SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilka iz zadeve Baričevič obtožena zlorabe položaja

2

termometer

Tožilstvo je zoper višjo državno tožilko Dragico Kotnik vložilo obtožni predlog zaradi domnevne zlorabe tožilskih pooblastil, ker naj bi novinarju posredovala tožilski dokument iz afere Baričevič.

Nekdanjo vodjo oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem tožilstvu so med drugim preiskovali, češ da je novinarju Mitji Lomovšku posredovala tožilski dokument, v Delu piše Iva Ropac.

Šlo naj bi za tožilski predlog za izdajo odredbe za pregled telefonskih pogovorov, ki ga je objavil spletni portal Pozareport.si, iz njega pa izhaja, da so kriminalisti pri naknadnem pregledu na dveh stikalih v hiši na Oražnovi v Ljubljani, kjer so trije bulmastifi februarja 2010 do smrti obgrizli lastnika Saša Baričeviča, našli sledove krvi takrat neznane osebe.

Zoper Kotnikovo uvedli disciplinski postopek Kotnikova je zaradi domnevnega nevestnega dela preganjala vodjo ogleda kraja dogodka na Oražnovi in takrat dežurnega na operativno-komunikacijskem centru, a sta bila oba pravnomočno oproščena. Tožilstvo Kotnikovi v obtožnem predlogu očita kaznivi dejanji zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za kar je predviden zapor do enega leta.

Lomovšku tožilstvo očita napeljevanje h temu kaznivemu dejanju. Obtožni predlog so na sodišču prejeli minuli petek, spis pa še ni bil dodeljen sodniku, zato tudi še ni bil opravljen preizkus obtožnega predloga in še ni znan datum morebitnega naroka. Tožilka je od začetka kazenskega postopka novembra lani v suspenzu. Zoper Kotnikovo so na tožilstvu že pred časom uvedli tudi disciplinski postopek, a ta po podatkih Dela še ni končan, menda zaradi nedosegljivosti Kotnikove.

Kotnikova želi med odvetnike Po poročanju časnika je uvedba kazenskega postopka zapletla tudi načrtovani prestop Dragice Kotnik med odvetnike. Upravni odbor odvetniške zbornice namreč še vedno ni odločal o tem, čeprav je Kotnikova že pred tem dobila pozitivno mnenje izvršilnega odbora ljubljanskega območnega zbora odvetniške zbornice in menda opravila tudi predpisan odvetniški izpit.

Zakon o odvetništvu namreč določa, da za kandidata, proti kateremu je uveden kazenski postopek zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, odvetniška zbornica odločanje o vpisu v imenik odvetnikov odloži do pravnomočnosti odločbe v tem postopku, navaja Delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin