Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

študenti inšpektorat

Petek, 3. 6. 2011, 12.59

8 let

Študenti ostali brez poceni prevozov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi kazni inšpektorja je ugasnila spletna stran Prevozi.org, na kateri so lahko študenti ponujali in iskali prevoz do doma za relativno nizko ceno.

Spletna stran je delovala po načelu delitve stroškov prevoza. Tisti, ki so se z avtomobilom odpravljali kam in so bili pripravljeni v svoj avtomobil vzeti še koga, ki je potreboval prevoz na isti relaciji, so objavili oglas z relacijo, časom odhoda in nadomestilom stroškov, ki so jih za prevoz zahtevali. Tisti, ki so prevoz potrebovali – predvsem študenti, ki so se ob koncih tedna vračali domov – so tako lahko našli alternativo precej dragemu in počasnemu javnemu prevozu. Inšpektor se je izdajal za študenta in oglobil voznika Spletna stran trenutno ne deluje. Po navedbah avtorjev strani najj bi storitev začasno zamrznili zaradi kazni tržnega inšpektorja, ki je oglobil enega od ponudnikov prevoza. Inšpektor se je predstavljal kot študent, nato pa je ob plačilu oglobil voznika. Kot navajajo na spletni strani Prevozi.org, naj bi tržni inšpektorat pojasnil, da je ponudnik kršil zakon o delu na črno. Težava naj bi bila v tem, da se je prevoz oglaševal na spletni strani. "Ne želimo, da podobno izkušnjo doživi še kdo" Prvi je o globi inšpektorja poročal Radio Študent. Kot so nam povedali, so za dogodek izvedeli od voznika, ki je kazen prejel. Stran Prevoz.org so njeni avtorji zatem začasno zamrznili. "Ker ne želimo, da podobno izkušnjo doživi še kdo, smo storitev do razjasnitve vseh okoliščin začasno onemogočili," so navedli.

Tržni inšpektorat: Mi nismo kaznovali nikogar Tržni inšpektorat RS je medtem sporočil, da so pregledali vse izdane plačilne naloge zaradi kršitve zakona o preprečevanju dela na črno, ki so bili izdani aprila in maja 2011, vendar tržni inšpektorji študenta voznika, ki naj bi prek spletne strani Prevozi.org nudil prevoze, niso obravnavali, niti niso izrekli nobenega ukrepa. "Prav tako iz evidenc o inšpekcijskih zadevah ne izhaja, da bi tržna inšpekcija zoper kateregakoli študenta v zvezi s prevozi uvedla kakršenkoli inšpekcijski postopek," so še zapisali.

Lahko bi šlo za delo na črno Ob tem so navedli, da veljavni zakon o zaposlovanju in delu na črno primere, ko posameznik kot fizična oseba opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen, kot to določa ta zakon ali drugi zakoni, šteje kot delo na črno. "Če študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, bi lahko šlo za delo na črno," so pojasnili na inšpektoratu in navedli, da bi to lahko pomenilo, da niso registrirani za to dejavnost. "Vsekakor pa bi bilo potrebno z inšpekcijskim pregledom ugotoviti, ali je ponudba na spletni strani prevoz.org takšna, da izpolnjuje pogoje za opravljanje dela na črno – to je opravljanje pridobitne dejavnosti," so dodali.

Študenti: Javni prevoz je dražji in počasnejši Medtem se je vest o zaprtju spletne strani že razširila po spletnih omrežjih. Na Facebooku se je pojavila skupina v podporo spletni strani in njenemu namenu, jezni uporabniki pa se oglašajo tudi na Twitterju. Neki študent je tako zapisal, da je za prevoz iz Ljubljane do Novega mesta do zdaj plačeval okoli tri evre, pot je trajala 40 minut, voznik pa ga je odložil pred domačimi vrati. Za primerjavo bi za javni prevoz plačal vsaj dvakrat več, pa tudi čas potovanja bi se podaljšal za dvakrat.

Skupni prevozi so tudi bolj ekološki Tako imenovani "carpooling" oziroma skupni prevoz in delitev stroškov vožnje je v tujini sicer pogost običaj, tako pri vsakodnevnih vožnjah v službo in domov kot za daljše razdalje. Ne predstavlja le varčevanja pri stroških, temveč tudi zmanjša količino izpušnih plinov in gnečo na cestah.

ŠOS: Država je napadla solidarnost med študenti V Študentski organizaciji Slovenije so kaznovanje voznika označili za napad države na solidarnost med študenti, ki je nerazumen, "saj si na tak način študenti med seboj pomagajo in razdelijo le stroške prevoza". Glede na neurejene potniške povezave med malimi kraji in visokimi cenami potniškega prevoza ter glede na to, da ne štipendije in ne subvencije ne pokrivajo v zadostni meri stroškov prevoza študentov, je predstavljalo medsebojno dogovarjanje med študenti za prevoz dober način varčevanja tako na času kot na denarju, so prepričani v organizaciji.

Ne spreglejte