SiolNET. Novice Slovenija
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stopnja anketne brezposelnosti najnižja po letu 2008

0,24

termometer

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo
Foto: Matej Leskovšek

Stopnja anketne brezposelnosti se je v tretjem četrtletju še znižala in dosegla pet odstotkov, kar je najmanj po letu 2008. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je znižala za 0,2 odstotne točke, na letni ravni pa za 1,3 odstotne točke. V tretjem četrtletju je bilo 52 tisoč anketno brezposelnih, kar je 20,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Kot kažejo podatki statističnega urada, je bilo v tretjem letošnjem četrtletju delovno aktivnih 990 tisoč prebivalcev Slovenije, kar je 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Neaktivnih je bilo 716 tisoč prebivalcev, kar je približno toliko kot pred letom dni. Stopnja delovne aktivnosti je bila 56,3-odstotna oz. za 1,6 odstotne točke višja kot v enakem obdobju lani.

Zavod za zaposlovanje ZRSZ Posel danes Oktobra ob novih iskalcih prve zaposlitve več brezposelnih

Zaposlenih v rednem delovnem razmerju je bilo 796 tisoč

Skupno število zaposlenih je bilo v tretjem četrtletju za 1,3 odstotka višje kot v enakem obdobju lani. Zaposlenih v rednem delovnem razmerju je bilo 796 tisoč, od tega je bilo 88,5 odstotka oz. 704 tisoč oseb zaposlenih za nedoločen čas, 11,5 odstotka (92 tisoč oseb) pa za določen čas.

Med razlogi za zaposlitev z delovnim razmerjem za določen čas prevladuje nezmožnost najti stalno zaposlitev (29 odstotkov). 26 odstotkov zaposlenih je v takšnem delovnem razmerju, ker se izobražujejo, 22 odstotkov jih ima individualno pogodbo o zaposlitvi, 23 odstotkov pa jih je v takšnem razmerju iz drugih razlogov.

županja Novice V njeni občini je povprečna plača okoli štiri tisoč evrov bruto, brezposelnost je minimalna

68 odstotkov neaktivnih oseb ni iskalo dela zaradi upokojitve, 15 odstotkov zaradi izobraževanja oz. usposabljanja, devet odstotkov zaradi nezmožnosti za delo, bolezni ali invalidnosti, sedem odstotkov iz osebnih razlogov ali zaradi skrbi za družino, dva odstotka pa iz drugih razlogov.

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo Novice Konec septembra v Sloveniji 73.781 brezposelnih

Ob sobotah je delalo običajno 19,2 odstotka delovno aktivnih

8,2 odstotka delovno aktivnih oseb je v tretjem četrtletju običajno delalo ponoči, 12,2 odstotka jih je ponoči delalo občasno, 79,5 odstotka pa nikoli. Ob sobotah je delalo običajno 19,2 odstotka delovno aktivnih, občasno 39,8 odstotka, 41 odstotkov pa nikoli.

Ob nedeljah jih ni nikoli delalo 66,8 odstotka, za 12,9 odstotka delovno aktivnih je bilo delo ob nedeljah nekaj običajnega, občasno pa jih je ob nedeljah delalo 20,2 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin