Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Nedelja,
12. 11. 2017,
22.28

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

17

Natisni članek

Dušan Olaj Andraž Zorko volitve Marjan Šarec Borut Pahor

Nedelja, 12. 11. 2017, 22.28

6 let, 5 mesecev

"To so bile volitve za Pahorja ali proti njemu"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,60

17

Volitve. | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

"Pričakovano," ponovno izvolitev aktualnega predsednika Boruta Pahorja komentira Andraž Zorko iz agencije Valicon, ki ugotavlja, da Pahor na predsedniškem položaju ohranja svojo volilno bazo, njegov protikandidat Marjan Šarec pa lahko prihodnje leto pomembno premeša karte na parlamentarnih volitvah. 

"Večina nas je napovedovala zmago s tako ali drugačno razliko, tako da je zmaga Boruta Pahorja pričakovana," rezultat drugega kroga predsedniških volitev komentira Andraž Zorko, ustanovitelj in partner agencije za javnomnenjske raziskave Valicon. Kot pravi, je aktualni predsednik ohranil volivce iz prvega kroga. "K Šarcu je morda migriralo nekaj malega tistih, ki so v prvo podprli Pahorja, dobil pa je tudi okrog 140 tisoč glasov volivecv kandidatov, izpadlih v prvem krogu," pravi sogovornik.

Pri tem ugotavlja, da je Pahor v petih letih predsedovanja državi ohranil svojo volivno bazo (danes je dobil okrog 375 tisoč glasov). "Leta 2012 je v prvem krogu dobil 320 tisoč glasov, v drugem pa potem pol milijona, a to večinoma zato, ker so k njemu gravitirali volivci izpadlega kandidata desnice Milana Zvera," pojasnjuje Zorko.


Preberite še:

Borut Pahor: Potrudil se bom, da bo moj glas bolj slišan


Volitve v DZ: kako visoko lahko poseže Šarec?

"Volilna kampanja ni bila vsebinska ali programska. Šarec je ves čas poudarjal, kako prinaša spremembo, a te niti ne more prinesti, saj ima predsednik tako omejena pooblastila," meni Andraž Zorko iz Valicona. | Foto: Ana Kovač "Volilna kampanja ni bila vsebinska ali programska. Šarec je ves čas poudarjal, kako prinaša spremembo, a te niti ne more prinesti, saj ima predsednik tako omejena pooblastila," meni Andraž Zorko iz Valicona. Foto: Ana Kovač Ob vzponu Marjana Šarca na predsedniških volitvah se poraja vprašanje, kako pomembno vlogo lahko kamniški župan igra na državnozborskih volitvah prihodnje leto. Sam sicer za zdaj ni jasno povedal, temveč je le namignil, da bi lahko kandidiral.

Zorko meni, da število glasov, ki jih je danes dobil kamniški župan (dobrih 330 tisoč), ne kaže realne velikosti njegove volilne baze. Meni namreč, da je šlo za glasovanje "proti Pahorju".

"Zanj so glasovali volivci, zbrani iz vseh taborov strank. Današnje volitve so bile namreč za Pahorja ali proti njemu. Sam domet Šarca ocenjujem na 200 tisoč glasov, kar pa seveda ni malo," pravi.

Prihodnje leto gneča za DZ, ne pa tudi na voliščih

Kaj lahko po koncu predsedniške kampanje povemo o pričakovanjih za državnozborske volitve sredi prihodnjega leta? "Po mojem bomo imeli paradoks, da bo udeležba najnižja, ponudba pa največja do zdaj," meni Zorko. Ne pričakuje sicer tako nizke udeležbe kot danes, verjetno pa bo ta še bližje 50 odstotkom.

Pa na ponudbeni strani? Ali lahko Šarčev uspeh privabi še več tako imenovanih novih obrazov? Zorko meni, da se je že do danes oblikovala široka paleta političnih novincev.

"Kar nekaj novih strank je že najavljenih. To so poleg Šarca stranke Prstan, Nova ljudska stranka, Gibanje za otroke in družino.  Sam pričakujem, da bo tudi na pogorišču Združene levice nastalo še kaj novega. Ne smemo pozabiti Piratske stranke Slovenije, ki je bila na prejšnjih volitvah nekako žrtev Združene levice, prihodnje leto pa so lahko pomemben dejavnik. Svojo stranko je najavil tudi Bojan Požar. Dobra država Bojana Dobovška ima v soboto ustanovni kongres in je zelo resen kandidat za Državni zbor, tudi stranka Alenke Bratušek vztraja. Pestro bo," pravi.

Pahor gospodarstvu odpiral vrata

Lastnik in direktor podjetja Duol Dušan Olaj na vprašanje, kako pozorno spremlja predsedniške volitve, v smehu odgovori: "Če sem malo ciničen: trenutno imam na računalniku odprti dve stvari: vremensko napoved in predsedniške volitve; vrstni red ni pomemben."

A sam je vendarle že v kampanji podprl Pahorja. "Politika ne more sklepati poslov namesto nas, lahko pa nam pomembno skrajša čas - in to Pahor po mojem mnenju počne dobro," pravi Olaj.

Dušan Olaj pomen predsedniških volitev - nekoliko v šali - oriše z izjavo: "Če sem malo ciničen: trenutno imam na računalniku odprti dve stvari: vremensko napoved in predsedniške volitve; vrstni red ni pomemben." | Foto: Bor Slana Dušan Olaj pomen predsedniških volitev - nekoliko v šali - oriše z izjavo: "Če sem malo ciničen: trenutno imam na računalniku odprti dve stvari: vremensko napoved in predsedniške volitve; vrstni red ni pomemben." Foto: Bor Slana "V prvem mandatu je izvoznike večkrat vzel s seboj v tujino. Če je v zahodnem delu sveta politika popolnoma nepomembna za posel, je na vzhodu - predvsem v državah nekdanje Sovjetske zveze in centralne Azije - še kako pomembno, da se gospodarstvo pokaže skupaj s politiko. To da vsebini prestiž in veljavo, posledično pa je mogoče posel skleniti hitreje."

Sam je bil s Pahorjem med drugim v ruski prestolnici Moskvi, Turkmenistanu, na Japonskem. "Z njim sem bil v šestih ali sedmih delegacijah. Vedno nam je posvetil pozornost, našel čas, da nas je predstavil esteblišmentu in omogočil kakšen stik. To je tisto, kar jaz osebno cenim," pravi Olaj.

"Dober župan ne bo nujno dober predsednik"

Olaj sicer ves čas poudarja, da Pahorjevo delovanje ocenjuje zgolj skozi prizmo njegovih prizadevanj za promocijo slovenskega gospodarstva, medtem ko se do drugih njegovih potez ne opredeljuje. Šarca, kot pravi, ne pozna, meni pa, da na tak položaj človek ne more prileteti v nekaj mesecih, da se je treba prej uveljaviti in pokazati. "Biti dober župan občine je daleč od tega, da si lahko dober predsednik države."

Ne spreglejte