Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 8. 2021,
9.34

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

27

Natisni članek

Koronavirus PCR test testiranje

Sobota, 21. 8. 2021, 9.34

2 leti, 8 mesecev

Rast številk: včeraj za skoraj 50 odstotkov več okužb kot prejšnji petek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

27

Testiranje koronavirus | Foto STA

Foto: STA

V petek je bilo ob opravljenih 3.250 PCR testih potrjenih 388 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal kar 18,3 odstotka, je razvidno na spletni strani Sledilnik Covid-19. V bolnišnicah se zaradi bolezni covid-19 trenutno zdravi 66 oseb, od tega 15 na intenzivni negi. V petek ni umrl noben covidni bolnik.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 18 in znaša 275, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 151, kar je 12 okužb več kot dan prej.

Po oceni NIJZ je v državi trenutno 3.247 aktivnih okužb z novim koronavirusom, kar je 255 več kot dan prej.

V petek so opravili tudi 46.701 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Do sedaj je bilo v Sloveniji z enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih 971.753 prebivalcev Slovenije, kar znaša 46 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je bilo z enim odmerkom cepljenih 952.739 oz. 55 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 599.262 oz. 62 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je bilo doslej cepljenih 871.369 prebivalcev Slovenije oz. 41 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je ta delež 50-odstoten, med starejšimi od 50 let pa 63-odstoten.

Minister za zdravje opozoril: letošnja jesen bo zelo naporna

Minister za zdravje Janez Poklukar je na petkovi novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 napovedal, da bo letošnja jesen najverjetneje najnapornejši del epidemije.

"Dejstvo je, da imamo orodje, imamo moč, imamo vzvod, da vplivamo na potek epidemije. Imamo cepivo. Le uporabiti ga moramo," je poudaril minister. Znova je pozval k cepljenju in se zahvalil cepljenim.

"Podatki in projekcije, kaj se bo dogajalo jeseni, nas močno skrbijo. Naš namen nikakor ni zastraševati, vendar pa bom z vami pošten in odkrit. Stanje v bolnišnicah se slabša. Ko gledamo projekcije Instituta Jožef Stefan in potek epidemije v Španiji ter na Portugalskem, je jasno, da bo val močan. Situacija je mnogo bolj resna, kot si upamo priznati," je dejal Poklukar. | Foto: STA , "Podatki in projekcije, kaj se bo dogajalo jeseni, nas močno skrbijo. Naš namen nikakor ni zastraševati, vendar pa bom z vami pošten in odkrit. Stanje v bolnišnicah se slabša. Ko gledamo projekcije Instituta Jožef Stefan in potek epidemije v Španiji ter na Portugalskem, je jasno, da bo val močan. Situacija je mnogo bolj resna, kot si upamo priznati," je dejal Poklukar. Foto: STA ,

Ob tem minister napoveduje, da bo zaradi kužnosti različice delta jeseni praktično vsak prišel v stik z virusom. Pri cepljenih ali prebolevnikih, ki imajo razvita protitelesa, bo potek bolezni v veliki večini zelo blag ali pa simptomov sploh ne bodo razvili. Vsi preostali, ki niso cepljeni ali prebolevniki, bodo podvrženi tveganju, da bolezen prebolijo s hujšimi zapleti ali pa je zanje celo usodna.

 

Ne spreglejte