Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
5. 9. 2013,
12.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gregor Virant

Četrtek, 5. 9. 2013, 12.35

8 let

Spomladi skupaj z evropskimi volitvami še referendum o združevanju občin?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V proceduri je tudi sprememba financiranja občin, s katero bi imelo večjo vlogo pri razdeljevanju denarja število prebivalcev občin, kar bi bila dobra motivacija za njihovo združevanje, pravi Virant.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je na novinarski konferenci pojasnil, da je od predsednikov koalicijskih strank dobil soglasje k projektu združevanja občin. Zdaj morajo, kot pravi, za podporo zmanjševanja števila občin zagotoviti še 46 glasov koalicijskih poslancev. Zanesljiva naj bi bila podpora poslancev DL in PS, za DeSUS in SD pa Virant predvideva, da bo potrebnega nekaj več prepričevanja Desetmilijonski prihranek pri plačah in sejninah Cilj reforme je po njegovih besedah močnejša in učinkovitejša lokalna samouprava, zagotavljanje boljših storitev za prebivalstvo in bolj racionalna poraba denarja, namenjenega za razvojne projekte. Pojasnil je, da bi se občine po predlogu združevale na način, da bi po združitvi vsaka imela vsaj pet tisoč prebivalcev. Ena od možnosti, ki jo je omenil, je združevanje občin, ki so nekoč že bile združene. "Končni rezultat bo okoli 120 bistveno močnejših občin, ki bodo imele skupaj več denarja in močnejše kadrovske kapacitete," je izpostavil. Neposredni prihranek pri plačah in sejninah naj bi bil po izračunih ministrstva okoli deset milijonov evrov, posredno pa naj bi, kot pravi Virant, z učinkovitejšo porabo denarja dolgoročno prihranili tudi 100 milijonov evrov. Dodal je, da je v proceduri tudi sprememba zakona o financiranju občin, s katero bi večjo vlogo pri razdeljevanju denarja občinam imelo število prebivalstva. To bi bila po Virantovih besedah dobra motivacija za združevanje lokalnih skupnosti.

"Očitki proti združevanju občin so zgrešeni" Dejal je, da se zaveda velike podpore javnosti združevanju občin, vendar so na drugi strani županski lobiji in politične stranke, ki nasprotujejo projektu, zelo glasni. Očitke zoper združevanje občin, ki so se že pojavili v javnosti, je označil za zgrešene. Tako po njegovih besedah ne moremo govoriti o izbrisu občin, saj bo imel še naprej vsak prebivalec Slovenije svojo občino, niti o tem, da je to projekt, uperjen proti podeželju, saj naj bi se po njegovem prepričanju ravno nasprotno z združevanjem občin podeželje okrepilo.

Pojasnil je še, da bo pred združitvijo občin treba izvesti tudi referendume, ki bodo potekali bodisi na območju novonastalih občin bodisi pa na nivoju celotne države. Če bo politična volja, je mogoče, da bo referendum izveden spomladi skupaj z evropskimi volitvami, celoten projekt pa bo končan še pred jesenskimi lokalnimi volitvami, v nasprotnem primeru pa lahko izvedba projekta traja tudi dalj časa.

Ne spreglejte