Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
16.39

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

arhivi sova referendum

Petek, 3. 6. 2011, 16.39

5 let, 1 mesec

Sova zavrača nekatere navedbe glede arhivske novele

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) je pred referendumom o noveli zakona o arhivih predstavila še nekaj odgovorov na "netočne in zavajajoče trditve" glede sprememb, ki jih prinaša zakon.

Ponovila je, da zakonska novela ne pomeni zapiranja arhivov, pač pa le zaprtje dela arhiva, ki bi lahko škodil interesom države.

"Novela ne ščiti izbrancev"

Navedba, da zakonska novela zapira arhive, po navedbah Sove ne drži zato, ker se spremembe nanašajo izključno na manjši del arhivskega gradiva Službe državne varnosti pred slovensko osamosvojitvijo, ki je nastalo v povezavi s tujino.

"Trenutna zakonodaja ne omogoča strokovnega ravnanja s tem gradivom, zato se z novelo tudi predlaga ustanovitev mešane komisije, ki bo to gradivo v roku enega leta pregledala in odločila, kateri deli gradiva morajo biti še nekaj časa zaščiteni, da ne bi nastale škodljive posledice," so zapisali.

Po navedbah Sove ne drži trditev, da novela ščiti izbrance: "Razlogi za predlagane spremembe so namreč zaščita slovenskih interesov in zaščita pravic posameznikov, ki so v preteklosti delovali za slovenske interese."

"Lahko bi prišlo do kratenja človekovih pravic določenim osebam"

Prav tako po navedbah Sove ne držijo navedbe, da ne bo ogrožena varnost posameznikov, ki so opravljali obveščevalno dejavnost v tujini v primeru razkritja podatkov o njih in njihovem delovanju.

"Na podlagi poznavanja tega področja dela in izkušenj s tega področja Sova tudi že ves čas opozarja, da neomejena dostopnost arhivskih gradiv SDV pomeni, da bi lahko prišlo do kratenja človekovih pravic osebam, katerih podatki so vsebovani v tem gradivu," so zapisali v Sovi.

Omenjeno gradivo po navedbah Sove vsebuje tudi občutljive podatke, ki bi lahko v primeru, da bi bili prosto dostopni, huje škodovali varnostnim, gospodarskim in zunanjepolitičnim interesom države.

Ne spreglejte