SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Štirje ponesrečeni v balonarski nesreči še vedno z zdravstvenimi težavami

2

termometer

Slabo leto po balonarski nesreči na ljubljanskem Barju, ki je zahtevala šest življenj, je večina poškodovanih že zdravih, štiri pa še vedno pestijo zdravstvene težave.

Najhujša balonarska nesreča pri nas se je zgodila nekaj pred 8. uro 23. avgusta lani med pristajanjem balona v bližini Iga. Po prvih ugotovitvah je do nesreče prišlo zaradi striženja vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju balona. Prav tako se je izkazalo, da pilot ni imel veljavne licence, potrebnega spričevala letalskega prevoznika pa, enako kot vsi ostali ponudniki komercialnih poletov z baloni v Sloveniji, ni imelo niti podjetje Balonarski center, ki je organiziralo omenjeni let.

Preiskava je končana, poročilo septembra Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Roman Rovanšek je septembra lani ob predstavitvi uvodnega poročila preiskave dejal, da preiskava ni razkrila končnih vzrokov za nesrečo. Na te bo treba počakati do izdaje končnega poročila sektorja za preiskovanje nesreč in letalskih incidentov. Kot je v petek pojasnil Rovanšek, je preiskava končana, poročilo pa bodo objavili septembra, zato sedaj o izsledkih še ni mogel govoriti.

Na kraju nesreče so umrli štirje ljudje, dva pozneje v bolnišnici Na balonu je bilo 32 ljudi - 30 potnikov, pilot in kopilot. Na kraju nesreče so umrli štirje ljudje, družina iz Ljubljane ter še ena ženska. Bili so tako hudo poškodovani, da je njihovo identiteto lahko dokončno potrdil šele Inštitut za sodno medicino. 14 udeležencev poleta je bilo težko poškodovanih - 10 so jih morali takoj po prihodu v ljubljanski klinični center oživljati - 14 pa lažje. Zaradi prezasedenosti so dva hudo poškodovana odpeljali v mariborski univerzitetni klinični center, enega moškega, ki se je v nesreči opekel, v celjsko bolnišnico, eno žensko, ki je utrpela več zlomov, pa v jeseniško. Pet lažje poškodovanih so odpeljali v bolnišnico v Novo mesto. Ena od poškodovank, ki so jo zdravili v Ljubljani, in en poškodovanec, ki je bil v Mariboru, sta pozneje umrla. Imela sta 65- oziroma 60-odstotne opekline.

Večina povsem zdravih, nekatere še čakajo operacije Od 18 preživelih poškodovancev, ki so jih zdravili v Ljubljani, jih je 14 povsem zdravih in so aktivni kot pred nezgodo, je pojasnil vodja urgentnih travmatoloških ambulant Anže Kristan. Dva poškodovanca imata zaradi poškodb še nekaj manjših zdravstvenih težav, dva pa zaradi posledic opeklin potrebujeta še dodatne operativne posege, da bi se jim povrnile vse funkcije. Poškodovanec, ki se je zdravil v Mariboru, je z zdravljenjem zaključil. V mariborskem univerzitetnem kliničnem centru so še pojasnili, da večino stroškov zdravljenja opeklin in njihovih posledic, ki povzročajo funkcionalne motnje, krije zdravstvena blagajna.

Oškodovanci lahko vložijo odškodninski zahtevek Oškodovanci imajo možnost vložiti odškodninski zahtevek na Zavarovalnico Triglav, kjer je bil zavarovan ponesrečeni balon. A tega še niso storili vsi, zato škoda še ni v celoti ocenjena, so sporočili iz omenjene zavarovalnice. Zahtevki se določajo v skladu z zakonom, veljavno sodno prakso in vsemi okoliščinami primera, so še dejali. Podrobnejših podatkov pa na zavarovalnici niso želeli razkrivati, češ da gre za poslovno skrivnost, prav tako jih zavezuje zakon o varovanju osebnih podatkov, so poudarili.

Policija je na tožilstvo v zvezi z nesrečo že naslovila ovadbo Nesrečo bodo morda obravnavali tudi na kazenskem oddelku sodišča. Ljubljanski policisti so namreč eno osebo ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, po neuradnih informacijah medijev gre za pilota. Ovadbo morajo sedaj na poziv tožilstva sicer dopolniti s prevodom neke listine.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin