SiolNET. Novice Slovenija
1,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Študentski mostovi iz špagetov presegli rekord, zmagovalni vzdržal 105 kilogramov (foto in video)

1,43

termometer

Mostovi iz špagetov MB
Foto: Marko Vanovšek

V tekmovanju v izdelavi najbolj vzdržljivega mostu iz špagetov, ki ga je te dni gostila mariborska fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, so tudi letos padli novi rekordi. Najbolj trden most je izdelala ekipa študentov omenjene fakultete, vzdržal pa je rekordnih 105 kilogramov obtežitve.

Na lanskem tekmovanju je najbolj trden most vzdržal obtežitev do takrat rekordnih 46 kilogramov. Letošnji zmagovalec je več kot podvojil ta uspeh, predvsem zaradi nekoliko spremenjenih pogojev tekmovanja.

Nova pravila prinesla rekord

Letos so namreč lahko imeli mostovi za deset centimetrov večji razpon kot lani, njihova teža pa je bila lahko večja za pol kilograma. Prav tako je bilo zaradi nove, sodobnejše naprave drugačno njihovo preizkušanje. Medtem ko so vzdržljivost mostov prejšnja leta preverjali tako, da so jih do preloma obteževali z obremenitvami na eni točki, je bilo letos uvedeno obteževanje na šestih točkah. Posledično so mostovi prenesli večje obremenitve kot prejšnja leta.

[video: 58270 / ]

Prvo mesto Mariborčanom

Prvo mesto je zasedla ekipa, ki so jo sestavljali mariborski študenti Aleš Bedek, Marko Zidarić in Matej Slapnik. Tudi drugo in tretje mesto na današnji sklepni prireditvi, na kateri so po treh dneh izdelovanja mostov podirali konstrukcije, sta pripadli ekipam z mariborske univerze. Njuna mostova sta prenesla nekaj več kot 65 in 63 kilogramov obremenitve.

Četrto mesto je pripadlo gostujočim študentom iz Poljske. Skupno se je namreč v spretnosti in znanju pomerilo 123 tekmovalcev iz osmih držav.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 31
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin