SiolNET. Novice Slovenija
1,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je preoblikoval v stavkovni odbor

1,06

termometer

slovenska policija
Foto: Siol.net

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je na današnji seji preoblikoval v stavkovni odbor. Ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu očitajo izsiljevanje in ustrahovanje. Nadaljevanje izplačevanja schengenskega dodatka policistom je namreč pogojeval s tem, da sindikat v javnosti ne opozarja več na nepravilnosti v policiji, so pojasnili danes. Hojs vse očitke zavrača. Zavrnil je tudi njihove očitke o prirejeni analizi nagrajevanja uniformiranih poklicev in žogico vrnil sindikatu, češ da so si plačne ugodnosti zagotovili "skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom".

Aleš Hojs in Matjaž Nemec Novice Kazensko ovadili Hojsa in Kanglerja: "Pritiski globoke države se nadaljujejo"

Predsednik sindikata Rok Cvetko je na današnji novinarski konferenci kritično ocenil potek socialnega dialoga med sindikatom in vodstvom ministrstva za notranje zadeve. Ocenil je, da je socialni dialog z vodstvom ministrstva izjemno nekonstruktiven. Z zdajšnjim ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom so se do zdaj srečali le dvakrat, nazadnje pretekli teden na izrecno zahtevo policijskega sindikata. Nezadovoljni so tudi zato, ker naj bi bili sindikat in nekateri njegovi predstavniki podvrženi "stalni politizaciji, poniževanju, širjenju laži in omalovaževanju".

Med ministrstvom in policisti je odprtih več vprašanj, in sicer vprašanje (ne)odrejanja karanten migrantom v centru za tujce v Postojni ter izvajanje upravnih postopkov pred izdajo karantenskih odločb ljudem, ki v Slovenijo vstopajo iz rdečih držav, ki jih vodijo policisti, čeprav za to niso usposobljen, piše STA.

Odprti ostajata dve plačni vprašanji

Odprti sta še dve plačni vprašanji, in sicer plačilo dodatkov po kolektivni pogodbi in koronskem zakonu tistim policistom, ki so še pred razglasitvijo epidemije delali na meji z Italijo, kjer je takrat že veljala epidemija, ter izplačilo dodatka za delo v času epidemije in dodatka po protikoronski zakonodaji pripadnikom posebnih policijskih enot.

Rok Cvetko Rok Cvetko Foto: STA Cvetko je sicer izpostavil, da je minister Hojs v torek v DZ pojasnil, da preverjajo, ali ti dodatki pripadnikom posebnih policijskih enot dejansko niso bili izplačani, ter dejal, da če to drži, jim bodo to izplačali. Tudi to je Cvetko podčrtal kot primer nekomunikacije s sindikatom, saj sindikata o tem niso obvestili.

Cvetko pa je izpostavil tudi vprašanje izpolnjevanja dela stavkovnega sporazuma iz 2018, ki vlado zavezuje k pripravi neodvisne strokovne analize vrednotenja delovnih mest uradnikov s posebnimi pooblastili, torej policistov, vojakov, carinikov, pravosodnih policistov in podobnih.

Kot je navedel, je vlada tako neodvisno analizo resda naročila, a je ministrstvo za notranje zadeve med njeno pripravo podajalo vsebinske pripombe in torej vplivalo na njeno vsebino. Zato je za sindikat končna ugotovitev analize, da odstopanja v obremenitvah med uniformiranimi poklici ni, nesprejemljiva. Zlasti v luči dejstva, da je neodvisna evropska analiza pokazala drugače.

Tomaž Gantar Novice Gantar: DeSUS interpelacije Hojsa ne bo podprl

V javnosti so zadnje čase odmevale kadrovske menjave

V Policijskem sindikatu Slovenije pravijo, da je Hojs pretekli teden omenjeno analizo uporabil za izsiljevanje sindikata, češ da jih je seznanil, da če vlada potrdi ugotovitve te analize, policistom ne bodo več izplačevali dodatka za povečan obseg dela za obvladovanje migracij, ki je na letni ravni "težak" 15 milijonov evrov. Takega sklepa pa da vladi ne bo ponudil v potrjevanje, če bo sindikat v javnosti prenehal opozarjati na nepravilnosti.

Aleš Hojs Foto: STA V zadnjem času so namreč v javnosti odmevale nekatere kadrovske menjave ter različni nadzori v kriminalistični policiji ter na Nacionalnem preiskovalnem uradu. Cvetko je glede tega na novinarsko vprašanje potrdil, da so se nanje obrnili nekateri člani sindikata. Kot je pojasnil, ob vsaki zadevi, s katero so seznanjeni, najprej vsebinsko ocenijo, "ali gre za prekoračitev pooblastil, ki posega v pravice iz delovnega razmerja, ali pa gre za poseg, ki je morda nenavaden, a vendarle pravno dopusten". O vsem pa prvenstveno obveščajo članstvo in ne javnosti.

V sindikatu to ocenjujejo kot "zelo odkrit poskus izsiljevanja ali ustrahovanja in neposreden poskus vplivanja na ustavno zagotovljeno pravico do sindikalnega delovanja". Svet policijskega sindikata je tako danes zavzel enotno stališče, da "na taka izsiljevanja ministra ne pristajamo, jih najostreje zavračamo in zaradi jasnih indicev, da gre v tem primeru za prirejeno analizo, se svet preoblikuje v stavkovni odbor", je pojasnil Cvetko.

Politiki očitajo, da ko razmere zahtevajo več dela policistov, vedno veliko obljubljajo, ko se take zahtevne razmere končajo, pa obljub ne izpolnijo. Današnje preoblikovanje v stavkovni odbor po pojasnilih Cvetka še ne pomeni sindikalnega zaostrovanja, če se bo vodstvo ministrstva primerno odzvalo. "Namen tega je v prvi fazi, da delodajalec prepozna potrebo po konstantnem strpnem vodenju socialnega dialoga. Če se to ne bo zgodilo, se lahko začnejo posamezne aktivnosti, ki lahko vodijo tudi v sindikalni konflikt," je pojasnil ob tem, še navaja STA.

Hojs očitke zavrača

Hojs je v odzivu zaradi domnevnega poskusa izsiljevanja s strani Policijskega sindikata Slovenije dejal, da ne ve, zakaj bi bila njegova komunikacija s sindikatom neprimerna. "Jaz se nikoli nikamor ne silim. Sem pa vedno zagovarjal stališča, za katera menim, da jih kot delodajalec moram," je dejal.

slovenska policija Foto: Siol.net Po njegovih besedah je Policijski sindikat Slovenije tisti, ki že nekaj časa izvaja pritiske in grozi s stavko. "Spomnite se, da je policija v preteklosti stavkala tudi po več mesecev. Očitno gre za njihov način komunikacije, ker se za mizo očitno niso sposobni dogovoriti," je ocenil.

Glede očitkov sindikata o prirejeni analizi plačnega sistema uniformiranih poklicev je dodal, da se sam z njo ni ukvarjal ter da so v sindikatu "sami podpisali sporazum z bivšim ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem. Če so torej sami kupili mačka v žaklju, naj se obrnejo sami nase, ne name. Jaz z nikomer nisem podpisal ničesar. Sem pa, tako kot vlada v celoti, pripravljen s tem sindikatom in drugim reprezentativnim sindikatom v policiji voditi socialni dialog", je še dodal.

Analiza je po besedah Hojsa pokazala, da to, kar so v sindikatu pričakovali – da je treba policiste bolje plačati kot na primer vojake –, ne bo uresničeno. A se je vlada po besedah Hojsa z njimi "še vedno pripravljena pogajati o tem, da bi to, kar je bilo zagotovljeno skozi kravje kupčije z bivšim šefom vlade in bivšim notranjim ministrom, spravimo na papir, da bo vse tako, kot mora biti," poroča STA.

Aleš Hojs Novice Hojs: Možnosti policije tudi ob sprejemu novega zakona zelo omejene

Novinarska konferenca tik pred Hojsovo interpelacijo

Hojs je danes zavrnil tudi očitke policistov, da ni zainteresiran za socialni dialog s sindikati. "Jaz sem na vsak njihov predlog z željo po sestanku reagiral tako, da sem organiziral sestanek in se za razliko od prejšnjih mandatov, ko se teh sestankov minister ni udeleževal vedno, sam vedno neposredno sestal z njimi. Ravno ta sindikat ni želel imeti skupnega srečanja obeh policijskih sindikatov, izrecno so zahtevali ločen sestanek z mano. In tudi na to sem pristal. V prihodnje ne vem, ali bom še pristal na to," je dodal.

Zame sta oba sindikata reprezentativna, je še dodal Hojs in ocenil, da na sestanku s Policijskim sindikatom Slovenije ni deloval nezainteresirano, temveč ravno nasprotno. "V pogajanju s sindikati ne mislim nastopati apatično, nezainteresirano, ampak tako, kot menim, da delodajalec mora."

Aleš Hojs Foto: STA Zavrnil je očitke sindikata, da skuša vplivati na njihovo delo. "Ne spomnim se, da bi kadarkoli skušal vplivati na delo policije, razen v tistem delu, ki ga po zakonu imam – torej usmerjanja in nadzorovanja policije. In kar zadeva to, da kot vsi državljani pričakujem bolj intenzivno delo policije, večji angažma in večjo zainteresiranost za to, da se odkrivajo kazniva dejanja, prijem večjega števila migrantov. Želim tudi znotraj policije vzpostaviti merljive elemente, ki bodo dali tudi državljanom verodostojno sliko o tem, kako policija deluje," je še dodal Hojs.

Ob tem je izrazil začudenje nad tem, da je sindikat novinarsko konferenco sklical le dva dneva pred njegovim zagovorom interpelacije v državnem zboru. "Ne vem, kaj se tako mudi. Očitno je zadeva zelo prilagodljiva moji interpelaciji, kar pa več pove o sindikatu kot pa o moji komunikaciji," je še dodal. Povezavo s Hojsovo interpelacijo je sicer Cvetko danes na novinarsko vprašanje zavrnil.

Svet Policijskega sindikata Slovenije se je na današnji seji preoblikoval v stavkovni odbor. Ministru Hojsu očitajo izsiljevanje in ustrahovanje. Nadaljevanje izplačevanja schengenskega dodatka policistom je namreč pogojeval s tem, da sindikat v javnosti ne opozarja več na nepravilnosti v policiji, so pojasnili danes, še navaja STA.

Aleš Hojs Novice Del poslancev DeSUS bo odstavljal ministra Hojsa #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin