Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 8. 2020,
9.39

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

18

Natisni članek

Nazaj v šolo šola Koronavirus

Torek, 18. 8. 2020, 9.39

3 leta, 8 mesecev

Ministrica potrdila: s 1. septembrom se vsi vračajo v šole #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,53

18

Prvega septembra se ob spoštovanju priporočil NIJZ v osnovne in srednje šole vračajo vsi učenci, je povedala ministrica za šolstvo Simona Kustec. "V šolo se moramo vračati vsi zdravi. Ta trenutek kaže, da se lahko vrnemo v šole varno vsi s 1. septembrom," pravi ministrica. "Če se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bomo morali to spoštovati," je dejala.

Na Brdu pri Kranju v organizaciji zavoda za šolstvo poteka tradicionalna konferenca ravnateljic in ravnateljev šol in vrtcev. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je zbranim pojasnila, kako bo glede na epidemiološke razmere jeseni potekal pouk. 

Vsi učenci se jeseni vračajo v šolo

Kot je povedala, se 1. septembra, kot kaže, v osnovne in srednje šole vračajo vsi učenci. Ob tem bodo morali učenci in zaposleni v šolah spoštovati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). "Poiskali smo rešitve, ki jih ne sme ogroziti noben virus – ta ne sme preprečiti temeljnega poslanstva vzgoje in izobraževanja: pridobivanja znanja, socializacije in učenja za življenje," je ob tem povedala ministrica.

"Ta trenutek kaže, da se lahko vrnemo v šole varno vsi s 1. septembrom"

Kot je dejala, je več kot prepričana, da "nam bo skupaj uspelo iti v šolo 1. septembra. Skupaj nam bo uspelo prebroditi ta nenavaden čas. Paziti moramo nase, na naše drage in na vse, ki nas obdajajo". "V šolo se moramo vračati vsi zdravi. Ta trenutek kaže, da se lahko vrnemo v šole varno vsi s 1. septembrom," je povedala. 

Simona Kustec | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Precej več bo po njenih besedah znano že po četrtkovi seji vlade, na kateri jih bo minister za zdravje Tomaž Gantar seznanil s celovito epidemiološko sliko. Na podlagi tega nato ministrica pričakuje, da bodo sprejeli "najboljše možne rešitve". "Sama bom podprla vse odločitve, ki bodo podprle aktivacijo varnega vračanja v šole za vse učence in dijake," je dejala po navedbah STA.

Izbirali so med štirimi modeli pouka

Na mizi so bili sicer štirje modeli mogočega poteka pouka v jeseni. Skrajna sta predvidevala, da vsi šolarji pridejo v šolo brez omejitev oziroma da so vse šole zaradi izjemno slabe epidemiološke slike popolnoma zaprte. Predvidena pa sta bila še dva vmesna modela, in sicer kombinacija pouka v razredu in na daljavo, kot smo ji bili priča maja in junija. Po enem modelu bi imeli učenci od 1. do 5. razreda pouk v šoli, preostali na daljavo. Drugi model pa predvideva, da je lahko nekaj učencev tudi predmetne stopnje v šoli, drugi pa na daljavo, navaja STA.

Niso si želeli, da bi se pouk začel z zamikom

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan je pred dnevi za STA dejal, da si ravnatelji in starši ne želijo, da bi se pouk začel z zamikom, ampak 1. septembra, in da bi ga vsi obiskovali v šolah.

koronavirus prazna šola | Foto: Sportida Foto: Sportida

Kot so napovedali na zavodu za šolstvo, bodo na konferenci posebno pozornost namenili "predstavitvi didaktičnih in organizacijskih usmeritev za različne oblike izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa in ravnanju vrtcev in šol ob nepredvidenih okoliščinah". 

Predstavili so tudi izsledke raziskave o izobraževanju na daljavo, ki so ga šole uvedle po razglasitvi epidemije, ko so se 16. marca zaprli vsi vzgojno-izobraževalni zavodi.

Predstavniki staršev zadovoljni

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije so zadovoljni z napovedjo ministrice. Takšna napoved je skladna z željami večine staršev in učencev, pravi predsednik zveze Anton Meden.

Meden je ob tem spomnil, da so v zvezi že julija pozvali, naj se pouk v čim večji možni meri izvaja v šoli. Zdaj upajo le, da se epidemiološka slika ne bo poslabšala in da bo napovedani način izobraževanja zdržal celo šolsko leto.

Ministrstvo je skupaj z Zavodom RS za šolstvo in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) za vrtce in šole sicer pripravilo tudi publikacijo s štirimi možnimi modeli šolanja v novem šolskem letu ter navodila in ukrepe, ki bi veljali pri vsakem modelu. Za zdaj je predviden t. i. B model, po katerem se v šole ob upoštevanju ukrepov vrnejo vsi učenci in dijaki. Meden pravi, da publikacije še ni uspel prebrati. "Glede na seznam sodelujočih institucij in posameznikov pa verjamem, da so priporočila dobra", pravi. Bodo pa o tem morali več povedati ravnatelji, zagotovo bo samo primernost pokazala tudi praksa, dodaja, piše STA.

V zvezi aktivov svetov staršev so sicer pred časom odgovorne pozvali, naj najdejo rešitev za pouk in varstvo za učence predvsem nižjih razredov, ki jim bo NIJZ odredil 14-dnevno karanteno zaradi stika z okuženimi. Kot pravi Meden, so za zdaj z ministrstva dobili odgovor z zagotovilom, da bodo med drugim tudi njihova izhodišča pomembno vodilo pri pripravah za novo šolsko leto. "Zavedamo se, da pogled staršev ni edini, je pa pomemben, in pomembno je, da so odločevalci z njim pravočasno seznanjeni," je po poročanju STA še dejal Meden.

V Črni gori začetek šolskega leta preložili na 1. oktober

V Črni gori so medtem zaradi epidemije začetek novega šolskega leta preložili na 1. oktober, je odločilo ministrstvo za izobraževanje. V Severni Makedoniji pa bodo novo šolsko leto začeli s poukom na daljavo, piše STA.
Ne spreglejte