Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 3. 2013,
17.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Igor Šoltes predsednik

Ponedeljek, 11. 3. 2013, 17.22

8 let

Šoltes se bo znova potegoval za mesto predsednika računskega sodišča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, ki mu mandat poteče 31. maja, se bo spet potegoval za mesto predsednika.

Šoltes je pojasnil, da je podal soglasje h kandidaturi, dokler ta ne bo uradna, pa ne želi razkriti predlagatelja. Po poročanju Radia Slovenija naj bi ga predlagalo Društvo Integriteta - Transparency International Slovenia.

Šoltes je dejal, da do zaključka poziva za zbiranje predlogov, ki poteče v sredo, ne bo podal več informacij o njegovi kandidaturi. Pojasnil pa je, da bi v primeru ponovnega imenovanja nadaljeval z izvajanjem doslednega nadzora nad javno porabo.

Med prioritetami morebitnega ponovnega mandata je izpostavil tudi dvig finančne kulture in dosleden nadzor nad uveljavljanjem novele kazenskega zakona v smeri pregona oškodovanja javnih financ. Le na tak način bodo po njegovem mnenju javna sredstva končno dobila ustrezno zaščito pred sodišči.

Med dosežki iztekajočega mandata je Šoltes izpostavil revizije, s katerimi so "uspešno odkrivali in opozarjali na nepravilnosti pri javni porabi na številnih področjih".

Mandat podeli državni zbor za devet let

Poudaril je, da računsko sodišče ni le opozarjalo na konkretne kršitve, temveč je izpostavljalo tudi sistemske težave. "Gre za celotno paleto delovanja države v najširšem smislu, kjer je računsko sodišče prisotno s svojimi revizijami," je poudaril. Predsednik republike Borut Pahor je sicer konec decembra v uradnem listu objavil poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za predsednika računskega sodišča.

Za ta položaj je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima najmanj univerzitetno izobrazbo, je strokovnjak na področju, ki je pomembno za izvrševanje pristojnosti računskega sodišča, obvlada vsaj en svetovni jezik in v štirih letih pred imenovanjem ni bil član vlade.

Predsednik države predlaga kandidata za namestnika predsednika računskega sodišča državnemu zboru, ta pa o predlaganem kandidatu s tajnim glasovanjem odloča v 30 dneh po predložitvi predloga. Kandidat je imenovan, če zanj glasuje večina vseh poslancev.

Člani računskega sodišča so sicer predsednik računskega sodišča ter dva namestnika, vse pa imenuje državni zbor, in sicer za mandatno dobo devetih let.

Ne spreglejte