Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 5. 2011,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zapor

Sreda, 11. 5. 2011, 13.37

8 let

Tudi zaporniki lahko gredo na državne proslave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav na državnem protokolu tega ne vedo, se državnih proslav udeležujejo tudi zaporniki. Če so povabljeni in če imajo možnost izhoda, seveda.

To se je doslej zgodilo vsaj dvakrat. Nekdanji morisovec Mitja Kunstelj se je leta 2005, ko je prestajal zaporno kazen, udeležil proslave na Mali gori nad Ribnico ter proslave v Cankarjevem domu. Ob spomeniku tigrovcem so 27. aprila 2005 proslavljali dan boja proti okupatorju, 9. maja pa v Cankarjevem domu 60. obletnico konca druge svetovne vojne. Povabilo na predlog Janše Kunstlja so povabili na predlog takratnega predsednika vlade Janeza Janše, so potrdili v protokolu. "Vabilo, ki ga je poslal protokol, so gospodu Kunstlju poslali na njegov domači naslov. Na vsako od slovesnosti je bilo vabljenih okoli 1.700 oseb, vendar so se počastitve na Mali gori zaradi slovesnosti na odprtem lahko udeležili tudi drugi, brez vabila," so pojasnili.

Od 15.15 26. 4. 2005 do 20.30 27. 4. 2005 je Kunstelj koristil prosti izhod, 9. maja pa namenski izhod od 19.15 do 23.00. Kunstelj pravi, da ga je obakrat spremljal njegov nekdanji sodelavec v specialni vojaški enoti Darko Njavro, enkrat naj bi ga počakal pred zaporom, drugič pred vhodom v Cankarjev dom. Na Mali gori naj bi se celo pogovarjal z Janšo, ki naj bi mu pod pogoji obljubil "primerno službico", Kunstelj pa naj bi ga jezno zavrnil.

Protokol: Po našem vedenju na proslave zapornikov ne vabijo "To so neumnosti," pravi Njavro. "Na Mali gori sem bil ves dan v častni četi," se je spomnil. Janša na naša vprašanja ni odgovoril. Preveriti nismo mogli niti neuradnih podatkov, da so Kunstlja povabili, ker sta proslavi sovpadali s 15. obletnico ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite in so bili pač povabljeni vsi člani nekdanjega Morisa.

"Glede vašega vprašanja, ali se na proslave vabijo (tudi) zaporniki, lahko rečemo, da po našem vedenju ne. Sicer pa protokol nima pristojnosti, da bi osebe s seznama vabljenih kakorkoli preverjal. Za varnost ob slovesnostih so odgovorne varnostne službe," so pojasnili v protokolu.

V uradu za izvrševanje kazenskih sankcij ne vedo, ali je še katera od zaprtih oseb oziroma pripornikov prejela vabilo državnega zbora za kakršnokoli proslavo, saj te evidence ne vodijo. Podarjajo, da nihče ni bil izpuščen iz zapora na prošnjo predsednika vlade, saj je pripornik lahko izpuščen le ob pisnem sklepu sodišča.

Ne spreglejte