Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
3. 9. 2015,
17.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada Miro Cerar Karl Erjavec Aleš Maver

Četrtek, 3. 9. 2015, 17.05

8 let

Trije dejavniki, ki lahko ogrozijo Cerarjevo vlado

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Podpora Cerarjevi vladi lahko v prihodnosti upade zaradi nezadovoljstva volivcev z gospodarskim stanjem, begunske problematike in zapleta s Hrvaško, poudarja politični analitik Aleš Maver.

Sedemnajstega septembra bo minilo eno leto od potrditve vlade Mira Cerarja v DZ. Kot je skoraj že običajno, imajo vlade najvišjo podporo na začetku vladanja, enako je bilo s Cerarjevo vlado (v njej so SMC, DeSUS in SD): septembra lani je vlado podpiralo 69 odstotkov vprašanih v Episcentrovi anketi.

Aprilsko dno vlade Nato je podpora upadala, decembra lani je prvič upadla pod polovico – na 49 odstotkov. Najnižje je podpora vladi upadla aprila letos – na 43 odstotkov. Nato se je začela dvigati – avgusta je šla spet čez polovico, na 52 odstotkov.

Po Mavrovem mnenju je to zelo solidna podpora za to obdobje, še zlasti, če jo primerjamo z vlado Alenke Bratušek in drugo vlado Janeza Janša. Kot pravi, so razlogi za to naslednji: gospodarski položaj je boljši oziroma je vsaj nekakšna javna percepcija, da je boljši.

Ocena vlade zelo odvisna od ocene predsednika vlade "Cerarjevi vladi uspeva bolje prodati te ugodnejše statistične kazalnike, kot je uspevalo Janši, ki ni našel prave komunikacije z javnostjo o reformnih ukrepih in varčevanju," poudarja Maver.

Ocena vlade je tudi precej odvisna od ocenjevanja predsednika vlade. Pri tem ima Cerar prednost, saj ga v javnosti do pred nekaj leti sploh ni bilo, zato ni oseba, ki bi polarizirala slovensko javnost. Cerar v primerjavi z Janšo, ki ga del volivcev izrazito podpira, a mu je velik del volilnega telesa tudi zelo nenaklonjen, nima izrazitih podpornikov, pojasnjuje Maver, ki je prepričan, da SMC sploh nima svojih jedrnih volivcev.

Kaj lahko načne podporo vladi Glede prihodnjega trenda podpore oziroma nepodpore vladi Maver napoveduje, da je Cerarjeva vlada v fazi umiritve. Trenutno ne kaže, da bi obstajala jasna alternativa, po kateri bi se ozirali volivci. SDS ima stabilno podporo, a je njen domet omejen. Za Združeno levico pa se zdi, da ne more prepričati bistveno več volilnega telesa, kot ga lahko doseže zdaj.

"Tudi znotraj Cerarjevega tabora ni videti koga, ki bi lahko takoj nadomestil Cerarja. Ne pričakujem, da bi SMC in s tem tudi vlada zgrmeli pri naklonjenosti volivcev," pravi Maver, ki je prepričan, da bo podpora vlade odvisna od:

– dojemanja gospodarskega položaja v Sloveniji – če bi volilno telo začelo dojemati, da se ta slabša, bi lahko podpora upadla;

– ravnanja oziroma obvladovanja begunske problematike, če bi Slovenijo doseglo večje število beguncev;

– zapleta s Hrvaško, ki je kar hud. Pri tem ima vlada težko nalogo. Če ji bo uspelo, da se bo arbitražni proces nadaljeval, bo to plus, če se bo zadeva zapletla, pa minus. Zunanjepolitična nespretnost bolj škodila Erjavcu kot vladi Mavra preseneča, da na poletno oceno vlade ni bolj vplivala zunanjepolitična šlamastika, povezana z arbitražo. Ta je bolj vplivala na upad DeSUS in njenega predsednika Karla Erjavca. Temu je uspelo s populističnimi prijemi ostajati čisto na vrhu lestvice priljubljenih politikov, zdaj pa je doživel občutni upad (po avgustovskem Epsicentru je Erjavcu naklonjenih 40 odstotkov volivcev, kar 11 odstotkov manj kot mesec prej, op. p.), ugotavlja Maver.

Talentirani populist Erjavec Glede Erjavca Maver pravi: "Njegov populistični talent je neverjeten. Pri tem mu v slovenski politiki ni enakega, saj zna v vsakem položaju zabrenkati na prave strune. Njegova specifična teža v tej vladi je izjemno velika in je skoraj neodstavljiv."

Njegova neodstavljivost je mogoče tudi posledica Cerarjevega načina vodenja vlade, njegove neodločnosti, je pa DeSUS v tej vladi izredno močan. V eni od prejšnjih vlad je Erjavec odletel kot minister zaradi "kant za smeti", tokrat pa zaradi zadev, ki lahko veljajo za hujše spodrsljaje, ne, pojasnjuje Maver.

Kdo lahko Cerarja stisne v kot Po Mavrovem mnenju je težava že v tem, da Cerar po volitvah ni zbral poguma za sestavo širše, velike koalicije, ampak je odvisen od manjših levosredinskih strank, ki ga hitro stisnejo v kot.

Medtem ko se SDS in SMC izmenjujeta v vodstvu na vrhu lestvice strank, se na tretjem mestu krepi Združena levica. Ta stranka se je velikokrat označevala kot slovenska različica grške Sirize. Bi lahko glede na to, da je Siriza po javnomnenjskih anketah pred dnevi prvič sestopila s prvega mesta in zaostala za konservativno Novo demokracijo, neuspeh Sirize na grških predčasnih volitvah vplival tudi na zmanjšanje podpore Združeni levici?

Poraz Sirize in Združena levica Po Mavrovem mnenju je uspeh oziroma neuspeh Združene levice odločilno odvisen od notranjih slovenskih razmer, zato ni nujno, da bo morebiten neuspeh grških radikalnih levičarjev vplival na podporo Združeni levici.

Ne spreglejte