Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2013,
6.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

opozicija

Sreda, 8. 5. 2013, 6.43

8 let

Stepišnik potrdil: Krizni davek do petodstoten, zajel bo tudi pokojnine (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada v okviru programa stabilnosti predlaga od 0,5- do petodstoten krizni davek na vse bruto prihodke, je po seji ESS potrdil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.

Ekonomsko-socialni svet (ESS) je opravil razpravo o osnutku programa stabilnosti in predlaganih spremembah insolvenčne zakonodaje. Premierka Alenka Bratušek ob odhodu ni dajala izjav.

Bruto plače v višini polovične povprečne bruto plače bodo obdavčene 0,5-odstotno Stepišnik je na novinarski konferenci po seji dejal, da bo krizni davek, ki naj bi v veljavo stopil z julijem letos, zajel vse bruto dohodke, tudi pokojnine, gibal pa se bo med 0,5 in petimi odstotki.

Bruto plače v višini polovične povprečne bruto plače bodo obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dvoodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače pa petodstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

Dvig DDV, če bo javnofinančni primanjkljaj letos presegel tri odstotke BDP V zvezi z zvišanjem DDV je minister potrdil, da bodo končno odločitev sprejeli konec leta, ko bo bolj jasno, kako uspešna bo Slovenija pri zniževanju primanjkljaja. Ali bodo res zvišali znižano stopnjo DDV, se tako še niso odločili, zagotovo pa Slovenijo z letom 2014 čaka zvišanje splošne stopnje DDV. Kolikšno bo, se bo vlada prav tako odločila konec leta.

Zakon za uravnoteženje javnih financ sicer predvideva dvig DDV, če bo javnofinančni primanjkljaj letos presegel tri odstotke BDP.

Po Stepišnikovih besedah želijo z ukrepi v nacionalnem razvojnem programu in programu stabilnosti doseči ravnovesje med javnofinančno vzdržnostjo in gospodarsko rastjo. Dokumenta sta zelo pomembna za povečanje zaupanja v Slovenijo, je dodal.

Poudaril je pomen socialnega dialoga in napovedal, da bo vlada pripombe iz današnje razprave skušala upoštevati pri pripravi dokumentov. Katere predloge konkretno bo upoštevala, ni navedel.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so bili do osnutka programa stabilnosti zelo kritični. Izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje je krizni davek označila za nesprejemljiv in glede na umanjkanje sistemskih ukrepov "grozljiv". Kot je opozorila, se bo potrošnja na ta način še bolj "zadušila".

Po njenih besedah iz istega razloga zavračajo tudi zvišanje DDV, kritični pa so tudi do predlaganega zniževanja pokojnin in socialnih transferjev, kar naj bi danes naštevala vlada.

Namesto tega predlagajo spopad s sivo ekonomijo, stroge kazni za davčne utaje, uvedbo davčnih blagajn za vse, ki poslujejo z gotovino, in hitrejšo uvedbo davka na nepremičnine. Ta naj bi bil namreč uveljavljen šele z letom 2015.

"Vse je usmerjeno v to, kako bodo zbrali prihodke, da bomo napolnili proračune" Nezadovoljni so tudi na delodajalski strani. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič pa je po seji ESS novinarjem razložil, da pogrešajo ukrepe za povečanje gospodarske rasti.

"Vse je usmerjeno v to, kako bodo zbrali prihodke, da bomo napolnili proračune. S povečevanjem davkov na različnih ravneh, tudi trošarin, taks in prispevkov, bomo verjetno prišli na napačno pot. Zelo jasno smo povedali, da nam to ne pomaga in da temu tudi nasprotujemo," je povedal.

Tudi v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) so se znova ostro odzvali na zelo verjeten dvig DDV in drugih dajatev, "ki bi stanje v slovenskem gospodarstvu samo še poslabšal". "Pri tem dodatno zaskrbljenost povzročajo zadnji razpoložljivi podatki statističnega urada, ki kažejo na nadaljnji upad prihodkov v trgovini na drobno," so zapisali v sporočilu za javnost po seji ESS.

Zmotil jih je postopek priprave zakona Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi je medtem na novinarski konferenci spregovoril tudi o predlogu novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Dejal je, da jih je zmotil postopek priprave zakona, v katerega sindikati za razliko od delodajalcev niso bili vključeni, ter rešitve, ki jih predlog novele prinaša. Po njegovi oceni spremembe ne bodo olajšale ne dela stečajnim upraviteljem ne sindikatom pri boju za pravice zaposlenih. Ne gre za spremembe, s katerimi bi delavci v stečaju lažje prišli do poplačila, je menil Posedi.

Predsedujoči ESS, sicer predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa, Zdenko Lorber pa je povedal, da jim je pravosodni minister Senko Pličanič obljubil, da bodo danes izražene pripombe upoštevane znotraj novega zakona o sistemski razdolžitvi podjetij.

Dokumenta naj bi vlada v Bruselj poslala še ta teden Program stabilnosti in NRP sta del cikla tesnejšega usklajevanja ekonomskih in javnofinančnih politik ter strukturnih reform članic EU, t.i. evropskega semestra. Oba dokumenta naj bi vlada v Bruselj poslala še ta teden.

Ne spreglejte