Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 1. 2016,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Franc Kangler

Ponedeljek, 25. 1. 2016, 11.29

6 let, 6 mesecev

Tožilstvo v zadevi radarji Franca Kanglerja spravilo v jok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tožilstvo je umaknilo obtožbo proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju v zadevi radarji, ker je ugotovilo, da ni razlogov za obtožnico.

V dokaznem postopku je bilo zaslišanih 18 prič, nobena pa obdolženih ni obremenila, zato je tožilka sledila zagovorom Kanglerja in soobtoženih. Kanglerju so se ob umiku obtožbe orosile oči, v Večeru poroča Vesna Lovrec.

Kanglerju je tožilstvo očitalo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic pri izvajanju projekta nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mestni občini Maribor, takratnemu in sedanjemu vodji mestnega urada za komunalo Viliju Eisenhutu, Tomažu Vrčku iz Iskre Sistemov ter direktorju Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjanu Ferku pa pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

Kaj so tožilci očitali Kanglerju Tožilstvo je trdilo, da je bil javni razpis za prenovo semaforjev v mestu prirejen tako, da je bila kot najugodnejši ponudnik izbrana Iskra, vrednost posla pa se je z začetnih 5,6 milijona evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov. Projekt javno-zasebnega partnerstva je bil, kot je pred umikom obtožnice zatrjevalo tožilstvo, načrtovan tako, da bi se večji del financiral iz prekrškovnega sistema z radarji, ki so leta 2012 razburili Maribor in odnesli Kanglerja.

Zaradi umika obtožbe sodišču ni preostalo drugega, kot da je izreklo zavrnilno sodbo, stroške postopka torej tudi stroške odvetnikov pa naprtilo državnemu proračunu.

Kangler: Resnica je prišla na dan "Žalostno je, da so nekateri mediji takrat izvajali name tako velike pritiske ter spodbujali javnost, da je prišlo do nemirov v Mariboru, ker javnost ni bila pravilno obveščena. Kot župan sem odstopil zato, da pride resnica na dan. Danes je ta prišla na dan. To je bila gonja proti meni in verjetno gonja proti takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši, da pride do političnih sprememb v Sloveniji," je po koncu obravnave dejal Kangler.

Fištravec meni, da je bila pogodba "izrazito neugodna" Aktualni mariborski župan Andrej Fištravec razpleta konkretnega sodnega postopka ni želel komentirati, saj mestna občina vanj ni bila vpletena, je pa povedal, da je Slovenija pravna država, zato je odločitve sodišča treba spoštovati. Ob tem je spomnil, da je Mestna občina Maribor vpletena v postopek, s katerim želi doseči ničnost pogodbe z družbo Iskra Sistemi, saj menijo, da je bila sklenjena pogodba za mestno občino izrazito neugodna. "Na osnovi tega postopka bo mogoče tudi zaključiti postopek, v katerem nasprotna stran želi pridobiti odškodnino zaradi izgubljenega posla. Prizadevali si bomo, da bodo finančne posledice za Mestno občino Maribor čim nižje," je dejal Fištravec.

Ne spreglejte