SiolNET. Novice Slovenija
1,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tusk v Sloveniji: O svobodi in temeljnih evropskih vrednotah ni pogajanj

1,42

termometer

Donald Tusk
Na povabilo NSi se v Sloveniji mudi predsednik EPP Donald Tusk. Foto: STA

Tako države članice EU kot stranke, ki so del Evropske ljudske stranke (EPP), imajo včasih različne interese in nič ni narobe, če jih zasledujejo. A ko so pod udarom temeljne evropske vrednote, kot so svoboda govora, strpnost in vladavina prava, ni več prostora za pogajanja, je danes na obisku v Sloveniji poudaril predsednik EPP Donald Tusk.

Nekdanjega predsednika Evropskega sveta in nekdanjega poljskega premierja Donalda Tuska na obisku v Sloveniji gosti NSi, ki praznuje 20. obletnico svojega delovanja. Popoldne bo Tusk slavnostni govornik na prireditvi v počastitev obletnice, na programu pa ima med drugim še delovno kosilo s prvakom SDS in premierjem Janezom Janšo. Tako SDS in NSi sta članici EPP, piše STA.

"Vsi smo drugačni, a ni potrebe, da smo razdeljeni"

Na dopoldanski skupni novinarski konferenci sta Tusk in prvak NSi Matej Tonin predvsem izpostavila pomen Evrope in njenih temeljnih vrednot ter ocenila, da mora EU zaradi številnih izzivov ostati enotna in preseči razhajanja med severom in jugom ter vzhodom in zahodom. "Vsi smo drugačni, a ni potrebe, da smo razdeljeni," je Tusk, kot je dejal, citiral to, kar večkrat pravi Tonin.

"Zame so glavne, če ne edini kriterij, naše temeljne vrednote. Nikoli se ne bom pogajal o vrednotah, kot so svoboda, svoboda govora, svobodni mediji, strpnost, vladavina prava, korupcija," je na več vprašanj novinarjev glede razkola v EU in tudi EPP – ta v svojih vrstah združuje tako zmerno konservativne, desnosredinske, proevropske kot občutno bolj konservativne, protipriseljenske stranke – odgovarjal Tusk. Tudi glede dogajanja na Poljskem in Madžarskem, proti katerima je Evropska komisija sprožila postopek zaradi očitkov o nespoštovanju vladavine prava, je vztrajal, da "ko gre za svobodo, ni prostora za pogajanja".

Matej Tonin in Donald Tusk Matej Tonin in Donald Tusk Foto: STA

Napovedal je, da bo naredil vse, da bodo v EPP, kakor hitro bo mogoče, glasovali o izključitvi madžarskega Fidesza iz svojih vrst. To je namreč aprila uradno zahtevalo 13 članic EPP, a zaradi tehničnih ovir zaradi pandemije novega koronavirusa – v skladu s pravili se bo moralo na tajnem glasovanju v živo zbrati skoraj 400 članov politične skupščine EPP – to za zdaj ni mogoče, piše STA.

Glede stališča slovenskih strank je priznal, da sta Janša in madžarski premier Viktor Orban "ne le prijatelja, ampak zelo tesna politična sodelavca" ter da je SDS v EPP bližje Orbanu kot njemu samemu. A v EPP imamo pluralizem in dokler imam ob sebi takšne partnerje, kot je Tonin, "se počutim samozavestnega, ko gre za ohranjanje naših vrednot in načel", je dodal.

Tonin: NSi je most sodelovanja, kjer se srečata levica in desnica

NSi je povezovalna stranka, je most sodelovanja, kjer se srečata levica in desnica, je v govoru na slovesnosti ob 20-letnici stranke dejal njen predsednik Matej Tonin. Kot pomembno je izpostavil, da je stranka vstopila v zdajšnjo vlado. Slavnostni govornik Donald Tusk pa je poudaril, da Slovenija potrebuje močno krščansko-demokratsko stranko.

V orisu vrednot, ki jih zagovarja stranka, je Tonin podaril, da je NSi stranka, ki v politični prostor prinaša odprtost in povezovanje, in to, kot je dejal, niso politične puhlice. Krščanski demokrati po besedah Tonina zavračajo avtoritarne prakse in ideje razdiralne utopične levice. Zavračajo tudi neoliberalne paradigme, češ da bo za vse poskrbela nevidna roka trga. Verjamejo pa v skupnost, povezovanje in skupno dobro, pa tudi v Boga, pri čemer spoštujejo različnost.

Spomnil je na začetke Slovenskih krščanskih demokratov (SKD), za naslednike katerih se smatrajo v NSi. Opozoril je, da brez krščanske demokracije in Demosa, katerega del je bila SKD, danes ne bi govorili o samostojni Sloveniji. Takrat po njegovih besedah ljudi niso razočarali "in jih ne bomo razočarali niti danes, ko je duh časa naplavil nove, drugačne, a nič manj resne izzive". (STA)

"Nikoli se ne bi smeli odreči našim evropskim vrednotam"

Ocene, da se slovenska zunanja politika pod SDS obrača stran od starega jedra Evrope proti vzhodu oziroma višegrajski četverici, je Tusk pospremil z besedami, da imajo članice EU pač različne interese in ni nič spornega, če skušajo vzpostavljati posebne odnose z nekaterimi državami, tudi npr. s Kitajsko ali Rusijo. A "cena ne sme biti previsoka in nikoli se ne bi smeli odreči našim evropskim vrednotam", piše STA.

Tonin je kot bistvo delovanja svoje stranke skozi vseh 20 let izpostavil delo v dobro domovini. "Mi sredino razumemo kot politično stranko, ki je sposobna v dobro domovine povezati leve in desne, verjamemo v dialog in v to, da je le s pogovorom mogoče odpraviti razlike, doseči premike in Sloveniji zagotoviti napredek in lepšo prihodnost."

Donald Tusk Foto: STA

Tusk je NSi označil kot "ne le upanje za številne Slovence, ampak tudi za celotno evropsko krščansko demokracijo". "Dokazali ste, da je sicer ne tako enostavna sinteza med tradicijo, modernim in svobodo dejansko mogoča. Da lahko nekdo varuje svoje vrednote in ne napada drugih, da je ideal odprte in tolerantne družbe skladen z učinkovitim upravljanjem."

Sloveniji je med drugim čestital, ker je s svojim bojem proti pandemiji dokazala, "da so lahko demokrati bolj učinkoviti od avtokratov tudi v časih krize ter da ni treba omejevati pravic in svoboščin, da se zagotovi varnost svojih državljanov", še piše STA.

Tusk se je srečal tudi z vodstvom SLS

Tusk se je v Ljubljani srečal tudi z vodstvom SLS. To je v pogovoru s Tuskom izrazilo zaskrbljenost, da bi se zaradi nekaterih odstopanj predstavnikov vodstva in nekaterih članic EPP od krščanskodemokratskih in ljudskih vrednot lahko zgodila delitev EPP, kar bi bilo lahko usodno za prihodnost najmočnejše evropske politične skupine in tudi za prihodnost Evrope.

Tusk jim je zagotovil, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo EPP ostala močna in enotna. Predstavniki SLS so Tuska seznanili tudi z novim velikim političnim projektom SLS, in sicer z oblikovanjem močne povezovalne liste za prihodnje parlamentarne volitve, ki jo bodo sestavljale številne politične stranke, skupine in ugledni posamezniki, so še sporočili iz SLS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin