Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 11. 2020,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

31

Natisni članek

Matej Tonin Slovenska vojska referendum

Nedelja, 22. 11. 2020, 10.59

3 leta, 4 mesece

Tonin: Končujemo 10-letno zanemarjanje vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,81

31

Matej Tonin | Foto STA

Foto: STA

Z zakonom o investicijah v Slovensko vojsko, sprejetim v petek, po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina končujemo njeno 10-letno zanemarjanje. Varnostno okolje je vse bolj negotovo, na kar nas opominjajo tudi nedavni teroristični napadi v naši neposredni bližini, zato vse države pospešeno vlagajo v svojo varnost, je objavil na družbenem omrežju Twitter.

"Kdor nasprotuje temu, da odstotek proračuna namenimo varnosti, predlaga ukinitev Slovenske vojske," je minister Tonin poudaril v današnjem tvitu po tem, ko sta Levica in SD v soboto začeli zbirati podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o vojaških investicijah. "Komur je odstotek proračuna preveč za varnost vojakov, naj pove, da mu njihova življenja niso pomembna. Zame so neprecenljiva!" je dodal po pisanju STA.

Tonin je na Twitterju še dodal, da ne kupujemo tankov, ampak kolesna transportna vozila, ki bodo našim vojakom zagotovila varen prevoz in ščitila njihova življenja. Prav tako je zanikal, da Slovenija kupuje bojne helikopterje, ampak kupuje dva transportna helikopterja (tudi za potrebe zaščite in reševanja).

Mors: Varnost je predpogoj za obstoj države in družbe

Ministrstvo za obrambo pa je v tvitu izpostavilo, da je varnost predpogoj za obstoj države in družbe, da lahko normalno in varno živimo, delamo in ustvarjamo. "Za varno in uspešno Slovenijo!" so pozvali. Zakon predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine, še piše STA.

Slovenska vojska
Novice DZ sprejel zakon o investicijah v Slovenski vojski

Je referendum ustavno dopusten?

Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če jih bodo pobudniki zbrali dovolj, bo nato predsednik DZ razpisal 35-dnevni rok za zbiranje 40 tisoč podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Je pa vlada državnemu zboru že predlagala sprejetje sklepa, da bi bil razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o vprašanju investicij in posodobitve Slovenske vojske ustavno nedopusten, še piše STA.

Novice Tonin: Nespretni poskusi rušenja vlade niso prav nič kul #video
Ne spreglejte