana, da bi sprožila ustrezne postopke, če bi takšne informacije držale. Policija do zdaj ni imela dokazov, da bi tak postopek sploh lahko začela, so zatrdili.

Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij je poudarila, da se morajo dejanja, kot je bil napad na Belokranjca, obravnavati kot vsa druga kazniva dejanja. Prepričana je, da policija tako tudi ravna. Če pa tega ne zmore zaradi manjših zmogljivosti, je treba policijo na določenih mestih pač okrepiti, je dodala.

Policija je po njenem opozorilu na območju Bele krajine bolj obremenjena s prehodi prebežnikov. A v vsakem primeru dejstvo, da naj bi bili storilci prebežniki, ne bi smelo vplivati na to, kako se primer rešuje, je poudarila.

Sicer pa je problematika migracij zdaj znova spet bolj v ospredju, ker se približujejo evropske volitve, meni. Nekatere stranke so v odzivu na sredin dogodek znova s prstom pokazale na nevladne organizacije, češ da z informacijami pomagajo tujcem nezakonito prestopati mejo. Očitke so nevladniki sicer že večkrat zavrnili in pojasnili, da pomagajo prebežnikom šele, ko so že na slovenski strani in želijo morda zaprositi za mednarodno zaščito.

Bervar-Sternadova je navedla, da je po eni strani prav, da govorimo o migracijah, saj se Evropa sooča s to temo. Po drugi strani pa se jo zlahka izkorišča za ustvarjanje nestrpnosti in razkola med ljudmi, je pojasnila.

ograja, migranti, begunci
Novice Policija za več žice, za več nadzora, za strožjo azilno zakonodajo

79-letnik, ki so ga ugrabili, je potek ugrabitve opisal za Planet TV:

Kot je povedal ugrabljeni Miroslav Moravec, se je ravno pripravljal na škropljenje v vinogradu, ko sta se mu približala dva neznanca. Pojasnil je, da mu je eden izmed moških grozil z nožem, drugi pa je tipal po njegovih žepih, kjer je imel pospravljene ključe avtomobila. Vzel mu jih je, drugi neznanec pa mu je vzel ključe garaže, v kateri sta našla debelejšo vrv, s katero sta ga zvezala. 

policija | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Kot je pripovedoval 79-letnik, sta to storila tako trdo, da je med vožnjo od bolečine kričal, zato sta ustavila vozilo in vendarle nekoliko popustila vozle. Prav tako sta mu zvezala noge in mu prelepila oči. Kljub temu mu je s kotičkom očesa uspelo videti, kam se peljejo.

Vrgli so ga v prtljažnik njegovega avtomobila, v njem so bili še štirje ljudje. Nekaj časa so iskali pravo pot, ko so prišli na večjo prometnico, pa so pohodili plin. "Še nikdar v življenju se nisem tako vozil," je dejal. Na poti so se približali Staremu trgu, kjer je mejni prehod s Hrvaško, tako da je že upal, da bi jih morda zaustavila policija.

Vendar pa je voznik zavil proti Kolpi, kjer je avto nasedel. Ko so ga vendarle spet spravili na vozno pot, so nadaljevali pot proti Ilirski Bistrici, nato proti Divači. Kot se spominja Moravec, so ves čas vozili zelo hitro.

Nog po šestih urah ni čutil

Na enem od bencinskih servisov je eden od potnikov zapustil vozilo, z drugimi pa so nadaljevali pot. Divje so vozili tudi po bližnji načeti makadamski cesti, se nato ustavili in ujetnika skupaj z vozilom pustili tam. Kar dolgo časa se je trudil, da se je osvobodil vrvi, vendar pa hoditi ni mogel, saj nog po šestih urah, ko so bile zvezane, niti ni čutil. "Še zdaj jih ne čutim dobro," je povedal.

Počasi je vendarle prispel na bližnjo jaso, kjer so se pasle ovce, tam je zagledal vas, nato pa kmalu še vozilo pastirja ovac. Sledil mu je domov in potrkal ter domačim razložil, kaj se mu je zgodilo. Ker je ostal brez vseh dokumentov in mobilnega telefona, so policijo poklicali kar od tam, je še povedal 79-letnik.

Ne spreglejte