Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2017,
9.25

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

veter vreme

Nedelja, 29. 10. 2017, 9.25

6 let, 5 mesecev

vreme, 29. oktober

Sunki vetra tudi več kot 70 kilometrov na uro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23
Veter, burja | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zaradi močnega vetra je Agencija za okolje (Arso) za popoldne in večer za severovzhodni in jugovzhodni del Slovenije izdala oranžno opozorilo. Močan veter je nevšečnosti povzročal tudi drugod po Evropi, od koder poročajo o najmanj šetih smrtnih žrtvah.

Veter nekaj težav že povzroča, med drugim v Mozirju. Po podatkih s spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje je zjutraj pri nakupovalnem centru v Mozirju močan veter na pomožnem objektu za vozičke odkril streho. Ta je poškodovala dve parkirani osebni vozili. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Mozirje, ki so odstranili streho s parkirišča in pomožni objekt prestavili na varno.

O podrtih drevesih poročajo tudi iz Velenja, drevo se je podrlo tudi na Cesto na Toško Čelo na območju Ljubljane, v Gotovljah pa nagnjeno drevo ogroža stanovanjsko hišo. V Ljutomeru in Radencih pa je prišlo do izpada oskrbe z električno energijo.

Malo pred 15. uro je veter v Spodnji Rečici v občini Laško odkril streho na gospodarskem objektu. Na Zagrebški cesti v Mariboru pa je močan sunek vetra odkril streho zapuščenega objekta.

Nemčija veter | Foto: Reuters Foto: Reuters

Viharni veter v Srednji Evropi zahteval tudi smrtni davek

Viharni veter, ki je ponekod na Češkem dosegel hitros tudi 180 kilometrov na uro, povzroča velike težave v Srednji Evropi, zlasti v Nemčiji, Avstriji in na Češkem ter Poljskem. Veter odkriva strehe, ruši drevesa in daljnovode. Ponekod so nevarno narasle tudi reke. V večjem delu Nemčije je do ponedeljka prekinjen železniški promet.

Po dosedanjih informacijah je zaradi viharja, ki so ga vremenoslovci poimenovali Herwart, umrlo najmanj pet ljudi. Na Češkem sta umrla moški in ženska, ko se je na njiju zrušilo drevo. Na Poljskem je umrl voznik avtomobila, ki se je zaletel v podrto drevo, na vzhodu države pa se je drevo podrlo na avtomobil. Voznik je bil na mestu mrtev, sopotnik je poškodovan. V Nemčiji pa je utonil 63-letni Nemec. Središče Hamburga je poplavljeno, vihar je divjal tudi po Berlinu, kjer so gasilci razglasili izredne razmere.

Slovenijo prešla hladna fronta

Podatki Arsa kažejo, da je hladna fronta od severa dosegla Alpe in bo popoldne hitro prešla Slovenijo. Za njo bo k nam pritekal hladnejši zrak.

Po napovedih meteorologov bo danes dopoldne in sredi dneva v notranjosti Slovenije pihal okrepljen jugozahodni veter, popoldne pa se bo obračal na severno do severozahodno smer. Sicer pa bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v vzhodni Sloveniji bodo popoldne kratkotrajne padavine. Zvečer bo na Primorskem zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo večinoma sončno. V torek in sredo prav tako, a sveže. Zjutraj bo marsikje možna slana, po nižinah bo tudi nekaj megle.

Ne spreglejte