Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Četrtek,
26. 8. 2021,
11.35

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

72

Natisni članek

Damir Črnčec Marjan Šarec NPU Matjaž Nemec Sova

Četrtek, 26. 8. 2021, 11.35

2 leti, 8 mesecev

Težave NPU z Nemcem pri preverjanju službe lepe Nataše na Sovi

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

72

Matjaž Nemec | Ko so kriminalisti dogajanje na predlog nadzorne komisije začeli preiskovati in poskušali od komisije v zadnjih mesecih pridobiti podrobnejše podatke, da bi lahko sume zlorabe položaja preverili, so naleteli na težave. Po neuradnih podatkih jim je težave povzročal kar predsednik komisije Matjaž Nemec (SD), ki jim dostopa do podatkov ni omogočil. | Foto STA

Ko so kriminalisti dogajanje na predlog nadzorne komisije začeli preiskovati in poskušali od komisije v zadnjih mesecih pridobiti podrobnejše podatke, da bi lahko sume zlorabe položaja preverili, so naleteli na težave. Po neuradnih podatkih jim je težave povzročal kar predsednik komisije Matjaž Nemec (SD), ki jim dostopa do podatkov ni omogočil.

Foto: STA

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) ima težave, ko poskuša od komisije za nadzor obveščevalnih služb pridobiti podatke, kako so v slovenski tajni službi na zanjo precej zahtevnem delovnem mestu in z najprej visoko plačo zaposlili znanko nekdanjega premierja Marjana Šarca (LMŠ) Natašo Hribar. Predsednik komisije Matjaž Nemec (SD) je, ko smo preverjali, napovedal, da jim bo poskušal omogočiti vsaj vpogled v podatke. A potrebuje soglasja tajne službe in drugih avtorjev zaupnosti, ki jih hrani komisija.

Da nekdanjega premierja Marjana Šarca, nekdanjega državnega sekretarja v Šarčevem kabinetu Damirja Črnčeca in nekdanjega direktorja Sove Rajka Kozmelja sumijo zlorabe položaja, je kriminaliste in javnost pred tremi meseci obvestila komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi prav Matjaž Nemec (SD).

Najprej ovadba, potem pa oteževanje dostopa

A to obvestilo o sumu zlorabe položaje se je zgodilo bolj na pobudo in z glasovi koalicijskih poslancev kot tistih, ki so danes v opoziciji, sodelovali pa so v prejšnji vladi, ko je bila Nataša na sporen način zaposlena v obveščevalni službi. 

Na fotografiji sta nekdanji premier Šarec in njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Črnčec. | Foto: STA , Na fotografiji sta nekdanji premier Šarec in njegov nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Črnčec. Foto: STA ,

Lepa Nataša
Novice Zaradi zaposlitve lepe Nataše bodo ovadili Šarca, Črnčeca in Kozmelja

Ko so kriminalisti dogajanje na predlog nadzorne komisije začeli preiskovati in poskušali od komisije v zadnjih mesecih pridobiti podrobnejše podatke, da bi lahko sume zlorabe položaja preverili, so naleteli na težave. Po neuradnih podatkih jim je težave povzročal kar predsednik komisije Matjaž Nemec (SD), ki jim dostopa do podatkov ni omogočil.

Ker je nenavadno, da parlamentarna nadzorna komisija zahteva preverjanje, potem pa kriminalistom ni pripravljena pomagati, da opravijo delo, smo preverili razloge zapletov.   

Najbolj znana uslužbenka Sove Nataša Hribar | Foto: Mediaspeed Najbolj znana uslužbenka Sove Nataša Hribar Foto: Mediaspeed Nemec: To je zaupno in ...

Na vprašanje, koliko pozivov NPU glede predaje dokumentacije KNOVS o primeru zaposlitve Nataše Hribar na Sovi je že dobil in kdaj zadnjega, nam je Nemec, predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, odgovoril, da so 8. 7. 2021 in 20. 8. 2021 prejeli zaprosili Nacionalnega preiskovalnega urada, v katerih komisijo na podlagi 142. in drugega odstavka 148. člena zakona o kazenskem postopku prosijo za izročitev določene dokumentacije komisije. Obe zaprosili je Nacionalni preiskovalni urad označil s stopnjo tajnosti interno.

Na vprašanje, ali je dokumentacijo kriminalistom po že drugi prošnji vendarle predal in kdaj jo namerava, pa je Nemec odgovoril:

"23. 8. 2021 sem obvestil Nacionalni preiskovalni urad, da bo osebam, ki želijo vpogledati v navedeno dokumentacijo komisije, omogočen vpogled v varnostnem območju državnega zbora v času uradnih ur, skladno z določbami zakona o tajnih podatkih in predmetnimi podzakonskimi akti. Komisija mora na podlagi 36. člena zakona o tajnih podatkih pridobiti soglasja vseh originatorjev tajnih podatkov, ki so navedeni v posameznih dokumentih komisije, zato sem na Nacionalni preiskovalni urad naslovil zaprosilo, naj čim prej posredujejo imena in priimke oseb, ki bodo vpogledovale v posamezne dokumente komisije, saj bodo slednje vključili v dopise za pridobitev soglasja originatorjev tajnih podatkov."

 

Ne spreglejte