SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sodišče zavrnilo zahtevek Karadjordjevića glede Brda pri Kranju

1

termometer

Okrožno sodišče v Kranju je v celoti zavrnilo vse tožbene zahtevke Aleksandra Karadjorjevića, so sporočili iz državnega pravobranilstva.

Karadjordjević je namreč proti Sloveniji vložil tožbo zaradi ugotovitve lastninske pravice na približno polovici parcel na posestvu Brdo pri Kranju in morebitne odškodnine.

Sodba še ni pravnomočna

Sodbo kranjskega okrožnega sodišča so na državnem pravobranilstvu prejeli v sredo, 25. maja, v pisnem sporočilu pa so na pravobranilstvu pojasnili, da je sodišče sledilo njihovim argumentom in vse tožbene zahtevke Aleksandra Karadjorjevića v celoti zavrnilo. Sodišče je tudi sklenilo, da je tožeča stranka Sloveniji dolžna plačati pravdne stroške. Sodba sicer še ni pravnomočna, so še dodali v sporočilu.

Obravnava glede lastninske pravice in odškodninskega zahtevka Aleksandra Karađorđevića za približno polovico posestva Brdo pri Kranju, ki je zdaj v lasti države, se je zaključila že 15. aprila, sodbo pa so takrat obljubili v mesecu ali dveh. Sin regenta kraljevine Jugoslavije je na sodišču sicer zahteval vrnitev posameznih parcel, ki naj bi jih pred drugo svetovno vojno tam kupil njegov oče knez Pavle, ali odškodnino zanje.

"Med prijatelji vedno obstaja rešitev"

Denacionalizacijski postopek za posestvo Brdo je bil sicer že končan, rodbina Karadjordjevićev pa na podlagi zakona o denacionalizaciji iz leta 1991 ni bila upravičenec v postopku. Aleksandar Karadjordjević se je glede denacionalizacije obrnil tudi na Evropskemu sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, leta 2006 pa je med obiskom grada Brdo glede denacionalizacijskih zahtevkov izjavil, "da med prijatelji vedno obstaja rešitev."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin