Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 5. 2016,
12.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

38

Natisni članek

osamosvojitev Slovenije Tone Krkovič

Torek, 17. 5. 2016, 12.23

6 let, 6 mesecev

Tone Krkovič: Ne bi si mislil, da je mogoče toliko strupa spraviti v tako malo modro stekleničko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,95

38

Brigadir Tone Krkovič, ki se je moral danes na okrožnem sodišču znova zagovarjati zaradi sestrelitve helikopterja JLA nad Ljubljano 27. junija 1991, je predstavil motive, zaradi katerih ga vdova pokojnega pilota toži.

Sodišče tega datuma gotovo ni izbralo naključno. Na ta dan se je namreč začela ustanavljati Manevrska struktura narodne zaščite, s čimer je Krkovič zadal usodni udarec slovenskemu in jugoslovanskemu partijskemu vrhu. To je napad na temelje in vrednote Slovenije. Vprašanje je, katera združba stoji za tem, so se vprašali v uvodu v novinarsko konferenco.

Tožilstvo je ovadbo v tej zadevi že zavrglo, a je pregon Krkoviča prevzela vdova umrlega pilota Tonija Mrlaka Emilija Mrlak, ki mu očita dva umora. Trdi, da se je njen mož v času sestrelitve že dogovarjal za presotp v TO in da Krkovič kot poveljnik ne bi smel izdati ukaza o sestrelitvi. Očita mu tudi, da so na helikopter streljali na zahrbten način, ker so streljali od zadaj in ker helikopter ni bil oborožen.

Na novinarski konferenci so predvajali dokumentarni posnetek, v katerem so prikazali fotografije Mrlakove z nekaterimi visokimi funkcionarji iz časov pred osamosvojitvijo, s čimer so želeli ovreči njene navedbe, da nima stricev iz ozadja.

"Vrhunsko, profesionalno, kot se spodobi za poveljnika, ki mu je bila zaupana varnost Slovenije, sem opravil svojo nalogo. Na to sem ponosen," je dejal Krkovič. "Še stokrat bi sestrelil helikopter." Opozoril je, da do danes tožnica še ni predložila nobenega dokumenta z dokazi, "razen nekega pamfleta obtožb". Krkovič trdi, da ga preganjajo, ker je prisluškoval Udbi in kontraobveščevalni službi.

Udarec slovenski osamosvojitvi in ponosu

"Udarec je le navidez usmerjen vame. Prepričan sem, da je usmerjen v samo središče slovenske osamosvojitve in ponosa," je poudaril Krkovič.

"Preiskovalna sodnica Deša Cener je primer že zavrgla, a očitno je bila zlorabljena, saj ji je senat zadevo vrnil," je spomnil Krkovič. V dopolnilu obtožnice piše, da je kršil tudi mednarodno vojno pravo. "Jaz naj bi ogrožal civilno prebivalstvo. Zamenjali so napadalca in branilca. Očitno ga polkovnik JLA Branislav Popov ni ogrožal, jaz pa sem ga."

"Ne bi si mislil, da je mogoče toliko strupa spraviti v tako malo modro stekleničko," je dejal Tone Krkovič in s tem nakazal, kdo naj bi mu ves čas od osamosvojitve povzročal veliko gorja. | Foto: Bojan Puhek "Ne bi si mislil, da je mogoče toliko strupa spraviti v tako malo modro stekleničko," je dejal Tone Krkovič in s tem nakazal, kdo naj bi mu ves čas od osamosvojitve povzročal veliko gorja. Foto: Bojan Puhek

"Ali ni nenavadno, da o sestrelitvi helikopterja na Igu ni govora, o sestrelitvi v Ljubljani se pa neprestano piše," se je vprašal poročnik Zoran Dernovšek, ki je 45 minut pred sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino sestrelil helikopter na Igu. Povedal je, da so imeli v tistem času ukaz državnega vrha in načelnika TO Janeza Slaparja, naj streljajo na vse helikopterje JLA, ne glede na njihov položaj, kar po njegovem mnenju "Krkoviča povsem razbremenjuje".

Z Mrlakovo je na podlagi fotografij povezal drugega človeka KOS Šefika Suljvića. Krkovič je prepričan, da on stoji za tožbo Mrlakove.

Krkovič bo proti Mrlakovi vložil odškodninsko tožbo za duševne bolečine zaradi blatenja njegovega imena in časti.

Tone Krkovič pred sodiščem, kjer je bil znova zaslišan

Po današnjem zaslišanju je Mrlakova ocenila, da ji je na sodišču uspelo dokazati vse svoje trditve. Upa, da je sodišče uspela prepričati in da se bo postopek nadaljeval s sodno preiskavo. Krkovič je dejal, da je na sodišču odgovoril na vsa vprašanja zasebne tožilke Mrlakove.

Ne spreglejte