SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste premaknili uro? Prešli smo na poletni čas.

3

termometer

Ponoči smo ob 2. uri zjutraj urne kazalce premaknili za eno uro naprej, na 3. uro. S prihodom na poletni čas naj bi prihranili energijo. Na zimski čas se bomo vrnili 26. oktobra.

V Sloveniji prestavljamo uro v skladu z evropsko direktivo o ureditvi poletnega časa. Evropska komisija vsakih pet let objavlja razpored z datumi začetka in konca poletnega časa. Pri nas začetek in konec zimskega časa določa zakon o računanju časa. V Evropski uniji poletni čas uporabljajo vse države članice z izjemo Islandije.

Prehajanje na poletni čas je v Sloveniji uredil že zakon iz leta 1983, sprejet zaradi naftne krize. Da vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo uro za eno uro naprej in vsako zadnjo nedeljo v oktobru za eno uro nazaj (premik na zimski čas), smo dokončno določili leta 2006.

Ponekod poletnega časa ne začenjajo na današnji dan. V nekaterih državah so poletni čas opustili in ure ne prestavljajo več, ponekod pa ga niso nikoli uporabljali.

Poletni čas je bil uveden z namenom boljšega izkoriščanja dnevne svetlobe. Zagovorniki premikanja urnih kazalcev opozarjajo na prihranek energije, nasprotniki pa menijo, da premikanje kazalcev negativno vpliva na biološko uro ljudi in poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin