Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 5. 2020,
18.27

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

15

Natisni članek

turizem Evropska komisija Slovenija turistični boni

Četrtek, 28. 5. 2020, 18.27

3 leta, 11 mesecev

Janša: Bruselj dal zeleno luč za turistične bone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

15

Bled turizem pletna jezero blejsko | Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da je Evropska komisija Sloveniji dala zeleno luč za izdajo turističnih bonov. | Foto Thinkstock

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da je Evropska komisija Sloveniji dala zeleno luč za izdajo turističnih bonov.

Foto: Thinkstock

Potem ko so se v javnosti pojavile neuradne informacije, da Evropska komisija proučuje morebitne posledice slovenskega izdajanja turističnih bonov posameznikom z vidika evropskih pravil o državnih pomočeh, se je na Twitterju oglasil predsednik vlade Janez Janša. Kot je sporočil, je Bruselj pri turističnih bonih Sloveniji že dal zeleno luč. Vladni govorec Jelko Kacin je medtem danes napovedal, da vlada diskriminacije ob unovčevanju turističnih vavčerjev pri ponudnikih namestitev ne bo dovolila.

turisti v Ljubljani
Novice Tretji protikoronski zakon pripravljen za sprejem

Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju potrdil, da je Evropska komisija dala zeleno luč za izdajo turističnih vavčerjev, ki jih bodo državljani dobili v okviru tretjega protikoronskega kriznega paketa. Omenjeni boni naj bi bili po neuradnih informacijah pred tem sicer pod drobnogledom Evropske komisije zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh.

Cilj je nadomestiti izpad tujih gostov

Kot je danes pojasnil vladni govorec Jelko Kacin, slovenska vlada diskriminacije pri unovčevanju turističnih vavčerjev pri ponudnikih namestitev ne bo dovolila. Ob tem je napovedal, da bodo podrobnosti v zvezi z vavčerji predstavili v začetku naslednjega tedna. "Marsikaj v tej zvezi je namreč treba še pojasniti, a bo na to treba počakati še nekaj dni, saj tretji paket ukrepov še ni sprejet. Ko se bo to zgodilo, pa se bodo lahko bolj natančno pogovarjali tudi o načinu implementacije," je dodal.

Vlada si po Kacinovih besedah želi jasnega in preglednega delovanja, saj želi s tem ukrepom spodbuditi, da se na področju turizma stvari vendarle zaženejo. "Želimo nadomestiti izpad tujih gostov, ki jih zaradi objektivnih razmer v tem trenutku še ni. Ob tem pa se zelo hitro in učinkovito dogovarjamo tudi za sprostitev prihoda tujih gostov in uporabe naših turističnih zmogljivosti," je pojasnil vladni govorec in dodal, da se morajo tudi turistični ponudniki zavedati, kaj bi z morebitnim nepreglednim ravnanjem lahko povzročili.

"Diskriminatorna obravnava domačih gostov, ki so vselej najbolj kakovostni gostje, ne more biti naš cilj. Vlada želi, da bi vsi ponudniki dosledno spoštovali pravila," je še povedal Kacin. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je danes na Twitterju zapisal, da je nesprejemljivo, da poskušajo nekateri ponudniki z dvigom cen zlorabiti osnovno poslanstvo in namen bonov. "Prepričan sem, da bo trg to kaznoval. Tako ali drugače. Izguba zaupanja slovenskih gostov je zadnje, česar bi si želeli. Zato pozivam: Potrudite se zanje. Niso samoumevni," je navedel, piše STA.

bazen
Novice Zloraba turističnih bonov? Na vladi pravijo, da je to kriminal. #video

Boni za vse prebivalce Slovenije

Državni zbor bo tretji protikoronski sveženj, ki vključuje tudi turistične bone, potrjeval v petek, nato pa bo vlada podrobnosti o bonih opredelila v uredbi, ki bo pripravljena v prihodnjih dneh. Država naj bi vsem prebivalcem Slovenije izdala bone, ki jih bo mogoče uporabiti za plačilo prenočitve ali prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih objektih v Sloveniji.

Turizem Slovenija | Foto:

Turistične bone bodo prejele osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020. Vse, ki so rojene do vključno leta 2002, bodo prejele bon v vrednosti 200 evrov, mlajše pa v vrednosti 50 evrov. Unovčiti jih bo mogoče do konca leta. Boni bodo predvidoma prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki, poroča STA.

planinska koča Krstenica planine pohodništvo
Sportal Kako 200 evrov porabiti v planinskih kočah? Tole je predlog Planinske zveze Slovenije.
Ne spreglejte