SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tržiška pediatrinja ima vpisanih kar 2.600 majhnih bolnikov #video

1,61

termometer

Zdraham v slovenskem zdravstvu kar ni videti konca. Po skorajšnjih odpovedih splošnih zdravnikov po vsej državi so zdaj v strahu pred izgubo pediatra tudi starši otrok. Rekorderka po številu opredeljenih mladih pacientov je tržiška pediatrinja, pri kateri se zdravi kar 2.600 otrok. Pediatrinja v Tržiču je že deset let tudi šolska zdravnica, saj jim novega zdravnika ni uspelo dobiti.

Ko gre za pomanjkanje zdravnikov in pediatrov, so najbolj prizadeta območja z obrobja Slovenije. Na podeželje se je zaradi nižjih stroškov bivanja v zadnjih letih preselilo veliko družin, tem smernicam naše zdravstvo ni sledilo. Razmere na Gorenjskem naj bi bile tako še slabše, kot so sicer v družinski medicini, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Zdravnik Novice Celjski zdravniki vztrajajo pri zahtevi za zavračanje novih bolnikov

"Vsaj tisoč pacientov manj bi bilo optimalno"

Ambulanta tržiške pediatrinje Hermine Dolinar Krese je neprestano polna. Danes je na pregled svojega dveletnega sina pripeljala tudi občanka Mateja Pogačnik. "Prišla sva na kontrolo, ker smo imeli doma vnetje ušes," je pojasnila mamica.

Pediatrinja Hermina Dolinar Krese ima vpisanih več kot 2.600 malih bolnikov. Pediatrinja Hermina Dolinar Krese ima vpisanih več kot 2.600 malih bolnikov. Foto: Planet TV

Med septembrom in aprilom imajo pediatri dela čez glavo. Dolinar Kresetova ima več kot 2.600 pacientov. "Vsaj tisoč pacientov manj bi bilo optimalno. Časovne omejitve so hude, včasih pa potrebujemo pet minut, da otrok sploh odpre usta," razlaga pediatrinja.

aleš šabeder Novice Šabeder bo zaradi izgube v UKC Ljubljana moral na zagovor #video

Slovensko zdravstvo ne sledi demografskim smernicam

Ne le, da se je v Tržič priselilo veliko družin, tudi novorojenih otrok je vsako leto več. Samo lani so v tej gorenjski občini našteli 30 rojstev več kot pretekla leta. "Trenutno nimamo specializantov, ki bi delali tukaj, oziroma imamo dve specializantki, vendar bo prva končala specializacijo čez dve leti, druga specializantka pa polovično pokriva Tržič in Radovljico," je pripovedovala Dolinar Kresetova.

Kljub velikemu številu najmlajših bolnikov starši po poročanju Planeta v ambulanti nimajo slabih izkušenj. Pediatrinja se je strinjala, da se mladi specializanti za delo na primarni ravni ne odločajo, ker so preobremenjeni, raje se zaposlijo v bolnišnicah. Ob tem je dodala, da svojega dela ne bi nikoli zamenjala. In to se vidi na vsakem koraku, so še poročali na Planetu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin