Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 4. 2011,
20.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

obletnica praznik

Torek, 26. 4. 2011, 20.31

8 let

Türk: Danes potrebujemo prelom z zablodami naše tranzicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk je bil slavnostni govornik na državni proslavi na predvečer dneva upora proti okupatorju.

Sporočilo 70. obletnice ustanovitve OF je po mnenju predsednika Türka sposobnost slovenskega naroda, da v odločilnem trenutku svoje zgodovine prelomi s svojo pasivno preteklostjo, saj je bil upor proti okupatorju največji tovrstni prelom. "Najpogumnejše dejanje v zgodovini našega naroda" Türk je upor proti okupatorju označil kot napogumnejše dejanje v zgodovini našega naroda. Z njim je naš narod prvič vzel usodo v svoje lastne roke in s tem sprejel vse nevarnosti, žrtve in tveganja druge svetovne vojne, pravi predsednik in poudarja, da je slovenski narod iz tega preloma izšel kot zmagovalec.

"Sposobnost prelomiti s preteklostjo smo ponovno izkazali pred 20 leti" Kot pravi Türk, smo sposobnost prelomiti s preteklostjo ponovno izkazali pred 20 leti, ko je bilo treba Jugoslaviji reči ne in se osamosvojiti. Tako je Slovenija po njegovih besedah danes spoštovana ter velja za uspešno državo z dobrim ekonomskim in socialnim položajem.

"Nakopičile so se mnoge škodljive in etično nesprejemljive prakse" "Vendar mednarodni ugled, ki ga še imamo, in pretekli dosežki, katerih sadove še uživamo, ne morejo odpraviti zaskrbljenosti nad težavami, ki so se nam nabrale v času po osamosvojitvi," opozarja predsednik. V obdobju tranzicije so se namreč po njegovih ocenah poleg vsega dobrega nakopičile tudi mnoge škodljive in etično nesprejemljive prakse. "Zato tudi danes potrebujemo prelom, prelom z zablodami naše tranzicije, prelom z našo pasivnostjo in tranzicijsko navlako," poudarja.

"Prelomiti moramo z nebrzdano grabežljivostjo in s tajkunstvom" Kot pojasnjuje, moramo prelomiti z nebrzdano grabežljivostjo in s tajkunstvom, ki sta povzročila veliko škode in veliko trpljenja delavcem, odločno moramo odpravljati korupcijo in razjasniti vse orožarske zgodbe. "Mnogi, četudi ne vsi kasnejši primeri koruptivne prakse in izigravanja prava in pravosodja, imajo svoje poreklo prav v nekdanji skrivni trgovini z orožjem in v vojnem dobičkarstvu," meni Türk.

"Moralno in duhovno močvirje" Prav tako moramo po njegovih besedah prelomiti s prakso ciničnega omalovaževanja pravosodja in odločno zavrniti potvarjanje zgodovine, ki je seglo vse do ponarejanja arhivskih dokumentov. "Vsa ta početja nas vodijo v vse globlje moralno in duhovno močvirje, iz katerega bo izhod iz dneva v dan težji," je prepričan.

"Okrepiti moramo ustanove pravne države" Zato je treba po njegovem mnenju okrepiti ustanove pravne države, zlasti organe nadzora in pravosodja, da bodo sposobni delovati ne glede na politične pritiske in vpliv socialnih omrežij. Predvsem pa moramo, kot pravi, na politični ravni poskrbeti za odločanje, ki bo dokazalo našo sposobnost ustvarjati ustrezne in kompetentne odgovore na izzive stalno spreminjajočega se okolja. "O teh dogovorih se moramo sporazumevati bolje, bolj odgovorno in bolj resno," je dejal in dodal, da nismo edina država, ki se sooča s tovrstnimi težavami.

"Pogum, zaupanje vase in odgovornost za skupno dobro" "Potrebujemo prelom, potrebujemo razčiščevanje, potrebujemo večjo odgovornost, boljše sporazumevanje in bolj kompetentno odločanje," je poudaril Türk. Za to po njegovem mnenju potrebujemo privrženost temeljnim vrednotam, ki so vodile našo skupnost v prelomnih letih 1941 in 1991. To so pogum, zaupanje vase in predvsem odgovornost za skupno dobro vseh nas, ki sega daleč nad interese posameznih političnih strank ali določene koalicije, je dejal.

Osrednje proslave v ljubljanskem Cankarjevem domu so se med drugim udeležili tudi predsednik vlade Borut Pahor, predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ministri in drugi predstavniki političnega in družbenega življenja.

Ne spreglejte