Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 3. 2020,
13.14

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

15

Natisni članek

Koper Zapor gladovna stavka

Torek, 10. 3. 2020, 13.14

4 leta, 1 mesec

Gladovna stavka v Kopru: zaporniki zavrnili kosilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

15

Koprski zapor | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Nekaj pripornikov v koprskem zaporu je v ponedeljek že zavrnilo kosilo, so v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij potrdili poročanje Primorskih novic. Po navedbah časnika se je 50 pripornikov podpisalo pod izjavo o začetku gladovne stavke, ki naj bi trajala do izpolnitve njihovih zahtev, poroča STA.

Nekaj več kot 60 pripornikov je že sredi februarja podpisalo peticijo, v kateri se pritožujejo nad razmerami v koprskem zaporu, že tedaj pa so zagrozili z gladovno stavko kot skrajnim ukrepom.

slovenska policija
Novice Iz mariborskega podjetja ukradel za 27 tisoč evrov materiala

Po današnjem poročanju Primorskih novic se je 50 pripornikov zdaj podpisalo pod izjavo o začetku gladovne stavke. Vodstvu zapora pri tem postavljajo štiri glavne zahteve, in sicer pogostejšo uporabo velikega igrišča, dvourno uporabo telovadnice za vsak trakt, ponovno možnost dodatnega naročanja hrane ter vsaj trikrat na teden uporabo fitnesa dopoldne in popoldne. "Dokler ne dosežemo dogovora, bomo zavračali vso hrano in ne bomo jedli," so še zapisali priporniki.

Uprava: To še ni gladovna stavka

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij so za časnik povedali, da je v ponedeljek nekaj zaprtih odklonilo obrok hrane, v skladu s protokolom pa so o tem podpisali tudi izjavo. Na upravi so sicer poudarili, da odklonitev enega obroka še ne ustreza definiciji gladovne stavke, temveč mora o tem presoditi zdravniško osebje.

Dobruška vas
Novice Sodišče zavrnilo Rome, ki želijo vodo v naselju #video

Vsak pripornik ali zapornik, ki zavrača hrano, mora namreč podpisati izjavo, da to počne prostovoljno in po lastni volji. V praksi bodo pripornike, ki ne bodo jedli, po nekaj dneh poslali k zdravniku, da jih bo ta pregledal in nato presodil, ali gre za gladovno stavko, so navedle Primorske novice. Po zagotovilih uprave bodo vse morebitne stavkajoče obravnavali v skladu z mednarodnimi konvencijami o gladovnih stavkah.

cerkev
Novice Bodo zaradi novega koronavirusa v cerkvah odpovedali maše?
Ne spreglejte