Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2024,
10.04

Osveženo pred

3 dni, 8 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,49

Natisni članek

Natisni članek

peticija Tina Gaber Nanos medved

Ponedeljek, 23. 9. 2024, 10.04

3 dni, 8 ur

Tina Gaber: Medveda z Nanosa so uspavali, tik preden bi prvič izkusil svobodo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,49
Medved Mitko | Medved Mitko je bil v zasebnem lastništvu na turistični kmetiji Abram na Nanosu 26 let.  | Foto IG/tina_gaber

Medved Mitko je bil v zasebnem lastništvu na turistični kmetiji Abram na Nanosu 26 let.

Foto: IG/tina_gaber

Medveda Mitka, ki je 26 let živel na turistični kmetiji Abram na Nanosu, so uspavali, je na družbenem omrežju Instagram sporočila Tina Gaber. Na ministrstvu za naravne vire in prostor so napovedali, da bodo glede tega ukrepali. 

Medved Mitko je bil v zasebnem lastništvu na turistični kmetiji Abram na Nanosu 26 let. Številni so lastnikom očitali, da je v slabem stanju in da ne živi v primernih razmerah. Skupaj s tremi drugimi medvedi iz Slovenije, ki so prav tako v zasebnem lastništvu, naj bi bil letos preseljen v Avstrijo.

Kot je zapisala Gaber, je lastniku potekel rok za ureditev bivalnih razmer medveda, zato bi sledil odvzem ali selitev v gozdni rezervat. Le dan pred iztekom roka je lastnik po njenih besedah poklical prijatelja veterinarja, ta je medveda uspaval. 

"Mitko je mrtev. Tik preden bi prvič v življenju lahko izkusil svobodo. Neverjetno naključje," je zapisala ob fotografiji medveda Mitka. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Gaber (@tina_gaber)

Gaber: Kaj je narobe z nami? 

V drugi objavi je zapisala še, da imamo v Sloveniji štiri "po srednjeveško zaprte medvede", zato je Slovenija očrnjena z mednarodno peticijo, ki kroži po celem svetu. V državah na Balkanu so "razumno oddali medvede", medtem ko Slovenija še vedno vztraja. Ob tem se sprašuje "kaj je narobe z nami, zakaj se že dvajset let krši zakonodaja, kje je zdrav razum in sočutje do živali." 

"Nihče od njih si ne zasluži biti celo življenje, 30 dolgih let, zaprt v mali, železni kletki, jesti pomije, živeti na golem betonu, biti brez kakršnekoli primerne veterinarske oskrbe, kazati vse znake hudega trpljenja in bolezni, trpeti hudo vročino in mraz, se samopoškodovati in hkrati biti na razstavo gostom gostilne ali obiskovalcem nekega parka," še meni Gaber. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Gaber (@tina_gaber)

Na ministrstvu bodo ukrepali

Z ministrstva za naravne vire in prostor so sporočili, da jih je novica glede medvedka Mitka presenetila in napovedali, da bodo imenovali strokovno komisijo, ki bo pregledala izvedene postopke in preučila ukrepe za boljše bivalne pogoje medvedov v ujetništvu.

"Po informacijah Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bil razlog napredovano srčno popuščanje, ob posegu pa je bil prisoten tudi veterinarski inšpektor. Obvestilo nas je presenetilo, saj je veterinarska inšpekcija ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano doslej poročala, da je zdravstveno stanje medvedov dobro," so zapisali.

Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu, je bil Mitko eden od zadnjih štirih medvedov, za katere so pristojne institucije izdale dovoljenje za bivanje v ujetništvu do njihove smrti, in sicer med letoma 2004 in 2006. Pozneje je bila uveljavljena nova uredba o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah, ki zadrževanja osebkov, odvzetih iz narave, ne dovoljuje več.

Na ministrstvu so poudarili, da so v zadnjih mesecih, po nastopu mandata aktualnega ministra Jožeta Novaka in pozivu mednarodne nevladne organizacije Štiri tačke - ta je opozarjala na domnevno neprimerne pogoje in slabo veterinarsko oskrbo medvedov v ujetništvu -, okrepili aktivnosti na tem področju. Zatrdili so, da si prizadevajo za ustreznejšo ureditev bivanja medvedov v ujetništvu, po potrebi, če bivalni pogoji ali veterinarska oskrba živali ne bi bili ustrezni, pa bi podprli tudi njihove preselitve.

Zadrževanje prostoživečih živalskih vrst v ujetništvu sicer nadzirata tako Inšpektorat za naravne vire in prostor kot uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ne spreglejte