Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
26. 11. 2015,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Sova

Četrtek, 26. 11. 2015, 11.20

8 let

Sova skriva, kako se je znebila nezakonitih agentov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Gre za precej resne zadeve, ki postavljajo celotno službo v precej nenavadno luč," o zaposlitvi dvojnih državljanov na Sovi pravi obramboslovec Klemen Grošelj.

Marca 2013 smo pisali o tem, da so na Slovenski obveščevalni-varnostni agenciji zaposleni uslužbenci z dvojnim državljanstvom, kar po zakonu o Sovi ni dovoljeno.

"Zakon o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji za sklenitev delovnega razmerja med drugim določa, da je oseba izključno državljan Republike Slovenije s stalnim bivališčem v Republiki Sloveniji. Pri varnostnem preverjanju se je ugotovilo, da imajo določeni zaposleni dvojno državljanstvo, zato bo agencija ukrepala skladno s predpisi," so nam takrat potrdili na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji.

Preverili smo, ali je Sova odpravila nezakonito stanje.

Sova: Gre za tajne podatke "V zvezi z vprašanjem o državljanstvu zaposlenih v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji pojasnjujemo, da vsi zaposleni v agenciji izpolnjujejo zakonsko določene zaposlitvene pogoje," so zatrdili.

Na dodatno vprašanje, ali so bili torej dvojni državljani odpuščeni ali premeščeni, in če so bili premeščeni, kam so bili premeščeni, so nam odgovorili: "Slovenska obveščevalno-varnostna agencija ne more komentirati podatkov, ki se nanašajo na kadrovsko evidenco njenih uslužbencev, saj so omenjeni podatki v skladu s področnimi predpisi določeni kot tajni."

Obramboslovec Klemen Grošelj: To je huda napaka "To pomeni, da imamo velik problem. Dvojne državljane smo že imeli v rezervi in med redno zaposlenimi v Slovenski vojski, na ministrstvu za obrambo. To je kar huda napaka. Dvojno državljanstvo pri zaposlenih na Sovi bi moralo biti prej izjema kot pravilo. To me zelo negativno preseneča," poudarja obramboslovec Klemen Grošelj.

"Vsak zaposlen pri njih je varnostno preverjan in pri tem je vprašanje o varnostnem preverjanju eno prvih in ključnih vprašanj. Tudi sam sem bil tega deležen. To je izločilno vprašanje in če imaš dvojno državljanstvo, glede na zakon ne bi smel biti zaposlen na Sovi. Lahko so tudi izjeme, ampak morajo biti zelo utemeljene, na primer zaradi operativnih potreb ali posebnih okoliščin, ne more pa to biti pravilo," je izpostavil.

Sova bi lahko pojasnila, kako je rešila nezakonito situacijo Glede tega, da Sova noče razkriti, kako je uredila problem dvojnih državljanov v svojih vrstah, pa je dejal: "Lahko se sklicujejo na tajnost podatkov, a glede na to, da so to informacijo enkrat že dali v javnost, je to javni podatek. Če so potrdili, da imajo ta problem, bi lahko verjetno brez kakšne škode odgovorili, kako so to uredili."

Dodal je, da gre pri zaposlitvi dvojnih državljanov na Sovi "za precej resne zadeve, ki postavljajo celotno službo v precej nenavadno luč".

Ne spreglejte