Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2018,
15.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

6

Natisni članek

Branimir Štrukelj sindikat stavka

Torek, 6. 2. 2018, 15.31

6 let, 2 meseca

Štrukelj napoveduje, da bo na ulice popeljal 15 tisoč javnih uslužbencev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

6

Glavni stavkovni odbor Sviza je z današnjo sejo sklenil priprave na splošno stavko v vzgoji in izobraževanju, ki se bo začela 14. februarja ob 12. uri na Kongresnem trgu, je po seji izjavil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Shoda se bo udeležilo okoli 15 tisoč ljudi, stavke pa več kot 37 tisoč zaposlenih v vrtcih in šolstvu, je povedal.

Video: Planet TV


Kot je poudaril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), jih vlada še vedno ne jemlje resno, čeprav jih je po statističnih podatkih 47 tisoč. "Ne razume, da bomo za ceno konflikta najširših dimenzij vztrajali pri zahtevi, da se odpravijo zaostanki pri vrednotenju vzgojno-izobraževalnega dela, od vrtcev do univerze," je v izjavi za medije poudaril Štrukelj.

Ob takem odnosu na pogajanjih z vlado, ki je do šolnikov žaljiv, češ da se njihovo delo ne more primerjati z zahtevnostjo uradniškega dela, Štrukelj ne vidi skoraj nobene možnosti, da stavke ne bi bilo.

Od današnjih pogajanj z vlado glavni tajnik Sviza ne pričakuje nič posebnega. "Želimo, da se vladna stran do nas vede dostojno in da se zaveda, da se pogaja z največjo profesionalno skupino v tej državi, ki šteje skoraj 50 tisoč ljudi," je opozoril Štrukelj, ki je zelo skeptičen o tem, kaj lahko v tednu dni še dosežejo. V vsakem primeru so priprave na stavko stekle oziroma so v velikem delu že končane, je dodal.

Štrukelj sicer ne ve, koliko izobraževalcev bo stavkalo, za zdaj se jih je do stavke opredelilo 37.186. Podatek o številu, ki se bo sproti dopolnjeval, bo mogoče spremljati na Svizovem profilu družbenega omrežja Facebook, je še dodal Štrukelj.

Stavka bo 14. februarja na več kot tisoč lokacijah po Sloveniji, in sicer v vrtcih, osnovnih in glasbenih šolah, srednjih in višjih šolah, dijaških domovih in na univerzah. To pomeni, da bodo šole in vrtci zaprti, a za otroke bo poskrbljeno, saj bo organizirano varstvo za nujne primere brez programa, je dejal Štrukelj. Dodal je, da se ti protestnega shoda v Ljubljani ne bodo mogli udeležiti. Za stavko je sicer glasovalo kar 95 odstotkov vrtcev, v katerih skrbijo za 85 tisoč otrok. Sicer bo na dan stavke doma ostalo skupaj okoli 250 tisoč šolarjev.


Video: Planet TV

Napovedane tri stavke

Za prihodnji teden so napovedane tri stavke, za vsako od njih pa ločena pogajanja. Sindikati namreč glede na dejavnost, ki jo zastopajo, postavljajo različne zahteve, je pojasnil Štrukelj. Skupni cilj vseh je po njegovih besedah, da se kolektivne pogodbe dejavnosti ohranijo kot tisti prostor, kjer se dogovarjajo specifična vprašanja, naj gre za policijo, zdravstvo, vzgojo in izobraževanje, državno upravo, pravosodje ...

Splošna stavka javnega sektorja | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek Kot prvi bodo stavkati v ponedeljek začeli v policiji. Kot je pojasnil predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, bodo stavko začeli ob 7. uri in jo nadaljevali do izpolnitve zahtev. Po njegovih napovedih se bodo stavki pridružili zaposleni v policiji in notranjem ministrstvu, skupno okoli devet tisoč zaposlenih.

V torek bo sledila dvourna opozorilna stavka v zdravstvu in socialnem varstvu, za katero so se skupaj odločili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije. Stavka bo med 8. in 10. uro. V omenjenih sindikatih zatrjujejo, da imajo veliko podporo in da se jim bodo po napovedih pridružili tudi nekateri nečlani sindikatov. Skupno pa na tem področju dela več kot 40 tisoč zaposlenih.

V sredo se bo nato začela še splošna stavka v vzgoji in izobraževanju. Po napovedih Štruklja, sicer glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja in znanosti Slovenije, bo stavkala ogromna večina vrtcev in šol. Za stavko se je po njegovih besedah odločilo več kot 37 tisoč zaposlenih in pričakujejo, da jih bo približno toliko v stavki tudi sodelovalo. Velik del stavkajočih pričakujejo na protestnem shodu, ki bo ob 12. uri na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Ker niso napovedali stavke, se z njimi vlada ne pogovarja

Predsednik Sindikata delavcev v pravosodju Slovenije Tomaž Virnik pa je ugotavljal, da se jim je dejstvo, da so eden od redkih sindikatov, ki ni napovedal stavke, že negativno povrnilo, saj vlada z njimi ne vodi nikakršnega socialnega dialoga. Tako jim ne bo preostalo drugega, kot da tudi sami napovedo stavko.
Ne spreglejte