SiolNET. Novice Slovenija
1,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Spletne vozovnice za vlak: zakaj jih ne morete plačati s kartico?

1,55

termometer

Slovenske železnice
Slovenske železnice so v štirih mesecih od uvedbe sistema prodale štiri tisoč spletnih vozovnic. Foto: Ana Kovač

Slovenske železnice (SŽ) so v štirih mesecih od uvedbe sistema spletne prodaje vozovnic na ta način prodale 3966 vozovnic. Vse bolj priljubljena je tudi prodaja vozovnic prek aplikacije, in sicer so jih na ta način v enem mesecu prodali 1088. Potniki so aplikacijo v mesecu dni prenesli več kot dvatisočkrat, so pojasnili na železnicah.

Nokia 5.1, posneto z, vlak, Stegne Digisvet Zdaj tudi za slovenske vlake (nekatere) vozovnice prek spleta

Kot so navedli na SŽ, ob uvedbi spletne prodaje vozovnic večjih težav ni bilo, so se pa potniki na njih večkrat obrnili z različnimi vprašanji. Med drugim jih je zanimalo, zakaj vozovnic ni mogoče plačevati s plačilnimi karticami.

"Vzrok je v tem, da banke onemogočajo plačevanje z debetnimi karticami in komitent potrebuje njihovo soglasje za nakupovanje po spletu," so pojasnili na SŽ.

Potnike, ki bi vozovnice kupovali prek spleta, najpogosteje zmoti, da ni na voljo plačevanje s kartico in da ni mogoče shranjevanje podatkov o kreditni kartici. Potnike, ki bi vozovnice kupovali prek spleta, najpogosteje zmoti, da ni na voljo plačevanje s kartico in da ni mogoče shranjevanje podatkov o kreditni kartici. Foto: Ana Kovač

LPP avtobus Ljubljana Novice Ljubljana: dražje vozovnice, še vedno pa nič o integriranem prevozu

Podatkov ne smejo shranjevati

Med pogostimi je bilo tudi vprašanje, zakaj ni mogoče shranjevanje podatkov o kreditni kartici, razloga pa je v tem, da nakup trenutno poteka v anonimnem načinu.

"Po splošni uredbi EU o varstvu osebnih podatkov namreč ne smemo shranjevati. Z nadgradnjo sistema bomo potnikom omogočili profiliranje," so zapisali na železnicah in dodali, da bo takrat omogočeno tudi shranjevanje številke kartice, ne pa tudi trimestne varnostne kode.

Ob uvedbi novega sistema prodaje vozovnic so se občasno pojavljale tudi težave z odbiranjem kode na prek spleta kupljeni vozovnici, kar so na železnicah sprva reševali tako, da so sprevodniki kodo vnašali ročno, nato pa so posodobili odbiranje kode. Ob uvedbi novega sistema prodaje vozovnic so se občasno pojavljale tudi težave z odbiranjem kode na prek spleta kupljeni vozovnici, kar so na železnicah sprva reševali tako, da so sprevodniki kodo vnašali ročno, nato pa so posodobili odbiranje kode. Foto: Ana Kovač

begunci, vlak Posel danes Kdo je služil z zaporo prog in prevozi beguncev na železnicah

SŽ: Težave z odbiranjem kode smo rešili

Ob uvedbi novega sistema prodaje vozovnic so se občasno pojavljale tudi težave z odbiranjem kode na prek spleta kupljeni vozovnici, kar so na železnicah sprva reševali tako, da so sprevodniki kodo vnašali ročno, nato pa so posodobili odbiranje kode.

Na SŽ so še izpostavili, da sistem prodaje vozovnic po spletu in po mobilni aplikaciji ves čas nadgrajujejo in optimizirajo, potniki pa se lahko z vprašanji na železnice obrnejo prek elektronske pošte ali brezplačne številke 080 81 11, ki je dosegljiva 24 ur na dan, vse dni v tednu.

viadukt Kitajska Avtomoto Osupljivo: Kitajci gradijo največji železniški viadukt #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin