Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 2. 2022,
13.55

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

3

Ukrajina Andrej Šter

Natisni članek

Četrtek, 24. 2. 2022, 13.55

2 leti, 5 mesecev

Šter: Konzularno pomoč je v tem trenutku logistično nemogoče zagotoviti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,77

3

Andrej Šter | Foto Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

Potem ko je ruska vojska danes ponoči začela napadati tarče po vsej Ukrajini, je predsednik Volodimir Zelenski za vso državo razglasil vojno stanje. Zavladala je panika, ljudje množično bežijo iz mest. Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je v pogovoru poudaril, da konzularne pomoči Slovencem, ki so se odločili ostati v Ukrajini, v tem trenutku ne morejo zagotoviti, saj je to zdaj logistično neizvedljivo: "Mi ta trenutek lahko pomagamo z informacijami in nasveti. Prva resnica je, da evakuacijskih konvojev ni in ne bo. Če smo pred nekaj dnevi še lahko rekli, da mogoče ne bo tako hudo, je zdaj nemogoče reči, kako hudo lahko še je."

Dvanajstega februarja je ministrstvo za zunanje zadeve Slovence v Ukrajini pozvalo, naj na varen način zapustijo državo. Po podatkih veleposlaništva v Kijevu je bilo takrat v Ukrajini od 60 do 70 slovenskih državljanov.

"V teh 14 dneh so številni zapustili državo, nekateri pa so se odločili ostati. To so ljudje, ki so si tam ustvarili življenje, tam imajo družino, podjetje ... Oditi je težko, težko je tudi ostati. Razmere so očitno presenetile vse," je pojasnil Šter in poudaril, da tisti, ki so ostali, vidijo in razumejo, da zdaj konzularne pomoči ne morejo ponuditi, ker je v tem trenutku to logistično neizvedljivo. Po njegovih besedah evakuacijskih konvojev ni in jih ne bo. 

Šter: Kličejo nas svojci Slovencev v Ukrajini

"Če smo pred nekaj dnevi še lahko rekli, da mogoče ne bo tako hudo, je zdaj nemogoče reči, kako hudo lahko še je. V državi divja vojna. Zdaj nas kličejo zlasti svojci tistih, ki so ostali v Ukrajini. Tem zdaj lahko pomagamo le z informacijami in nasveti, kam naj ne hodijo, kam lahko gredo," je pojasnil Šter. 

V tem trenutku so razmere za odhod iz države mnogo težje, kot so bile pred 14 dnevi. Na cestah so zastoji, železniški promet vozi brez voznega reda, letalski promet ne deluje. Zato na zunanjem ministrstvu svetujejo, naj pot nekoliko odložijo: "Priporočamo, da tisti, ki se zdaj želijo odpraviti na pot, nekoliko počakajo. Umaknejo naj se na varno, si priskrbijo dovolj vode in hrane in počakajo na boljše razmere za potovanje. Če zapuščajo svoje domove, pa naj imajo s seboj osebni dokument."

Kirgiška vojska
Novice Je Rusija uničila ukrajinsko zračno obrambo? #vŽivo
nafta
Novice Apokalipsa na moskovski borzi
Ukrajina. Ljudje zapuščajo Kijev.
Novice Celotna Ukrajina se je prebudila v vojno

 

 

Ne spreglejte