SiolNET. Novice Slovenija
4,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sveži podatki: v četrtek potrdili deset novih okužb

4,08

termometer

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V Sloveniji so včeraj opravili 753 testiranj in potrdili deset novih okužb z novim koronavirusom. Skupno je hospitaliziranih 24 ljudi, eno osebo pa so odpustili iz bolnišnice.

Po dve okužbi so potrdili v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici.

V četrtek ni umrl noben bolnik s covid-19, skupno število umrlih tako ostaja 125. Do zdaj so pri nas skupaj potrdili 2.233 okužb z novim koronavirusom, aktivnih primerov okužb pa je 181. Do zdaj so opravili 135.087 testov na novi koronavirus.

V Hrastniku so v četrtek odvzeli tri brise, ki pa so bili vsi negativni. Vse brise so odvzeli zunaj Doma starejših Hrastnik, kjer v četrtek ni bilo novih testiranj, so danes sporočili s hrastniške občine, poroča STA.

NIJZ: Več je vnesenih primerov, manj pa lokalnega izvora

Epidemiološke razmere v Sloveniji so po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) trenutno relativno ugodne, zadnji dan je bilo 10 primerov okužbe z novim koronavirusom. Nekaj več je primerov, vnesenih iz tujine, največ iz Hrvaške, manj pa lokalnega prenosa okužbe, je povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek. Največ okužb je med mladimi.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je v Sloveniji spet padla pod 10, je v današnji izjavi novinarjem povedala epidemiologinja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Marta Grgič Vitek, poroča STA.

Največ prenosov med mladimi

Marta Grgič Vitek Foto: STA Primerov, vnesenih iz tujine, je bilo v zadnjem tednu 21, več kot polovica iz Hrvaške, iz posameznih drugih držav pa po en primer okužbe z novim koronavirusom. Največ naših prebivalcev namreč dopustuje na Hrvaškem, je spomnila epidemiologinja. Prenosi okužb se po njenih besedah v glavnem pojavljajo pri mladih do 24. leta, ki se udeležujejo množičnih zabav. Kjer je veliko ljudi, pa je tudi veliko možnosti za prenos okužbe, je opozorila, poroča STA.

Tako ponovno poziva, da je treba pred odhodom na dopust v tujino preveriti razmere, tam pa upoštevati preventivne ukrepe, torej higienske ukrepe in fizično razdaljo. Prav tako se je treba izogibati množičnih prireditev ali zabav, kjer tega ni možno upoštevati.

Iz teh razlogov prihaja tudi do več okužb na določenem območju, denimo hrvaškega otoka Pag. Kot je pojasnila Grgič Vitkova, pa ni težava sam kraj, kjer sicer nimajo posebnih zaskrbljujočih številk okužb med lokalnih prebivalstvom. Pač pa so težava množične zabave, na katerih ni možno vzdrževati razdalje, pretežno pa se tam gibljejo turisti.

Slovenija bo cepivo kupila v okviru EU

Cepivo za covid-19 se po besedah epidemiologinje razvija po vsem svetu in se s tem ukvarja veliko proizvajalcev oz. podjetij. Nekaj je obetavnih cepiv, ki prehajajo v tretjo fazo preizkušanja, Slovenija pa se je pridružila pobudi za skupno nabavo cepiva pri EU, je še spomnila Grgič Vitkova, poroča STA.

V četrtek so v Sloveniji opravili 753 testov na novi koronavirus in potrdili 10 okužb, po dve v občinah Ljubljana, Celje in Cirkulane, po eno pa v Velenju, Vipavi, Grosupljem in Ivančni Gorici. V bolnišnicah zdravijo 24 bolnikov s covidom-19, štiri v intenzivni terapiji. Iz bolnišnice so odpustili enega.

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin