Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2019,
17.49

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet etažni lastniki žar izključitvena tožba

Sreda, 17. 7. 2019, 17.49

2 meseca, 2 tedna

Sosed kljub prepovedi vsak dan peče na balkonu. Kako naj ukrepamo? #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

41

Žar | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Bralca zanima, kako lahko skupaj s sosedi ukrepa zoper etažnega lastnika, ki kljub prepovedi vsak dan kuha in peče na balkonu. Omenjeni moški kljub opozorilu upravnika svoje početje nadaljuje, s tem pa krši dogovor vseh stanovalcev.

Pozdravljeni

Na zboru etažnih lastnikov je bil sprejet sklep o strogi prepovedi kuhanja na balkonu, uporabi žara ali odprtega ognja. Sosed vsakodnevno kuha in peče na balkonu, kljub opozorilu upravnika ne preneha. Ali obstaja zakon zoper takega kršitelja?

Hvala za odgovor.

 

Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si.

Skrajni ukrep etažnih lastnikov je izključitvena tožba

Razmerja med etažnimi lastniki v večstanovanjskih stavbah ureja Stanovanjski zakon (SZ-1). V skladu s tem zakonom velja, da morajo v večstanovanjski stavbi vsi etažni lastniki svojo lastninsko pravico na posameznem delu stavbe izvrševati na način, ki najmanj moti ostale etažne lastnike.

V SZ-1 je urejena izključitvena tožba, ki uvaja dodatno možnost vložitve takšne tožbe v primeru grobe kršitve hišnega reda, sicer pa napotuje na uporabo Stvarnopravnega zakonika (SPZ). Izključitvena tožba je skrajni ukrep etažnih lastnikov v večstanovanjski stavbi zoper najhujše kršitelje sosedskega sožitja in rešuje položaje, če etažni lastnik posameznega dela grobo krši temeljna pravila sosedskega sožitja ali svoje dolžnosti po pogodbi o medsebojnih razmerjih med etažnimi lastniki tako, da je skupnost z njim nevzdržna, oziroma grobo krši pravila hišnega reda.

S tem, ko sosed ne spoštuje sprejetega sklepa in vsakodnevno na balkonu uporablja svoj žar, krši temeljna pravila sosedskega sožitja, zato lahko etažni lastniki, ki imate več kot polovico solastniških deležev na skupnih delih, sprejmete sklep, da se kršilca opomni. Če kršilec kljub opominu nadaljuje svoje ravnanje, lahko z isto večino, kot je bila potrebna za sprejem sklepa o opominu, etažni lastniki sprejmete sklep, da se vloži tožba z njegovo izključitev in prodajo njegovega posameznega dela.

Patricija Kržan, dipl. prav. (UN), študentka magistrskega študijskega programa, svetovalka v ekipi Pravo za VSE

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem, ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat na mesec objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih (na Facebooku ali Instagramu) pa vsak teden kratke pravne nasvete.
Ne spreglejte