Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 2. 2016,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti

Torek, 23. 2. 2016, 12.23

8 let

"Strah pred otroki brez spremstva izkazuje pomanjkanje človečnosti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Zaradi burnega odziva staršev dijakov, šole in tudi občine mladoletnih migrantov ne bodo naselili v kranjski dijaški dom, je dejala ravnateljica doma Judita Nahtigal.

Ministrstva iščejo dijaške domove, v katere bi namestili mladoletne prosilce za azil brez spremstva odraslih. Možnost, da bi jih namestili v kranjski dijaški dom, je po besedah Nahtigalove naletela na buren odziv staršev dijakov, zato odločitve niso sprejeli.

Nahtigalova je dejala, da bi v dijaškem in študentskem domu Kranj mladoletne migrante nastanili v stavbah, kjer dijakov ni. Na ponedeljkovem sestanku, ki ga je sklicala ravnateljica, so starši odločno izrazili nezadovoljstvo glede te možnosti. Zagrozili so z izpisom otrok iz dijaškega doma, če bi mladoletne migrante vanj vseeno namestili. Prisotna profesorica na Gimnaziji Franceta Prešerna je na sestanek prinesla podpise 24 profesorjev te šole, ki so ostro proti nastanitvi migrantov v domu.

Proti tudi občina Pred sestankom sta ravnateljico obiskala predstavnika občine, ki sta se z njo želela dogovoriti, kako preprečiti naselitev, je dodala. S kranjske občine so sporočili, da je po njihovem mnenju boljša lokacija za namestitev mladoletnih migrantov v azilnem domu v Ljubljani, kjer so prisotne tudi vse strokovne službe, ki se ukvarjajo z njimi povezano problematiko. Zapisali so še, da so poleg staršev dijakov, ki bivajo v domu, svoje nestrinjanje izrazili tudi člani sveta krajevne skupnosti Zlato polje, na območju katere je dom.

Zaradi vsesplošnega neodobravanja "ni bil sprejet noben sklep, nikomur nismo ničesar obljubili, naredili nismo nobenega koraka naprej", je dejala Nahtigalova in pojasnila, da bodo oblasti še naprej iskale primerne lokacije za namestitev. Po besedah Nahtigalove so starši želeli slišati, da je bila v to prisiljena, a jim je pojasnila, da ni bilo nobenih pritiskov.

Varuh človekovih pravic: Otroci brez spremstva so ena najbolj ranljivih skupin Pri varuhu človekovih pravic so opozorili, da so otroci brez spremstva ena najbolj ranljivih skupin v Evropi in da nikakor ne gre za kriminalce, pač pa za otroke, ki trenutno niti ne vedo, kje so njihovi sorodniki. Budno spremljajo reakcije na iskanje rešitev za namestitev mladoletnih migrantov brez spremstva in z obžalovanjem ugotavljajo, "da strah pred takšnimi otroki izkazuje pomanjkanje človečnosti, zato pristojnim državnim organom predlagajo, naj primerne prostore za nastanitev otrok poiščejo v sredinah, ki jih bodo pripravljene sprejeti z razumevanjem".

Začetna faza iskanja primernih namestitev Mladoletni begunci, ki nimajo spremstva odraslih in so v Sloveniji prosili za azil, so do zdaj ponavadi bivali v centru za tujce ali azilnem domu, ob pričakovanem povečanju števila prebežnikov pa jim želijo oblasti najti drugo namestitev. V ta namen so si ministrstva, pristojna za reševanje problematike, ogledala več dijaških domov.

Z ministrstva za delo in ministrstva za izobraževanje so sporočili, da gre za začetno fazo preverjanja ustreznosti in iskanja možnosti za nastanitev. Še naprej bodo preverjali različne možnosti za rešitev stiske begunskih otrok in mladostnikov, ki so brez spremstva staršev.

Ne spreglejte