Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
26. 8. 2013,
16.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Boris Pahor

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2013, 16.11

8 let, 3 mesece

Stoti rojstni dan v Sloveniji dočaka skoraj petkrat več žensk kot moških

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Najstarejša prebivalka Slovenije je bila rojena januarja 1907, najstarejši prebivalec Slovenije pa avgusta istega leta.

Ob stotem rojstnem dnevu slovenskega pisatelja Borisa Pahorja smo preverili, koliko prebivalcev naše države dočaka to častitljivo obletnico.

V Sloveniji 224 stoletnikov

1. januarja 2013 je imela Slovenija po podatkih statističnega urada 224 prebivalcev, starih sto ali več let, torej približno 0,01 odstotka vsega prebivalstva. Od tega je bilo 38 moških in 186 žensk, kar pomeni, da je stoti rojstni dan dočakalo 4,9-krat več žensk kot moških.

Iz ministrstva za notranje zadeve pa so nam sporočili, da je bila trenutno najstarejša prebivalka Slovenije rojena januarja 1907, najstarejši prebivalec Slovenije pa avgusta istega leta. Več informacij o najstarejši prebivalki in prebivalcu Slovenije nam zaradi varovanja osebnih podatkov niso posredovali.

Rast števila stoletnikov se je upočasnila

V zadnjih nekaj letih število stoletnikov narašča počasi, pred tem pa je bila nekaj let rast hitrejša, poudarjajo na statističnem uradu. Ker pa je število stoletnikov zelo majhno, je podvrženo naključnim gibanjem ter splošnim dejavnikom demografskega razvoja tako v času rojstva teh oseb kot v obdobju po njihovem rojstvu. Taka dejavnika sta na primer število rojstev in izseljevanje v posameznih obdobjih.

Na statističnem uradu pravijo, da svetovne primerjave glede števila stoletnikov nimajo. Mnoge države namreč nimajo zanesljivih podatkov o najstarejših prebivalcih. Tudi evropski statistični urad Eurostat ima podatke o prebivalcih, starih sto ali več let, za leto 2012 za samo 23 držav od 27.

Z 11 stoletniki na sto tisoč prebivalcev smo 16. v EU

Glede na te podatke ima največ stoletnikov Estonija, in sicer 34 na sto tisoč prebivalcev, najmanj pa Bolgarija, štiri na sto tisoč prebivalcev. Slovenija je z 11 stoletniki na sto tisoč prebivalcev na tej lestvici na 16. mestu, torej v spodnji tretjini.

Ne spreglejte