Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
9.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

korupcija

Sreda, 29. 5. 2013, 9.47

8 let

Sum korupcije: Tujemu kirurgu v UKC-ju Ljubljana nezakonito 1,2 milijona evrov plačila (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Protikorupcijska komisija je ugotovila, da sta nekdanja direktorica in zdajšnji direktor UKC-ja Ljubljana v nasprotju z zakonodajo tujemu kirurgu omogočila več kot 1,2 milijonov evrov plačila.

Korupcije osumljena nekdanja direktorica in zdajšnji direktor UKC-ja Ljubljana Kot so zapisali, sta nekdanja direktorica Darinka Miklavčič in zdajšnji direktor Simon Vrhunec z več kršitvami dolžnega ravnanja v obdobju 2007-2011 tujemu kirurgu Davidom Mishalyjem v nasprotju z veljavno zakonodajo in sprejetim programom dela prek avtorskih pogodbo omogočila plačilo več kot 1,2 milijona evrov v obliki avtorskih honorarjev za 150 operativnih dni.

S tem sta v nasprotju s svojimi dolžnostmi odgovorne in poslovodne osebe javnega zdravstvenega zavoda omogočila dalj časa trajajočo protipravnost na račun javnih sredstev, posledica tega pa je tudi, da UKC Ljubljana še danes nima usposobljenih lastnih kardiokirurgov za zdravljenje prirojenih srčnih napak. Ob tem je namestnik predsednika KPK Rok Praprotnik na današnji novinarski konferenci opozoril, da se komisija ni opredeljevala do strokovnih vprašanj.

Izraelski kirurg brez ustrezne slovenske licence V postopku je komisija ugotovila tudi, da je omenjeni tuji kirurg večino časa v Sloveniji operiral brez ustrezne slovenske licence ter da je bil zdravnik dr. Borut Geršak, odgovoren za vzpostavitev sodelovanja z dr. Mishalyjem, že pred tem v osebnih in poslovnih stikih z njim oziroma z njegovo matično organizacijo Sheba Medical Centre iz Izraela.

S tem dejstvom je bila podana tudi visoka stopnja tveganja za vpliv zasebnega interesa na odločitve o reševanju težave pomanjkanja kardiokirurgov v UKC-ju Ljubljana. Tega tveganja (z vidika danes veljavne zakonodaje bi šlo za nasprotje interesov) so se odgovorne osebe UKC-ja zavedale oziroma bi se ga morale zavedati, vendar ga v nasprotju s svojimi dolžnostmi poslovodnih oseb javnega zavoda niso odpravile oziroma ustrezno obvladale, so sporočili s KPK-ja.

Ugotovitve ne zmanjšujejo pomena kirurga in njegovega prispevka k reševanju življenj Dodali so, da se komisija zaveda pomembnosti dela pediatričnih kardiokirurgov in zdravstvenega osebja nasploh, zato z ničimer ne ocenjuje strokovnih odločitev, prav tako ne zmanjšuje pomena tujega kirurga in njegovega prispevka k reševanju življenj.

UKC Ljubljana je v postopku pred komisijo nezakonito stanje večkrat opravičeval prav z argumentom nujnosti reševanja človeških življenj. Kot so zapisali, bi bila taka obramba sicer razumljiva, če seveda ne bi ugotovljeno dejansko stanje obenem kazalo, da je šlo za več let trajajočo protipravnost.

Praprotnik: V UKC-ju obljubljali svojih lastnih kadrov v roku dveh let, po šestih letih še nič Praprotnik pričakuje, da se bo sodelovanje po objavi poročila ponovno opravičevalo s temi navedbami, zato je poudaril, da so v UKC-ju obljubljali vzpostavitev svojih lastnih kadrov v roku dveh let, a po šestih letih še vedno ni usposobljenih pediatričnih kardiokirurgov. Tudi tista dva, za katera so v UKC govorili, da se bosta usposobila, danes še nimata primernih izkušenj in znanja.

Zato po ugotovitvah komisije program, "sploh ni bil program", saj ni imel ustreznih elementov za njegovo izvajanje. Zato se po njegovem zastavlja vprašanje, koliko otrok ni dobilo ustrezne oskrbe in je ne bo, ker se program usposabljanja domačih zdravnikov ni izvedel.

Praprotnik je namreč omenil opozorilo, ki so ga slišali med pregledom zadeve. Če ima bolnišnica svojega "hišnega" kirurga, se lahko datum operacije prilagodi bolniku, hkrati pa je tudi postoperativna oskrba boljša. Če pa svojega kirurga nimaš, se mora datum operacije prilagajati najetemu zdravniku, ki tudi ne bo vedno prisoten ob morebitnih postoperativnih zapletih.

KPK pričakuje ustrezno ukrepanje pristojnih organov Objavljene zaključne ugotovitve o omenjenem primeru je senat komisije sprejel soglasno ter odločil, da jih posreduje svetu UKC Ljubljana, strokovnemu svetu UKC Ljubljana, ministrstvu za zdravje, Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zdravstvenemu inšpektoratu ter računskemu sodišču s pričakovanji, da v okviru svojih pristojnosti ustrezno ukrepajo.

Komisija je že med samim postopkom del ugotovitev odstopila tako inšpektoratu za delo kot zdravstvenemu inšpektoratu, ki sta prav tako v okviru svojih pristojnosti že ugotovila kršitve.

Problem srčne kirurgije na UKC-ju sega v leto 2007 Problem programa srčne kirurgije otrok na UKC Ljubljana sicer sega v leto 2007, ko je iz kliničnega centra odšel Vladimir Sojak, s čimer so ostali brez srčnega kirurga za otroke. Zato so se z izraelskim zdravnikom Davidom Mishalyjem dogovorili, da bo pri nas operiral otroke ter hkrati pri nas usposabljal mlade otroške srčne kirurge. Lani je v medije prišla informacija o višini honorarja Mishalyja, pa tudi to, da je sicer svetovno priznani kirurg takrat operiral brez slovenske licence.

Ne spreglejte