Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 2. 2023,
14.33

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

28

Natisni članek

pokojnine uskladitev pokojnin ZPIZ

Ponedeljek, 27. 2. 2023, 14.33

1 leto, 1 mesec

Tolikšno izredno uskladitev pokojnin predlaga Zpiz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,21

28

upokojenka | Redno usklajene pokojnine bodo izplačane v torek.  | Foto Getty Images

Redno usklajene pokojnine bodo izplačane v torek.

Foto: Getty Images

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je vladi predlagal 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin za vse upokojence in dodatno 1-odstotno za upokojene do vključno leta 2011. Za uskladitev bo moral zavod letos nameniti 206 milijonov evrov, leta 2024 pa približno 274 milijonov evrov. Izredna uskladitev bo veljala od 1. aprila.

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je takšen sklep sprejel na podlagi skupnega predloga Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikata upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, da bi na ta način pomagali upokojencem v času visoke inflacije in velike draginje.

Dodatno so na predlog vladnih predstavnikov v svetu pozvali vlado, naj preuči možnost za sprejetje ukrepov, s pomočjo katerih bi se najbolj ranljivi upokojenci in invalidi lažje soočili s posledicami draginje.

Podpore predlogu ni, ker je obseg sredstev prevelik

Predstavniki vlade so imeli v razpravi o predlogu Zdusa in sindikata, ki je bila pred glasovanjem o njem, pomisleke. Franci Klužer je denimo dejal, da takšnega predloga ne more podpreti, ker zahteva "precejšen obseg sredstev".

Po besedah Katje Rihar Bajuk pa na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravljajo pokojninsko reformo, ki naj bi odgovorila denimo na vprašanja, kakšne pokojnine bi bile dostojne, kako bi uredili usklajevanje pokojnin in katerim skupinam upokojencev je treba nameniti največjo pozornost. "Predlagana izredna uskladitev bi imela najmanj učinka ravno pri tistih, ki jih visoka inflacija najbolj prizadene," je spomnila.

Po opozorilu predstavnice delodajalcev v svetu Vere Aljančič Falež upokojenci niso edina družbena skupina v državi. "Treba je gledati širše," je pozvala. Po njenem mnenju bi morali poiskati bolj primeren način za pomoč upokojencem v najtežjem položaju.

Predstavnik sindikatov v svetu Andrej Zorko se je medtem odzval z opozorilom, da predloga reforme, ki bo v vsakem primeru učinkovala šele v prihodnosti, sploh še ni. "Mi se pogovarjamo o tem, kako upokojencem pomagati zdaj, ne pa v prihodnosti," je poudaril.

Letno poročilo Zpiz - prihodki in odhodki izravnani

Poleg tega so na seji sprejeli letno poročilo zavoda za lani. Prihodki in odhodki so bili izravnani v višini 6,7 milijarde evrov, kar je 0,3 odstotka oz. 19,8 milijona evrov manj od načrtovanih v rebalansu finančnega načrta za leto 2022, je povedal generalni direktor zavoda Marijan Papež.

Nenazadnje so z veljavnostjo od 1. marca dalje uskladili dodatek za pomoč in postrežbo z rastjo cen življenjskih potrebščin, ki je lani znašala 10,3 odstotka. Nove višine dodatka se gibljejo od 174 do 498 evrov. Po današnji uskladitvi invalidnine za telesno okvaro od 1. marca naprej za isti odstotek pa se zneski gibljejo od 34 do 118 evrov.

Izplačilo usklajenih pokojnin v torek

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) in Sindikat upokojencev Slovenije sta sprva pripravila vsak svoj predlog za višje pokojnine, da bi pomagali upokojencem v času visoke inflacije in velike draginje. Vendar sta obe organizaciji na zadnji seji sveta svoja predloga združili v enega, svet pa ga je sprejel in naročil službi zavoda pripravo izračuna glede finančnih učinkov dveh različic.

Zdus in sindikat se zavzemata za izredno uskladitev pokojnin, ki bi sledila redni v višini 5,2 odstotka, o kateri je svet zavoda že odločil. Redno usklajene pokojnine bodo izplačane v torek.

upokojenci
Novice To bo drugače pri izplačilu januarskih pokojnin

 

Ne spreglejte